Şeyh Şaban-ı Veli "Kur’an Gecesi" ile yad edildi - Karabük Haber Postası
Karabük
İmsak 05:23
Güneş 06:48
Öğle 13:02
İkindi 16:25
Akşam 19:07
Yatsı 20:27
İftara son --:--
seyh saban i veli kuran gecesi ile yad edildi nvOd777y
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Mayıs, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Şeyh Şaban-ı Veli “Kur’an Gecesi” ile yad edildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kastamonu Valiliği ile Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı tarafından 30. Memleketler arası Pir Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası aktiflikleri kapsamında “Kur’an Gecesi” düzenlendi.

Kastamonu’da 1481 yılında doğup 1569’da vefat eden Pir Şaban-ı Veli, Mevlana Celaleddin-i Rumi, Hacı Bektaş-ı Veli ve Hacı Bayram-ı Veli ile Anadolu’nun büyük evliyalarından biri olarak kabul ediliyor.

Halvetiye tarikatının Şabaniye kolunun piri olan Pir Şaban-ı Veli, “Gelişiniz güle güle, gidişiniz güle güle, her işiniz güle güle”, “Üzülme, zati biz bu dünyaya üryan geldik, üryan gideceğiz”, “Yoklukta ermek, beceri değildir. Asıl keramet, varlığı hazmedebilmektir” üzere kelamlarıyla binlerce insan tarafından tanınıyor ve kabri ziyaret ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kastamonu Valiliği ile Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı tarafından 30. Memleketler arası Pir Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası etkinlikleriyle Pir Şaban-ı Veli anılıyor.

Etkinlikler çerçevesinde “Kur’an Gecesi” düzenlendi. Atatürk Spor Salonu’nda gerçekleştirilen gecede İstanbul Büyük Çamlıca Camii İmam Hatibi Yunus Balcıoğlu, İstanbul Büyük Çamlıca Camii Müezzini Mustafa Alphayta ve İstanbul Ayasofya-i Kebir Camii Müezzini Şükrü Asıleren tarafından Kur’an-ı Kerim okundu, ilahiler söylendi. Programın sonunda İstanbul Büyük Çamlıca Camii İmam Hatibi Yunus Balcıoğlu tarafından dua edildi.

Kur’an Gecesi’nde son olarak televizyon programcısı ve şair Serdar Tuncer sahne aldı. “Serdar Tuncer ile Aşık Olan Neylesin” bahisli sohbet gerçekleştiren Tuncer, “Ey iman edenler, Allah’tan korkun ve sadıklarla bir arada olun. Sadıklar kimler? Allah dostları, sadık erenler Hz. Mevlanalar, Hacı Bayram-ı Veliler, Hacı Bektaşı Veliler, Pir Şaban-ı Veliler, Abdülkadir Geylaniler oluyor. Keşke onlardan olabilsek lakin onlardan olmak güç. Bu türlü kolay bir şey değil. Niçin güç? Merhum Tuğrul Efendi kaygısı ki: Müslümanlık ince insanlıktır, dervişlik ince Müslümanlıktır. Müslümanlık ince insanlıktır ne demek, bir insan olağanda de mert bir insansa palavra söylemez, adaletli davranır, kul hakkına riayet eder, işini hoş yapar, normali budur fakat ben Müslümanlardan diyorsa bütün bu konularda biraz daha dikkatli olması lazım. Kul hakkına rastgele birinden daha fazla dikkat edecek. Niçin? Zira o Müslümanlardan, palavra söylemeyecek. Niçin? Zira o Müslümanlardan. Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Selleme, sahabe efendilerimiz soruyor: Ya Resulullah, Müslüman şu günahı işler mi? İşleyebilir diyor Allah Resulü, pekala şu günahı işler mi? İşleyebilir, şu günahı, işleyebilir. En son soruyorlar pekala palavra söyler mi? Söylemez. Bakın, palavra ve iman bir ortada bulunmaz diyorlar’ ya, işte o bu, Müslümanlığın ince insanlık olmasından kastedilen şey bu. Efendimiz’in (SAV), nübüvvetten (peygamberlikten) önceki vasfı neydi? Muhammedül Emin, emin her şeyiyle. Peygamber Efendimiz hepsine her yıl hacca gelmesini söylemiş. İnsan niyet ederlerse, hakikaten niyet ederse gidemese de Cenab-ı Hak onu gitmişlerle birlikte müellif, o niyetin hatırına kazandırır. Artık gidenler söylediğimi hatırlayacaklar, gidemeyenler de varınca orada bu sohbeti hatırlasınlar. Sevr Mağarası, Mekke’den Medine’ye hicrette, Hz. Ebubekir Efendimizle bir arada, Resulü Ekrem Efendimiz’in sığındıkları mağara, Mekke ile Medine ortasında bir yer değildir. Aksi istikamettir, bu mağara nasip olur inşallah sarfiyat görürsünüz. Ayrıyeten Cenabı Hak, ben ölmeden bu necip millete Mekke’ye, Medine ve Kudüs kentine pasaportsuz girmeyi nasip etsin. Benim duam budur. Allah celle celaluhu dilerse olur. Bir de eskisinden de zorlaştı. Eskisi üzere de değil. Artık hacca gitmek isteyen evvelden kalkıp gidiyordu. Artık kuraya isminiz yazılıyor, 10 sene bekleyen var, benim, annem ve babam 13 yıldır bekliyor. Bu sene kuradan çıkıyor” dedi.

