Reklam
Reklam
samsunlu demirciler eski gunlerini ariyor RIEiOlkg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Mart, 2025 20:37 tarihinde yayınlandı
0

Samsunlu demirciler eski günlerini arıyor

Samsun’da tütün üretiminin yaygın olduğu periyotlarda altın çağını yaşayan demirciler, üretimin azalmasıyla eski günlerini arar hale geldi.

Bir vakitler kentin en büyük gelir kaynağından biri olan tütün, sırf üreticilere değil, demirciler, kaynakçılar ve tarım gereci üreten esnafa da kıymetli yarar sağlıyordu. Lakin günümüzde ilginin azalmasıyla birlikte demircilik mesleği de sıkıntı günler yaşıyor. Meslekte 50 yılı geride bırakan usta İbrahim Mırık, tütün üretiminin ağır olduğu devirlerde elde ettikleri gelirle her yıl bir mesken ya da arsa alabildiklerini lakin artık bu durumun imkânsız hale geldiğini belirterek, eski günleri mumla aradıklarını vurguladı.

“Bizim sanatımız peygamber mesleğidir ve ölmemesi gerekir”

Samsun’da demircilik mesleğini yarım asırdır sürdüren İbrahim Mırık, tütün üretiminin azalmasıyla birlikte işlerin giderek zorlaştığını belirtti. Meslek hayatına 12 yaşında başlayan Mırık, vakitle tornacılık, kaynakçılık ve demircilik alanlarında ustalaştığını, torunlarını yetiştirip usta yaptıktan sonra sanatını bırakacağını söyledi. Evvelden römork, tanker, tırmık ve saban üretiminin ağır olduğunu lakin tarım dalındaki değişimle birlikte bu eserlere ilginin azaldığını tabir eden Mırık, “Tütün üretimi Samsun’da durma noktasına gelince bizim sanatımız da ziyan gördü. Gençler bu mesleğe sıcak bakmıyor, meğer eğitimli ustalardan meslek öğrenseler onlar için daha yararlı olur” dedi.

Eskiden tütün döneminde her yıl mesken yahut arsa alabildiğini belirten Mırık, günümüzde ise geçim kasveti yaşadıklarını kaydetti. “Bizim sanatımız peygamber mesleğidir ve ölmemesi gerekir” diyen Mırık, mesleğin geleceği konusunda telaşlı olduğunu vurguladı.

Demircilik eserlerinin fiyatlarına da değinen usta, el imali bel küreğini 650 TL, kısa baltayı 350 TL, hayvan tırmığını 200 TL, diken oraklarını 300 TL, kürekleri 300-500 TL ortasında sattıklarını, ayrıyeten küçük bıçakları 30 TL, döner bıçaklarını 50 TL’ye bilediklerini, sap takma sürecini 30 TL, kaynak aç-kapa hizmetini ise 100 TL’ye yaptıklarını söyledi.

Kaynakçılığın eskisine nazaran daha değerli hale geldiğini anlatan Mırık, “Pek usta kalmadı, biz de yaşlandık. Sanatımız yavaş yavaş kıymet kazansa da eski yararlarımızın yanına bile yaklaşamıyoruz” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
bolu adliyesinde hsk kararnamesi 7 isim gitti 4 isim geldi XceHuRTv
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Haziran, 2026 00:37 tarihinde yayınlandı
0 0

Bolu adliyesinde HSK kararnamesi: 7 isim gitti, 4 isim geldi

HSK’nin 4 bin 967 hâkim ve savcıyı kapsayan 2026 Yılı Ana Kararnamesi’nde, Bolu Adliyesinden 7 yargı mensubu başka illere tayin edilirken kente 4 yeni isim atandı.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından hazırlanan 2026 Yılı Adli ve İdari Yargı Ana Kararnamesi yayımlandı. Türkiye genelinde 4 bin 967 hakim ve savcının görev yerini değiştiren kararname kapsamında, Bolu Adliyesinde de önemli değişiklikler yaşandı. Kararname ile Bolu’da görev yapan 7 hakim ve savcının tayini farklı illere çıkarken, kente 4 yeni isim atandı.

Bolu’dan giden isimler

Kararnameye göre Bolu Adliyesinde görev yapan ve tayini çıkan isimler ile yeni görev yerleri şu şekilde sıralandı: Bolu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hüseyin Sabuncuoğlu, Denizli Bölge Adliye Mahkemesi Daire Başkanlığına atandı. Bolu Hâkimi Aslıhan Sabuncuoğlu, Denizli Bölge Adliye Mahkemesi Üyeliğine atandı. Bolu Cumhuriyet Savcısı Hatice Kul Tarımcı, Hatay Cumhuriyet Savcılığına tayin oldu. Bolu Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tarımcı, Hatay Cumhuriyet Savcılığına atandı. Bolu Cumhuriyet Savcısı Ebru Üstünbaş, Ordu Cumhuriyet Savcılığı görevine getirildi. Bolu Hakimi Fatma Çiçek Bağcı, Elazığ Hakimliğine atandı. Bolu Hakimi Buket Sarışen, Konya Hakimliğine tayin edildi.

Bolu’ya atanan isimler

Farklı illerden Bolu Adliyesi kadrosuna dahil olan ve görevlerine başlayacak isimler ise şunlar oldu: İskenderun Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mahir Taştimur, Bolu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına atandı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Osman Belen, Bolu Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği görevine getirildi. Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Yusuf Erkan Bezgin, Bolu Cumhuriyet Savcılığına atandı. Hatay Cumhuriyet Savcısı Furkan Hekimoğlu, Bolu Cumhuriyet Savcılığına atandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin