KASTAMONU Belediyesi tarafından düzenlenen Şehr-i Ramazan etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. Kuzeykent Kapalı Pazaryerinde gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında iftar yemeğinin ardından tiyatro gösterisi sahne aldı. Elit Organizasyon aracılığıyla Kastamonu Belediyesi tarafından Şehr-i Ramazan etkinliklerinin ikincisi Kuzeykent Kapalı Pazaryerinde gerçekleşti. İftar yemeği öncesinde Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, vatandaşların sorunlarını dinledi. Şikayet ve istekleri not alan Başkan Babaş, bu istek ve şikayetleri değerlendireceğini söyledi. İftar yemeğinin ardından Tahir İlker Çocuk Tiyatrosu oyuncuları gösterilerini sergiledi. Etkinlikte yapılan ateş gösterisi çocukların olduğu kadar yetişkinlerinde büyük ilgisini çekti. Gösterilerin ardından sahneyi Kastamonu Şehri Dilara Türk Müziği Topluluğu aldı. Dinleyenlere unutulmaz bir gece yaşatan müzik topluluğu kulakların pasını sildi. Etkinlikler sırasında konuşan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Belediyemiz tarafından düzenlenen şehri ramazan etkinliklerinde sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Bilindiği üzere manevi hazzın zirve yaptığı peygamber efendimizin, evveli rahmet ortası mağfiret, sonu da günahlardan kurtuluş olarak nitelendirdiği ramazana ulaşmış bulunuyoruz. Rabbimize sonsuz şükürler ediyor hayırlara vesile olmasını diliyorum. Mahalle muhtarlarımızın belirlediği ve Kastamonu Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nden aldığımız bilgiler doğrultusunda ihtiyaç sahibi 5 bin aileye gıda yardımı dağıtıyoruz. Bundan sonrada bu etkinlikler daha da yaygınlaşacağını sizlere mücadele ediyorum. Çocuklar ve sizlerin etkinliklere yoğun bir ilgisi var bizde bu ilgiye kayıtsız kalmayıp bu işi daha da ileri götürerek önümüzde ki yıllarda sizleri eğlenmenizi sağlayacağız” dedi.


ŞEHR-İ RAMAZAN Etkinlikleri Devam Ediyor
Silvikültür eğitim tatbikatı Yenice’de tamamlandı
Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü tarafından tüm işletme müdürlüklerinde düzenlenen “Silvikültür Uygulamaları Eğitim Tatbikatları”, Yenice Orman İşletme Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen son programla tamamlandı.
Bölge Müdürü Halil Oflu başkanlığında, Bölge Müdür Yardımcısı Osman Araz koordinesinde gerçekleştirilen eğitimlerde; genç meşcere bakımları, sıklık ve aralama müdahaleleri, doğal gençleştirme teknikleri ile meşcere kuruluşlarının biyolojik gelişim süreçleri sahada uygulamalı olarak ele alındı.
Silvikültür Şube Müdürü Hüseyin Albayrak tarafından verilen uygulamalı eğitimlerde, yetişme ortamı analizinin silvikültürel müdahalelerdeki önemine dikkat çekildi. Eğitimlerde bonitet tespiti, bakı durumu, eğim, yükselti, toprak derinliği, taşlılık, diri örtü yapısı ve yağış rejimi gibi kriterlerin teknik karar alma süreçlerine etkisi anlatıldı.
Tatbikat kapsamında meşcere kapalılık durumuna göre bakım müdahaleleri, istikbal ağacı seçimi, fertler arası rekabetin azaltılması, kök ve gövde gelişiminin yönlendirilmesi ile kar, rüzgar ve biyotik zararlılara dayanıklı meşcere kuruluşu gibi konular uygulamalı örneklerle işlendi.
Orman İdaresi ve Planlama Şube Müdürü Handan Sertel tarafından verilen eğitimlerde ise amenajman planları doğrultusunda etanın meşcereden çıkarılması, genç meşcerelerde bakım programları, işletme sınıfı değişiklik süreçleri ve olağanüstü hâsılat etası raporlarının hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken teknik kriterler değerlendirildi.
Tatbikat sonunda konuşan Bölge Müdürü Halil Oflu, silvikültürün yalnızca ağaç yetiştirmek değil, geleceğin ormanını bugünden planlamak anlamına geldiğini belirterek, yapılan her bakım müdahalesinin ağacın gelişimi, karbon depolama kapasitesi ve ekosistem direnci üzerinde doğrudan etkili olduğunu ifade etti.
Eğitim tatbikatına Yenice Orman İşletme Müdürü Bahri Yücel, işletme müdür yardımcıları, işletme şefleri ve orman muhafaza memurları katıldı.