Peygamber Efendimizin hayatından kesitler anlatan Tuncer, “Sevr Mağarasında, Efendimiz Aleyhisselam, Hz. Ebubekir ile mağaraya girmişler. Örümcek ağını yapmış mağaranın girişine, güvercin yumurtasını bırakmış, biliyorsunuz malum hadise. Dışarıdan eğilseniz içerisini görürsünüz. İçeriden baktığınızda da dışarıdakilerin diz kapakları gözükür. Efendimiz ve Hz. Ebubekir, Kuran-ı Kerim’in tabiriyle ikinin ikincisi orada duruyorlar. Hz. Ebubekir mahzun, ya Allah resulüne bir kasvet gelirse diye korkuyor. Lâ tahzen! İnnallahe meânâ, ’Üzülme! Elbet Allah bizimle beraberdir.’ Peygamber Efendimiz ikinin ikincisi olan sıddıki ekbere diyor ki orada, üzülmeyin, Allah bizimle birlikte dizini dizime daya kalbini kalbine bağla, lisanını damağına yapmıştır ve hakkı zikret, Nakşibendilik temelinin birinci temeli atılıyor içeride ve içeride süper bir hal var” diye konuştu.

Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Mehmet Çiftçi ise, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Programın sonunda iştirakçilere Vali Yardımcısı Çetin Kılınç tarafından plaket takdim edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
2222 1
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
19 Mart, 2026 09:00 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 18.03.2026 14:31
0
0

Karabük Bayrama Hazır, Bayram Namazı 07.25’de

Karabük’te Ramazan  Bayramı ile ilgili yapılan  hazırlıklar tamamlandı. Vatandaşların Bayramı huzurlu bir şekilde geçirebilmesi için  ilgili kurumlar tarafından gerekli tedbirler alındı. İlgili birimler 24  saat görevinin başında olacak.

11 Ayın Sultanı Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte, 20 Mart Cuma günü Ramazan Bayramı idrak edilecek. Bayram süresince vatandaşların huzur ve güven içinde bir tatil geçirmesi amacıyla Karabük genelinde geniş kapsamlı tedbirler alındı.

Karabük Valiliği koordinesinde; Emniyet, Jandarma, belediye birimleri, sağlık kuruluşları, enerji ve iletişim hizmeti sunan kurumlar tarafından gerekli hazırlıkların tamamlandığı bildirildi. Yapılan açıklamada, vatandaşların bayramı sorunsuz geçirebilmesi için tüm kurumların görev başında olacağı vurgulandı.

TRAFİK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Bayram nedeniyle artması beklenen şehir içi ve şehirlerarası trafik yoğunluğuna karşı il merkezi ile ilçeler arasında ek trafik düzenlemeleri yapılacak. Otobüs terminali ve tren garında da yoğunluğa karşı ilave önlemler alınacak. Emniyet birimleri şehir merkezinde, Jandarma ekipleri ise sorumluluk alanlarında 24 saat esasına göre görev yapacak.

Eğlence mekanları ve umuma açık alanlar, çevreyi rahatsız etmemeleri için sıkı şekilde denetlenecek. Kurallara uymayan işletmelere gerekli uyarılar yapılacak ve gerektiğinde kapanmaları sağlanacak.

SAĞLIK HİZMETLERİ KESİNTİSİZ SÜRECEK

Bayram tatili boyunca hastanelerde nöbetçi doktorlar ve yeterli sağlık personeli görev yapacak. Nöbetçi eczaneler açık tutulurken, ambulans hizmetleri de kesintisiz sürdürülecek. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından tüm planlamaların hazırlandığı bildirildi.

BELEDİYE VE DİĞER KURUMLAR HAZIR

Belediye ekipleri; temizlik, zabıta, itfaiye ve su hizmetlerinde kesintisiz çalışacak. Ayrıca fiyat ve kalite denetimleri için esnaf odalarıyla iş birliği yapılacak. Belediye otobüslerinin ise bayram süresince geç saatlere kadar hizmet vermesi planlandı.

Elektrik, doğalgaz ve iletişim hizmetlerinde aksama yaşanmaması için ilgili kurumlar gerekli önlemleri alırken, market, manav ve kasaplarda hijyen denetimleri artırılacak.

112 ACİL ÇAĞRI MERKEZİ AKTİF OLACAK

Bayram boyunca tüm acil durumlar için 112 Acil Çağrı Merkezi aktif şekilde hizmet verecek. Vatandaşların, herhangi bir olumsuzluk durumunda 112’yi arayarak ihbarda bulunabilecekleri hatırlatıldı.

Öte yandan, ilçe kaymakamlıklarının da kendi bölgelerinde benzer güvenlik ve hizmet tedbirlerini planladığı ifade edildi.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin