Reklam
Reklam
samsunlu demirciler eski gunlerini ariyor RIEiOlkg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Mart, 2025 20:37 tarihinde yayınlandı
0

Samsunlu demirciler eski günlerini arıyor

Samsun’da tütün üretiminin yaygın olduğu periyotlarda altın çağını yaşayan demirciler, üretimin azalmasıyla eski günlerini arar hale geldi.

Bir vakitler kentin en büyük gelir kaynağından biri olan tütün, sırf üreticilere değil, demirciler, kaynakçılar ve tarım gereci üreten esnafa da kıymetli yarar sağlıyordu. Lakin günümüzde ilginin azalmasıyla birlikte demircilik mesleği de sıkıntı günler yaşıyor. Meslekte 50 yılı geride bırakan usta İbrahim Mırık, tütün üretiminin ağır olduğu devirlerde elde ettikleri gelirle her yıl bir mesken ya da arsa alabildiklerini lakin artık bu durumun imkânsız hale geldiğini belirterek, eski günleri mumla aradıklarını vurguladı.

“Bizim sanatımız peygamber mesleğidir ve ölmemesi gerekir”

Samsun’da demircilik mesleğini yarım asırdır sürdüren İbrahim Mırık, tütün üretiminin azalmasıyla birlikte işlerin giderek zorlaştığını belirtti. Meslek hayatına 12 yaşında başlayan Mırık, vakitle tornacılık, kaynakçılık ve demircilik alanlarında ustalaştığını, torunlarını yetiştirip usta yaptıktan sonra sanatını bırakacağını söyledi. Evvelden römork, tanker, tırmık ve saban üretiminin ağır olduğunu lakin tarım dalındaki değişimle birlikte bu eserlere ilginin azaldığını tabir eden Mırık, “Tütün üretimi Samsun’da durma noktasına gelince bizim sanatımız da ziyan gördü. Gençler bu mesleğe sıcak bakmıyor, meğer eğitimli ustalardan meslek öğrenseler onlar için daha yararlı olur” dedi.

Eskiden tütün döneminde her yıl mesken yahut arsa alabildiğini belirten Mırık, günümüzde ise geçim kasveti yaşadıklarını kaydetti. “Bizim sanatımız peygamber mesleğidir ve ölmemesi gerekir” diyen Mırık, mesleğin geleceği konusunda telaşlı olduğunu vurguladı.

Demircilik eserlerinin fiyatlarına da değinen usta, el imali bel küreğini 650 TL, kısa baltayı 350 TL, hayvan tırmığını 200 TL, diken oraklarını 300 TL, kürekleri 300-500 TL ortasında sattıklarını, ayrıyeten küçük bıçakları 30 TL, döner bıçaklarını 50 TL’ye bilediklerini, sap takma sürecini 30 TL, kaynak aç-kapa hizmetini ise 100 TL’ye yaptıklarını söyledi.

Kaynakçılığın eskisine nazaran daha değerli hale geldiğini anlatan Mırık, “Pek usta kalmadı, biz de yaşlandık. Sanatımız yavaş yavaş kıymet kazansa da eski yararlarımızın yanına bile yaklaşamıyoruz” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
baru nafsa 2026da uluslararasi is birligi agini genisletti frCSEkDl
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Haziran, 2026 12:52 tarihinde yayınlandı
0 0

BARÜ, NAFSA 2026’da Uluslararası İş Birliği Ağını Genişletti

BARTIN (İHA) – Bartın Üniversitesi (BARÜ), Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen dünyanın en prestijli yükseköğretim fuarlarından NAFSA 2026’da 21 ülkeden 30 üniversiteyle ön anlaşma sağlayarak uluslararası iş birliği ağını genişletti.

BARÜ, uluslararasılaşma vizyonu doğrultusunda yürüttüğü çalışmalar kapsamında ABD’nin Orlando kentinde gerçekleştirilen NAFSA 2026 Fuarı’na katıldı. Dünyanın dört bir yanından yükseköğretim kurumları, eğitim kuruluşları ve sektör temsilcilerini bir araya getiren organizasyonda üniversiteyi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yafes Yıldız, Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yirmibeş ve Erasmus Ofisi’nden Öğr. Gör. Murat İpek temsil etti.

“21 Ülkeden 30 Üniversiteyle ön anlaşma”

Türkiye Ulusal Ajansı koordinasyonunda oluşturulan “Study in Türkiye” çatısı altında temsil edilen BARÜ heyeti, başta ABD, Brezilya, İngiltere, Kanada, Çin, Arjantin ve Peru olmak üzere birçok ülkeden üniversite temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirdi.

Akademik iş birlikleri, öğrenci ve personel hareketliliği ile ortak proje geliştirme konularının ele alındığı görüşmeler sonucunda 21 ülkeden 30 üniversite ile ön anlaşma sağlandı. Böylece BARÜ’nün uluslararası görünürlüğü artırılırken, akademik iş birliği ağı da güçlendirildi.

“ABD’de eğitim ve araştırma iş birlikleri görüşüldü”

Fuar kapsamında BARÜ heyeti, ABD’de bulunan Chicago ve Washington eğitim müşavirlikleriyle de bir araya geldi. Görüşmelerde, BARÜ ile ABD’deki yükseköğretim kurumları arasında gerçekleştirilebilecek eğitim ve araştırma iş birlikleri değerlendirildi.

NAFSA 2026 kapsamında yapılan temasların, öğrenci ve akademisyen hareketliliğinin artırılmasına, ortak araştırma projelerinin geliştirilmesine ve sürdürülebilir akademik iş birliklerinin kurulmasına katkı sağlaması hedefleniyor.

BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya, uluslararası temasların gerçekleştirilmesinde Türkiye Ulusal Ajansının önemli katkıları bulunduğunu belirterek, yükseköğretim kurumlarının uluslararası platformlarda etkin şekilde temsil edilmesine yönelik desteklerinden dolayı Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker Astarcı’ya teşekkür etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin