Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Nisan, 2025 16:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’da hastane personeline işaret dili eğitimi

Samsun Gazi Devlet Hastanesi çalışanı, işitme engelli vatandaşlara daha düzgün hizmet verebilmek ismine işaret lisanı eğitim aldı.
İşitme engelli vatandaşlarla hastanede direkt bağlantı kurabilmek ismine düzenlenen eğitimlere güvenlik vazifelisi, hemşire, doktor gibi çok çeşitli misyonlar ve ünitelerden hastane personeli katıldı.
Samsun İşitme Engelliler Okulu eğitmenlerinden Yeminli Türk İşaret Lisanı Tercümanı Murat Tekin tarafından 2 hafta müddetle verilen eğitimlerin bir başlangıç olduğu ve kapsamının genişletileceği belirtildi. Hastane çalışanı aldığı eğitimleri işitme engelli bir hastanın, hastane üniteleriyle işaret lisanıyla irtibat kurmasını bahis alan bir tiyatro ile de gösterdi. Hastane çalışanı işaret lisanı ile İstiklal Marşı okudu.
Hastane Başhekimi Doç. Dr. Mahmut Ulubay, "İşaret lisanı bütün toplumlar için aslında değerli. Herkes için kıymetli lakin sıhhat için başka bir değeri olduğunu düşünüyorum. Bilerek, birinci elden bir şikayet dinlemek bir doktor için bir hemşire için bunun ne kadar değerli olduğunu ben şahsen yaşayarak biliyorum. Her yetmiş şahıstan bir adedinin işitme engelli olduğunu düşünürsek ve bunların bu toplumun içinde yaşadığını göz önüne alırsak işaret lisanının ne kadar değerli olduğunu bir kez daha anlıyoruz" dedi.
Samsun İşitme Engelliler Okulu Müdürü Veysel Uğur, "Samsun İşitme Engeller Okulu olarak Samsun Gazi Devlet Hastanesi’nden gelen işaret lisanı eğitimi ile ilgili başvuruyu anında pahalandırmak istedik. Burada istekli sıhhat çalışanlarına iki hafta sürecince çok verimli bir eğitim verildi. Onlara bu duyarlılıklarından, hassasiyetlerinden ötürü çok teşekkür ediyorum. Toplumda işitme engelli vatandaşlarımızın sayısı epey fazla. Onlara anında ve hakikat müdahale etmek ismine bu ağır mesaileri ortasında, bu eğitime vakit ayırdıkları için hepsine başka farklı teşekkür ediyorum. İnşallah devamı gelecek. Biz de elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.
Acil Tıp Uzmanı Dr. Berika Kavaz Kuru, "Biliyorsunuz bugün işaret lisanı eğitimimiz tamamlandı. Küçük bir tiyatral şov ile bir arada de hünerlerimizi iki haftada bile olsa farkındalığımızı sizlere yansıtmaya çalıştık. Hepimiz bir anda sağır ve dilsiz olabiliriz. Konuşulanları duyamayabiliriz yahut biz konuşamayabiliriz. En çok da tahminen bunun farkındalığı içerisine girmiş olduk. Kendi ailelerimize, yakınlarımıza bunu aksettirmiş olduk. Sıhhatte bu eğitimleri alan bireylerin artmasını ümit ediyorum. Zira gelen insanları anlayabilmek, onların agresyonunu azaltabilmek, bunlar çok değerli tecrübeler olacaktır" halinde konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Nisan, 2025 16:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Akademisyenlerden sahne performansı

Samsun’da akademisyenlerin de yer aldığı koro, verdiği Türk halk müziği konserinde sahne performansı ile beğeni topladı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin (OMÜ) 50. yıl aktiflikleri kapsamında, OMÜ Daima Eğitim Merkezi (OMÜSEM) Korosu ile Sıhhat, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Türk Halk Müziği Topluluğu’nca, farklı yörelerden türkü ve müziklerin seslendirildiği Türk Halk Müziği Konseri gerçekleştirildi.
OMÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konserde, üniversitenin akademik ve idari çalışanı ile öğrencilerden oluşan koro sahneye çıktı. Bağlamada Prof. Dr. Can Karahan, Prof. Dr. Eyüp Selim Köksal ve Arş. Gör. Tolgahan Tiktaş’ın, akordeonda Prof. Dr. Deniz Ekinci’nin, kavalda Doç. Dr. Aytunç Aydın’ın, ritim sazlarda Dr. Öğr. Üyesi Onurcan Kaya, Öğr. Gör. Cem Karataş ve Alper Serhat Bal’ın, neyde Öğr. Gör. Savaş Öztürk’ün, klarnette Serhat Çelikel’in, kabak kemanede İsmail Yeşilyurt’un, gitarda ise Çetin Buğrahan’ın eşlik ettiği koronun varlıklı repertuvarı ilgi gördü. Şefliğini Öğr. Gör. Dr. Oğuz Yılmaz’ın yaptığı koro, Erzurum, Elazığ, Bartın, İzmir, Kırşehir, Kırklareli, Şanlıurfa, Samsun-Çarşamba, Bergama, Manisa, Rize ve Artvin yörelerine ilişkin yapıtları seslendirdi.
Konseri, akademisyenler ve öğrencilerle birlikte Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Kesten, Genel Sekreter Prof. Dr. Erhan Burak Pancar da dinledi. Program, teşekkür evrakı takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.