Reklam
Reklam

Sel felaketleri sadece insanları değil, balık popülasyonunu da etkiliyor

Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
09 Haziran, 2023 11:23 tarihinde yayınlandı
0

Türkiye’de son bir aydır yaşanan sellerin balık popülasyonuna etkileri ile ilgili konuşan Kastamonu Üniversitesi Tropikal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Miraç Aydın, “Sel ve taşkınları değerlendirdiğimizde zararı sadece insanlara olmuyor. Dere ve göletlerde yaşayan, canlılar başta tabii balıklar olmak üzere diğer canlılara da olumsuz etkileri bulunmakta” dedi.
Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere, Türkiye’de etkili olan kuvvetli sağanak hayatı olumsuz etkiliyor. Yağışlar neticesinde yaşanan sel ve su taşkınlarının dere, nehir, gölet ve denizlerdeki deniz canlıları ve balık popülasyonuna etkileri ile ilgili konuşan Kastamonu Üniversitesi Tropikal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Miraç Aydın, yaşanan sellerin canlıların yaşamını da tehdit ettiğine dikkat çekti. Sel ile birlikte gelen partiküllerin balık popülasyonun yaşamını etkilediğini kaydeden Aydın, sel suları ile bulanıklaşan göl, dere, nehir, çay ve denizlerde balıkların beslenmesinin de güçleştiğini kaydetti.

“Başta balıklar olmak üzere diğer canlılara da olumsuz etkileri bulunmakta”
Son yıllarda sel afetlerinin arttığına da dikkat çeken Miraç Aydın, “Yağışlar iklim değişikliğinden kaynaklanıyor. Maalesef geçmiş yıllarda gerçekleşen yağışlardan kat kat daha fazla olduğunu görüyoruz. Bozkurt’ta da yaşanan olaylara baktığımızda havzanın üst kısmında gerçekleşen yağışların çok fazla olduğunu görüyoruz ve bu sebepten dolayı sel ve taşkından sonra can ve mal kayıplarımız meydana geldi. Tabii ki bu sel ve taşkınları değerlendirdiğimizde, zararı sadece insanlara olmuyor. Dere ve göletlerde yaşayan, balıklar olmak üzere diğer canlılara da olumsuz etkileri bulunmakta. Genel anlamda değerlendirirsek, balıkların etkilendiğini görüyoruz. Sel ile beraber gelen yağış suları, partikülleri taşımaktadır. Bu partiküller solungaç kısımlarına zarar vererek ölümlerine sebebiyet verebilmektedir. Gözle de gözlemlenecek şekilde bulanıklık meydana gelir ve o partiküller balıkların solungaçlarına yapışarak burada bir ölüm gerçekleşir. Diğer taraftan baktığımızda balıkların yumurtalarına da zarar verdiğini görüyoruz. Zemin üzerinde bulunan balıkların yumurtaları sellerden sonra mille kaplanır. Bu şekilde de yumurtalar hayatını kaybeder. Diğer taraftan da balıkların beslenmesi için de önemli olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü balıklar özellikle göletlerde ve sularda yaşayan canlılarla beslenir. Sel ve taşkınlardan sonra ihtiyaç olan, oksijen ve ışık olayını azaldığını görüyoruz. Bu şekilde de balıkların besin almalarında da bir zorluk yaşanıyor. Bu da yine balıkların beslenmesi amacından zarar verebiliyor. Özellikle sellerden sonra havza içerisindeki, yerleşim yerlerinden, varsa fabrikalardan ya da bir iş yeri olabilir. Buralardaki zararlı toksik maddeler selle beraber akarsuya karışabiliyor karıştıktan sonrada suyun kalitesini düşürüyor. Suda yaşayan canlılar belirli bir zararlı madde ile karşılaştığında, hayatlarını kaybettiğini gözlemleyebiliyoruz” dedi.

Kastamonu yöresindeki akarsular, dereler ve göletler üzerine çalışmalarda bulunuyoruz”
İşbirliği içerisinde yapılan projede suyun kirlilik oranı ve canlılara zararını ölçmeyi hedeflediklerini ifade eden Aydın, “Burada bizim üniversite olarak yaptığımız çalışmada, Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, Tarım Orman Bakanlığı ile işbirliğimiz bulunmakta ve yaklaşık son 5-6 yıllık bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Özellikle su kalitesi ve kirliliği üzerine Kastamonu yöresindeki akarsular, dereler ve göletler üzerine çalışmalarda bulunuyoruz. Son 6 yılda yaklaşık 10 tane projeyi bu şekilde iş birliği çerçevesinde tamamladık. Özellikle istişare ederek belirliyoruz. Öncelik vereceğimiz dereleri belirleyip, arkadaşlarımızlar la birlikte çalışmalarda bulunuyoruz. Burada, özellikle su kalitesi nasıl değişkendir bunları araştırmaya devam ediyoruz. Şu anda da devam eden 4 tane projemiz bulunmakta. Tam etkisini ortaya koymak için tabii çalışmaya devam etmek gerekiyor. Sel ve taşkınlardan önceki suyun kalite bilgisi elimizde mevcut. Sel ve taşkınlardan sonra derelerde, göletlerde çalışmalar yaparak oradaki kirlilik durumunun nasıl değiştiğini bilimsel olarak kontrol etmemiz lazım. Bu çalışmaları yaptıktan sonra da suda yaşayan canlıları da nasıl bir etki ettiğini çok daha net şekilde söyleyebiliriz” diye konuştu.
Evsel atıklar ve kimyasal maddelerin zararına da dikkat çeken Aydın, evsel atıkların suya karışmasının önlenmesinin gerektiğine dikkat çekti. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin

BAŞKAN ÇETİNKAYA BU KEZ OĞLU MUHAMMED ALİ İÇİN SAHAYA İNDİ

WhatsApp Image 2026 06 20 at 09.47.42
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
20 Haziran, 2026 14:01 tarihinde yayınlandı
0 0

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, Babalar Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen halı saha maçında oğlu Muhammed Ali ve okul arkadaşlarıyla bir araya geldi. Şehir yönetimindeki yoğun mesaisinin yanında babacan tavrıyla da bilinen Çetinkaya, velilerle birlikte sahaya çıkarak çocukların heyecanına ortak oldu.

Karabük’te hayata geçirdiği projeler ve saha koordinasyonundaki dinamik tarzıyla dikkat çeken Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, bu kez anlamlı bir sosyal etkinlikte babalık yönüyle ön plana çıktı. Oğlu Muhammed Ali’nin okul arkadaşları ve velileri için düzenlenen Babalar Günü halı saha organizasyonuna katılan Başkan Çetinkaya, formayı giyerek sahada yerini aldı.

Çocukların babalarıyla birlikte oynadığı müsabakada renkli ve samimi anlar yaşandı. Maç boyunca çocuklarla yakından ilgilenen ve onlarla aynı coşkuyu paylaşan Başkan Çetinkaya, çocukların hayatındaki en büyük dayanağın babalarının güven veren varlığı olduğunu ifade etti.

Maçın ardından açıklamalarda bulunan Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, şu ifadeleri kullandı:;

“Bizler ne kadar yoğun bir tempo içinde çalışırsak çalışalım, hangi sorumluluğu üstlenirsek üstlenelim; günün sonunda çocuklarımızın gözünde sadece birer babayız. Bu akşam oğlum Muhammed Ali’nin ve onun değerli arkadaşlarının yüzündeki o saf neşeyi, güven hissini sahada görmek benim için her şeyden kıymetliydi. Bir babanın evladına bırakacağı en büyük miras, her şartta onun arkasında olduğunu hissettirmektir. Bu anlamlı akşama vesile olan öğretmenlerimize teşekkür ediyor, sahada omuz omuza oynadığımız tüm velilerimizi selamlıyorum. Başta şehit babalarımız olmak üzere, ömrünü ailesine vakfeden tüm babaların Babalar Günü’nü yürekten kutlarım.”

Büyük bir centilmenlik ve dostluk havasında geçen halı saha maçı, Başkan Çetinkaya’nın çocuklarla ve velilerle günün anısına hatıra fotoğrafı çektirmesinin ardından sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin