Reklam
Reklam
samsunlu demirciler eski gunlerini ariyor RIEiOlkg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Mart, 2025 20:37 tarihinde yayınlandı
0

Samsunlu demirciler eski günlerini arıyor

Samsun’da tütün üretiminin yaygın olduğu periyotlarda altın çağını yaşayan demirciler, üretimin azalmasıyla eski günlerini arar hale geldi.

Bir vakitler kentin en büyük gelir kaynağından biri olan tütün, sırf üreticilere değil, demirciler, kaynakçılar ve tarım gereci üreten esnafa da kıymetli yarar sağlıyordu. Lakin günümüzde ilginin azalmasıyla birlikte demircilik mesleği de sıkıntı günler yaşıyor. Meslekte 50 yılı geride bırakan usta İbrahim Mırık, tütün üretiminin ağır olduğu devirlerde elde ettikleri gelirle her yıl bir mesken ya da arsa alabildiklerini lakin artık bu durumun imkânsız hale geldiğini belirterek, eski günleri mumla aradıklarını vurguladı.

“Bizim sanatımız peygamber mesleğidir ve ölmemesi gerekir”

Samsun’da demircilik mesleğini yarım asırdır sürdüren İbrahim Mırık, tütün üretiminin azalmasıyla birlikte işlerin giderek zorlaştığını belirtti. Meslek hayatına 12 yaşında başlayan Mırık, vakitle tornacılık, kaynakçılık ve demircilik alanlarında ustalaştığını, torunlarını yetiştirip usta yaptıktan sonra sanatını bırakacağını söyledi. Evvelden römork, tanker, tırmık ve saban üretiminin ağır olduğunu lakin tarım dalındaki değişimle birlikte bu eserlere ilginin azaldığını tabir eden Mırık, “Tütün üretimi Samsun’da durma noktasına gelince bizim sanatımız da ziyan gördü. Gençler bu mesleğe sıcak bakmıyor, meğer eğitimli ustalardan meslek öğrenseler onlar için daha yararlı olur” dedi.

Eskiden tütün döneminde her yıl mesken yahut arsa alabildiğini belirten Mırık, günümüzde ise geçim kasveti yaşadıklarını kaydetti. “Bizim sanatımız peygamber mesleğidir ve ölmemesi gerekir” diyen Mırık, mesleğin geleceği konusunda telaşlı olduğunu vurguladı.

Demircilik eserlerinin fiyatlarına da değinen usta, el imali bel küreğini 650 TL, kısa baltayı 350 TL, hayvan tırmığını 200 TL, diken oraklarını 300 TL, kürekleri 300-500 TL ortasında sattıklarını, ayrıyeten küçük bıçakları 30 TL, döner bıçaklarını 50 TL’ye bilediklerini, sap takma sürecini 30 TL, kaynak aç-kapa hizmetini ise 100 TL’ye yaptıklarını söyledi.

Kaynakçılığın eskisine nazaran daha değerli hale geldiğini anlatan Mırık, “Pek usta kalmadı, biz de yaşlandık. Sanatımız yavaş yavaş kıymet kazansa da eski yararlarımızın yanına bile yaklaşamıyoruz” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
bartin protokolu kurban bagisini kizilaya yapti dpH4KBeO
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Mayıs, 2026 16:30 tarihinde yayınlandı
0 0

Bartın protokolü kurban bağışını Kızılay’a yaptı

Bartın Valisi Nurtaç Arslan’ın ardından AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, AK Parti İl Başkanı yaşar Arslan, Ulus Kaymakamı Fırat Kadiroğlu ve Amasra Kaymakamı Muhammed Çetin, kurbanlarını kesilerek ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere Kızılay’a bağışladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğini açıkladığı Türk Kızılay tarafından başlatılan ’’Kurban Bereketini Yıl Boyu Yaşatıyorsan Hilal Olsun Türkiye’’ isimli kampanya Bartın’da yoğun ilgi görüyor. Türk Kızılay Bartın Şubesi Başkanı Nihat Yalçın ve yönetim kurulu üyelerinin ziyaretinin ardından Bartın Valisi Nurtaç Arslan, kurbanın kesilerek ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere Kızılay’a bağışlamıştı. Yalçın ve Kızılay yöneticilerinin ziyaret ettiği, Ulus Kaymakamı Fırat Kadiroğlu ve Amasra kaymakamı Muhammed Çetin’in ardından AK Parti Bartın İl Başkanı Yaşar Arslan, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz da kampanyaya destek verdi.

AK Parti İl Başkanı Arslan, Kızılay’a yapılan bağışlarla, vacip olan bir ibadetin yerine getirmek istediklerini ve dünyanın çeşitli coğrafyasında bayramı mazlum geçirenlere küçük de olsa bir el uzatmak istediklerini kaydetti. Ayrıca kendisinin Bartın’da kurban keseceğini de sözlerine ekleyen Arslan, ekonomik imkanı olan herkesin Kızılay’a bağış yapması için çağrıda bulundu.

AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz da, kampanya için bilgilendiren Yalçın ve Kızılay ekibine, yürüttükleri ulvi görev ve sorumluluk için de teşekkür etti. Aldatmaz, her zaman milletinin yanında olan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, dünyanın diğer ucundaki mazlumları da asla unutmadığını ve unutmayacağını kaydetti. Aldatmaz, köklü bir tarihe sahip olan Kızılay gibi kuruluşlar vasıtasıyla Türk milletinin bir elinin de farklı coğrafyalardaki ihtiyaç sahiplerinin üzerinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Arslan ve Aldatmaz, tüm İslam coğrafyasının Kurban Bayramı’nı da kutladı.

Kampanyaya destek verenlere teşekkür plaketi de takdim eden Yalçın, kampanyanın yoğun ilgi gördüğünü kaydetti. Kampanyanın önem ve sorumluluğunun da farkında olduklarını hatırlatan Yalçın, ’’Kurban Bayramı öncesi bağış kampanyalarını sürdürmeye ve iyiliğe vesile olmayı sürdürüyoruz. Güzel örneklerin ve yardımların çoğaldığı Bartın’da yaşamak için şehrin önde gelen isimlerinin bu yolda örnek olması büyük önem taşıyor. Birlik ve beraberliğin yanı sıra yardımseverliği ile de öne çıkan şehrimizde insanlar kurban bağışının önemini çok iyi idrak ediyor. Bu nedenle kampanyamız, yoğun ilgi görüyor. Destek olan herkese teşekkür ediyoruz, Allah-ü Teala, ibadetlerini, dualarını ve niyetlerini hayırlı eylesin. İsteyen herkesi Kızılay’ımızın uzattığı bu yardım, destek elini tutmaya ve ülkemizin ve dünyamızın farklı yerlerindeki ihtiyaç sahiplerine de bayram yaptırmaya davet ediyoruz’’ diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin