Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Sarp Sınır Kapısı, Kurban Bayramı tatili nedeniyle ziyaretçi akınına uğradı.
Türkiye’den Gürcistan’a geçiş yapmak isteyen binlerce vatandaş, sınır kapısında uzun kuyruklar oluşturdu. Bayram tatilini yurt dışında geçirmek isteyen Türk vatandaşlarının akını, sınır kapısında izdihama neden oldu.
Türk sınır kapısında herhangi bir kuyruk olmaması sevindirirken, Gürcistan kapısındaki yoğunluk dikkat çekti. Gürcistan tarafında yaşanan yoğunluk, sınır geçişlerini daha da zorlaştırdı ve saatlerce kuyrukta bekleyen vatandaşlar sıcak hava şartları altında zorlu anlar yaşadı.
Sınır kapısında bekleyen vatandaşlar, sosyal medya üzerinden duruma tepki gösterirken, Kurban Bayramı tatilinin bitimine kadar Sarp Sınır Kapısı’ndaki yoğunluğun devam etmesi bekleniyor. Vatandaşların, sınır geçişleri sırasında herhangi bir olumsuzluk yaşamamaları için güncel bilgilendirmeleri takip etmeleri ve alternatif geçiş noktalarını değerlendirmeleri öneriliyor.
Amasya’da 18 yıldır süren Oluz Höyük hafriyatları, 6 bin 500 yıl öncesine uzanan tarihe sahip höyüğün Hitit, Frig ve Pers medeniyetleri devirlerinde inanç merkezi olarak kullanıldığını ortaya çıkardı. Hafriyat Lideri Prof. Dr. Şevket Dönmez, “Kazılarda gördüğümüz büyük fotoğraf, Oluz Höyük dini bir merkez biçiminde değerlendirilmiş olmasıdır” dedi.
Günümüzden 6 bin 500 yıl öncesine kadar uzanan tarihe sahip Oluz Höyük’te, Kalkolitik’ten başlayarak Erken Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Frig, Pers, Med, Helenistik Devirleri ile Anadolu’ya birinci gelen Türk topluluklarının izleri görülüyor.
Kazılar ‘Geleceğe Miras Projesi’ çerçevesinde ilerliyor
Kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uyguladığı ‘Geleceğe Miras Projesi’ çerçevesinde ilerlediğine değinen İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk İslam Arkeolojisi Anabilim Kolu Lideri Prof. Dr. Dönmez, “Oluz Höyük, Hitit Dönemi’nden başlayarak Frig Dönemi’nde büyük bir ana tanrıça kutsal alanı olarak kullanılıyor. Pers Dönemi’nde de ateş kültüne evrilen bir dini çeşitlilik içinde. Lakin klâsik olarak dini özelliğini hiç kaybetmemiş bir merkezle karşı karşıyayız” diye konuştu.
Pers Yolu Anadolu’da tek
Kazılarda ortaya çıkan 2 bin 500 yıllık Pers Yolu’nun Anadolu’da tek, ünik bir eser olarak dikkat çektiğine değinen Dönmez, “Çok yakında Pers Yolu ile ilgili konservasyon çalışmalarımız başlayacak. Bununla ilgili projelerimizi hazırlıyoruz. Kutsal alanları ayağa kaldırarak burayı Amasya kültürünün, turizminin bir noktası yapmaya çalışacağız” biçiminde konuştu.
“Oluz Höyük, Amasya turizmine kıymetli katkı sağlayacak”
Kazı alanında incelemelerde bulunup bu yıl çıkarılan yapıtlarla ilgili ayrıntılı bilgi edinen Amasya Valisi Başkan Bakan da “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın dayanağıyla hafriyatlar yakın vakitte daha yeterli bir noktaya gelecek. Oluz Höyük, Amasya turizmine kıymetli katkı sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.
İncelemeye Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Bilal Eken ile Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir de katıldı.