blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Ekim, 2024 12:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’da sıcak sonbahar

SAMSUN (İHA) – Samsun’da Eylül ayında sıcaklıklar mevsim normallerinin 8 derece üstünde seyretti. Ekim ayı da ilk hafta itibariyle normalin 4,6 derece üstünde seyretmeye devam ediyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) verilerine göre Samsun’da uzun yıllar Eylül ayı ortalama sıcaklığı 20,3 derece olarak belirtiliyor. Samsun’da bu yıl 30 günlük Eylül ayındaki sıcaklık ortalaması ise 28,3 olarak dikkat çekti. Küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak Eylül ayını kurak geçiren Samsun’da sıcaklıklar da mevsim normallerinin 8 derece üstünde seyretti. Eylül ayında tüm zamanların en yüksek sıcaklığı 18 Eylül 2022’de 38,7 derece sıcaklık ile kırılırken, bu sene sıcaklık en fazla 32 dereceyi gördü.
Ekim ayı sıcaklıkları da Samsun’da uzun yıllar sıcaklık ortalamasının üstünde seyrediyor. MGM tarafından Samsun’da Ekim ayı sıcaklık ortalaması 16,5 derece olarak belirtilirken, bu yılın Ekim ayının ilk 7 gününde Samsun’daki sıcaklık ortalaması da 21,1 derece olarak dikkat çekti. Şu anda ortalamanın 4,6 derece üstünde seyreden sıcaklıkların rekoru ise 9 Ekim 2003’te 38,4 derece ile kırılmıştı.
Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü, Samsun’da hava sıcaklıklarının 1 hafta daha mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği tahmininde bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Temmuz, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

ÇAYKUR’dan 2. Sürgün için “Aceleye getirmeyin” uyarısı

ÇAYKUR 2. sürgünün 7. gününde çay üreticilerinin ivedi etmemeleri gerektiğini, ÇAYKUR’un tüm çayı alacak kapasiteye sahip olduğunu lisana getiren bir açıklama yaptı.
16 Mayıs 2025 tarihinde Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından dönemin açılmasıyla başlayan 1. sürgün 27 Haziran’da son bulmuştu. ÇAYKUR 1. sürgün boyunca üreticiden 217 bin 776 ton konvansiyonel, 13 bin 938 ton organik olmak üzere toplamda 231 bin 714 ton çay aldı. 10 Temmuz itibariyle başlayan 2. sürgün çay hasadında ÇAYKUR tarafından toplamda 22 bin ton çay üreticiden alındı.
7. gününde olan 2. sürgün için üreticilere ihtarda bulunan ÇAYKUR, hasat devri boyunca ivedi edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Üreticilere ‘Lütfen ivedi etmeyin’ diyerek seslenen ÇAYKUR yapılan açıklamada "Çay hasat sürecini lütfen aceleye getirmeyelim. Günlük alım limitlerimiz dahilinde fabrikalarımız tam kapasite çalışacaktır. Aceleye getirilerek fazladan toplanan eserler hem fiyat düşüklüğü için bekleyen fırsatçılara imkân sağlayacak, hem de bekledikleri için kilogram kaybına sebep olacaktır. Bu durumda siz bedelli üreticilerimizin ziyan etmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenlerle eserlerimizin ziyan etmeden en uygun bekleyecekleri yer bahçelerimiz olduğundan, hasat konusunda çabuk etmemenin değerini tekraren hatırlatmak isteriz" tabirlerine yer veridi.
ÇAYKUR’un çay sürece kapasitesinin tüm çay müstahsillerinin çayını alabilecek kadar yüksek olduğunun da altının çizildiği açıklamanın devamında "Fabrikalarımızın toplam kapasitesi ikinci sürgün eserlerinizi almaya kâfi düzeydedir. Fakat burada günlük sürece kapasitesine riayet etmemiz gerekmekte olup, sürgün müddetini kısaltmaya çalışmadan daima birlikte denetimli bir formda süreci yönetmeliyiz. Başta siz pahalı üreticilerimiz olmak üzere hepimiz için en yararlı olan prosedür çay toplama sürecini aceleye getirmemek olacaktır" tabirleri kullanıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin