Reklam Alanı — Yan Sol Reklam Bu alana reklam ver
Reklam Alanı — Yan Sağ Reklam Bu alana reklam ver
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
15 Eylül, 2023 12:19 tarihinde yayınlandı
0

Seperasyon Anksiyetesi ile Başa Çıkmanın Yolları

Pedagog-Psikolog Peri Dilbaz, “Birlik’te Miras” programının özel konuğu olarak Esra Oğuzkağan Özkan’ın sorularını yanıtladı. Her perşembe uzman görüşüyle programda değerlendirme ve açıklamalar yapacak olan Dilbaz, katılımcılara faydalı bilgiler sunmayı hedefliyor.

Pedagog-Psikolog Peri Dilbaz, “İki tür çocuk vardır. İlki okulu severek, heyecanla okula giden çocuk vardır. Bir de okulu sevmeyen çocuk vardır. Biz bugün ikinci türdeki okulu sevmeyen çocuk hakkında konuşacağız. Bunların dinamikleri de farklıdır. Çocuğun okulun ilk haftasından okula gitmemesinin nedenleri, güvende hissetmeme öğretmenle-öğrencilerle bağ kuramamış olabilir. Seperasyon anksiyetesi (Ayrılık kaygısı) başlıyor. İkinci haftasından itibaren uyum sağlayamama durumunun nedeni de yetersizlik hissi vardır. Çocuğun yetersizlik hissini ortadan kaldıracak olan anne ve babadır. Bunu başarırlarsa çocukları okulda zorlanmayacaklardır. Genelde esnek ailede büyüyen çocuğun ailesini kolayca yönlendirdiği gibi okulda öğretmenini ve öğrencilerini yönlendirmeye başlıyor. Ancak bu durumda okulun kural ve disiplinine uyum sağlamıyor. Bu kez de çocukta yetersizlik hissi başlıyor ve okuldan kaçıyor. Anne ve babalar sağlıklı bir şekilde çocuklarına sınır çizecekler. Çocuklarına iyi bir eğitim vermek istiyorsa, vereceğim ipuçlarını mutlaka değerlendirsinler. İlk önce anne ve baba yani ebeveynler sağlıklı olacak. Tutumları, sağlıklı iletişime geçmeleri, okula başlamadan evvel çocuklarını çok iyi tanımaları gerekir. Bu bilgilerin öğretmenlerine verilmesi lazım.  Çocukların eğitimdeki kilit nokta aileden geçer. Çocukların uyum sağlayamaması güvende hissetmemede ayrılık kaygısı yaşıyor. 0-3 yaş arası çocuğun belirli bir düzeyde korku ve kaygı yaşıyorsa normaldir. Eğer çocuk hiç kaygı taşımıyorsa bu da normal değil. İlişki kurdukça örneğin parkta, okulda çocuk kaygılarını zamanla aşıyorsa normaldir. Eğer aile bireyleri kaygılıysa çocukta kaygılı oluyor. Özellikle 4 yaş sonrası hala anneye, babaya yapışık yaşıyorsa sorun var demektir. Seperasyon anksiyetesi; çocuğun evden ya da evde bağlandığı kişiden ayrılmaya bağlı olarak gelişim düzeyine göre beklenenden fazla ve yineleyici anksiyete duyması şeklinde tanımlanabilir. Bu çocuklar, annelerinden ayrılmak istemezler adeta onlara yapışık bir şekilde yaşamlarını sürdürürler. Bununla ilgili yardımı anne ile çocuk beraber almalıdır. Sadece çocuk değil, anne ve babada psikolojik destek almalıdır. Önce anne ve baba kendilerini tanımalı ve çocuk yetiştirmek için sorumluluk sahibi olmalıdır. Her çocuk özel bir çocuktur. Eğer anne baba iyiyse çocukta iyidir. Her şey anne ve babadan başlıyor. Çocuk ailede neyi görüyorsa onu yansıtıyor. ” dedi.

Seperasyon anksiyetesi durumunda anne, baba ve çocuğun birlikte yardım alması önerildi. Her çocuğun özel olduğu ve anne babanın tutumlarının çocuğun gelişimi üzerinde büyük etkisi olduğu vurgulandı. Çocukların başarılı olduğu konularda eğitim aldırılması, eksik olduğu konularda ise eksik yönlerini başarısızlık gibi yansıtılmaması gerektiğine değinildi. Pedagog Psikolog Dilbaz, çocukların bu dönemde güvenli ve stabil bir ortama ihtiyaç duyduğunu ve özellikle seperasyon anksiyetesi durumunda anne, baba ve çocuğun birlikte çalışarak, çocuğun bu zorlu süreci atlatmasına yardımcı olabileceğini belirtti. (Esra Oğuzkağan Özkan)

Bizi sosyal medyadan takip edin
a9094826 9a80 4034 a24e 897156e86fc5
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
05 Mayıs, 2026 15:23 tarihinde yayınlandı
0

ÖZEL’İN GÖZDESİ ELİF KÖSE OLDU

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Karabük mitinginde Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’den övgüyle bahsederek,  “Onunla gurur duyuyoruz. Silkeleyenler başaramadı, o başardı” dedi. Köse’nin CHP Liderin yeni gözdesi haline gelmesi, milletvekilliği adaylığı için kulisleri hareketlendirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in geçtiğimiz hafta sonu Karabük’te düzenlenen mitingde, Elif Köse hakkında yaptığı dikkat çekici açıklamalar siyaset kulislerini hareketlendirdi. Özel’in konuşmasında Safranbolu Belediyesi’nin çalışmalarını övgüyle anlatması ve Elif Köse’ye yönelik ifadeleri, CHP içinde Köse’nin yükselen isimlerden biri olduğu şeklinde yorumlandı.

Miting alanında vatandaşlara hitap eden Özgür Özel, Safranbolu Belediyesi’nin sosyal belediyecilik anlayışıyla önemli hizmetlere imza attığını belirterek, Belediye Başkanı Elif Köse’nin görev süresince gerçekleştirdiği projeleri örnek gösterdi. Özellikle ekonomik zorluklara rağmen belediyecilik hizmetlerinin aksatılmadan sürdürülmesini vurgulayan Özel’in sözleri, partililer tarafından uzun süre alkışlandı.

Konuşmasında Elif Köse’ye özel bir parantez açan Özel,“Onunla gurur duyuyoruz. Partimiz adına Safranbolu’ya hem teşekkür ediyor hem de onun hizmetleriyle gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı. Özel’in, geçmiş dönemde muhalefet belediyelerine yönelik yapılan eleştirilere de göndermede bulunarak, “Hani diyorlardı ya ‘silkeleyin, çalışamasınlar.’ Bakın başardı. Onlar silkeleyemedi. Ben elinden tutup önünüzde gösteriyorum. Helal olsun ona” sözleriyle Elif Köse’nin elini kaldırması, mitingin en dikkat çeken anlarından biri oldu.

CHP Lideri’nin bu çıkışı, siyasi kulislerde farklı değerlendirmelere neden oldu. Özellikle yaklaşan milletvekilliği seçimleri öncesinde Elif Köse’nin parti içinde daha güçlü bir konuma geldiği yorumları yapılırken, Özgür Özel’in desteğinin Köse’nin siyasi geleceği açısından önemli bir mesaj taşıdığı ifade edildi.

Safranbolu’da hayata geçirilen sosyal projeler, kültürel çalışmalar ve belediyecilik hizmetleriyle kamuoyunda sık sık gündeme gelen Elif Köse’nin, CHP’nin Karabük’te öne çıkan siyasi figürlerinden biri haline geldiği değerlendirilirken, mitingde verilen görüntülerin “Milletvekilliği yolunda güçlü bir destek mesajı” olarak yorumlanması dikkat çekti.

CHP tabanında da geniş yankı uyandıran açıklamaların ardından, Elif Köse’nin önümüzdeki süreçte nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin