blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Eylül, 2024 12:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Şapkalı çanta yeni dönemin trendi oldu

Yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde Düzce’de yeni trend şapkalı çanta oldu. Özellikle sonbahar ve kış mevsiminin zorlu hava şartlarında şapkalı çantalar çocukların en sıcak dostu olacak.
Yeni eğitim öğretim dönemi okul öncesi eğitim sınıfları ve ilkokul 1. sınıflar için uyum haftası ile başladı. Diğer sınıf ve okullar için ise gelecek hafta başlıyor. Anne ve babaların okul heyecanı ise ilk ders zilinin çalmasına günler kala halen devam ediyor. Okul eşyaları üreticileri de çocukları okula giderken zorlu hava şartlarından koruyacak eşyaları üretmeye başladı. Çocukların okul eşyalarını koyacakları çantalar ise bu çerçevede büyük önem kazanıyor. Sonbaharın yağmurlu havalarda öğrencileri düşünen bir çanta firmasının piyasaya sunduğu şapkalı çantalar ise anne ve babaların hem en büyük yardımcısı olacak hem de çocukları yağmur, kar gibi etkenlerden koruyacak sıcak arkadaşları olacak. Düzce’de bir kırtasiye tarafından getirilerek piyasaya sunulan şapkalı çantalar bu yönüyle henüz okullar açılmadan trend oldu. Velilerin yoğun ilgi gösterdiği şapkalı çantayı çocuklarda beğenerek kullanıyor.
Şapkalı çantayı anne ve babaların beğenisine sunan işletmeci Erman Güler yeni sezon için farklı ürünleri müşterilerine sunduklarını söyledi. Özellikle şapkalı çantanın çok beğenildiğini kaydeden Güler, zararlı madde içermeyen, iç hacmi geniş bu çanta sayesinde velilerin çocuğum yağmurda karda ıslanır mı kaygısı yaşamayacağını dile getirerek şunları söyledi; “Yeni ürünlerimiz mevcut. Zararlı maddeler içermeyen, su geçirmez, geniş iç hacimli, tablet ve bilgisayar koyulabilecek kadar geniş hacmi olan çocuklarımızı soğuktan, kardan, yağmurdan koruma amaçlı üretilen çantalarımız var. Nanoteknoloji ile üretilmiş, hafif kırıştırdığımızda delikleri kapatabildiği kendi kendini tamir edebilen bir çantadır bu. Gayet güzel şık tasarımı çocuklarımıza sunulan çantayı bizde müşterilerimize öneriyoruz. Çantaya talep çok yüksek. Anne ve babalar çocuklarını bu çanta ile güvenle okula gönderebilirler. Okul malzemesi çok olan öğrenciler içinde kullanışlı. Geniş iş hacimli yapılmış. Rahatlıkla bütün malzemelerimi koyabilirler.”
“Çantanın fiyatı bin 500 TL’den başlıyor”
Erman Güler çantanın fiyatını da açıklayarak, çantanın kalitesinin fiyatını karşıladığını dile getirerek; “Çantanın fiyatı ise bin 500 liradan başlıyor 2 bin 250 liraya kadar çıkıyor. Bu kalitede bir çantaya bu paralar verilir” dedi.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ocak, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bu sanatın tarihi M.Ö. 4 binli yıllara dayanıyor

Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar dayanan Kaytan dokumacılık unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ortasında yerini alsa da, günümüzde düzenlenen kurslar sayesinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Kaytan (Çarpana) dokuma, M.Ö 4 bin yıllarında günümüze kadar gelen dokuma tekniği olurken, Anadolu’da çok eski bir gelenek olarak sürdürülüyor. Çarpana dokumalar, başka dokumalar üzere bilhassa turistlerin ağır olduğu yerlerde ilgi görürken, üretimin eski dokumalarla çok benzerlik göstermemesi ilginin az olmasına neden oluyor. Çarpana genelde, sepet, çuval, heybelerde sap olarak hayvanların koşum gruplarında (süslemede), bayan giysilerinde (baş süslemesinde, çocuk kundağı, beşik v.s) erkek giysilerinde (barutluk, fişek çantası, kılıç askısı v.s) günümüzde ise mesken aksesuarlarında, giysi aksesuarlarında kullanılıyor.

Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Alacahan’da faaliyet gösteren ‘Kaytan’ dokuma kurslarına gençler de ilgi göstermesi dikkat çekti.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Kaytan dokuma usta öğreticisi Aslı Kurnaz, Kaytan dokumanın tarihinin milattan önceye dayandığını belirterek “Kaytan dokuma çok eski yıllara dayanıyor. Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar gidiyor. Günümüzde Trabzon’un Şalpazarı, Tonya ve Düzköy’de kaytan dokuma hala devam etmekte. Kaytan, Türkiye’nin birçok yerinde dokunuyor lakin metotlarımız farklı olup çıkan sonuç birebirdir ikisi de iptir. Kartlarla dokunan, tezgâhlarda dokunanlar var. Daha evvelce toprağa çakılı dokunurmuş biz de sınıf ortamında tezgâhlarda dokuyoruz. Evvelden yük ipi, sepet bağı, nesil bağı olarak kullanılıyordu. Artık biz bunlarla çanta sapları, bileklikler, kolyeler, küpeler, masa örtüleri kemer üzere bir çok eserlere uyguladık. Kaytan dokuma unutulmaya yüz tutmuş dokumaların ortasında içinde yer alıyor. Kurslarımıza bu yıl bayağı talep var. Ortalarında 18 yaşında olan kursiyerler bile var” dedi.

Kursiyerlerden 18 yaşındaki Ceren Buyruk, kaytan öğrenmenin kendisi için eğlenceli olduğunu söz ederek “Yaz mevsiminden beri kursa geliyorum. Benim için eğlenceli güzel” tabirlerini kullanırken, Yıldız Erten ise ” Emekli memurum. Kursa yeni başladım. Kaytan öğrenerek kendimi rahatlatıyorum” diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.