blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Nisan, 2025 16:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’da hastane personeline işaret dili eğitimi

Samsun Gazi Devlet Hastanesi çalışanı, işitme engelli vatandaşlara daha düzgün hizmet verebilmek ismine işaret lisanı eğitim aldı.
İşitme engelli vatandaşlarla hastanede direkt bağlantı kurabilmek ismine düzenlenen eğitimlere güvenlik vazifelisi, hemşire, doktor gibi çok çeşitli misyonlar ve ünitelerden hastane personeli katıldı.
Samsun İşitme Engelliler Okulu eğitmenlerinden Yeminli Türk İşaret Lisanı Tercümanı Murat Tekin tarafından 2 hafta müddetle verilen eğitimlerin bir başlangıç olduğu ve kapsamının genişletileceği belirtildi. Hastane çalışanı aldığı eğitimleri işitme engelli bir hastanın, hastane üniteleriyle işaret lisanıyla irtibat kurmasını bahis alan bir tiyatro ile de gösterdi. Hastane çalışanı işaret lisanı ile İstiklal Marşı okudu.
Hastane Başhekimi Doç. Dr. Mahmut Ulubay, "İşaret lisanı bütün toplumlar için aslında değerli. Herkes için kıymetli lakin sıhhat için başka bir değeri olduğunu düşünüyorum. Bilerek, birinci elden bir şikayet dinlemek bir doktor için bir hemşire için bunun ne kadar değerli olduğunu ben şahsen yaşayarak biliyorum. Her yetmiş şahıstan bir adedinin işitme engelli olduğunu düşünürsek ve bunların bu toplumun içinde yaşadığını göz önüne alırsak işaret lisanının ne kadar değerli olduğunu bir kez daha anlıyoruz" dedi.
Samsun İşitme Engelliler Okulu Müdürü Veysel Uğur, "Samsun İşitme Engeller Okulu olarak Samsun Gazi Devlet Hastanesi’nden gelen işaret lisanı eğitimi ile ilgili başvuruyu anında pahalandırmak istedik. Burada istekli sıhhat çalışanlarına iki hafta sürecince çok verimli bir eğitim verildi. Onlara bu duyarlılıklarından, hassasiyetlerinden ötürü çok teşekkür ediyorum. Toplumda işitme engelli vatandaşlarımızın sayısı epey fazla. Onlara anında ve hakikat müdahale etmek ismine bu ağır mesaileri ortasında, bu eğitime vakit ayırdıkları için hepsine başka farklı teşekkür ediyorum. İnşallah devamı gelecek. Biz de elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.
Acil Tıp Uzmanı Dr. Berika Kavaz Kuru, "Biliyorsunuz bugün işaret lisanı eğitimimiz tamamlandı. Küçük bir tiyatral şov ile bir arada de hünerlerimizi iki haftada bile olsa farkındalığımızı sizlere yansıtmaya çalıştık. Hepimiz bir anda sağır ve dilsiz olabiliriz. Konuşulanları duyamayabiliriz yahut biz konuşamayabiliriz. En çok da tahminen bunun farkındalığı içerisine girmiş olduk. Kendi ailelerimize, yakınlarımıza bunu aksettirmiş olduk. Sıhhatte bu eğitimleri alan bireylerin artmasını ümit ediyorum. Zira gelen insanları anlayabilmek, onların agresyonunu azaltabilmek, bunlar çok değerli tecrübeler olacaktır" halinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Mayıs, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Çölyak hastalarının vazgeçilmezi karabuğday toprakla buluştu

Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde 5 yıl evvel denemek hedefiyle ekilen karabuğday, atıl yerlerde çiftçilerin gelir kapısına döndü. Çölyak hastalarından ağır ilgi gören karabuğday bu yıl da toprakla buluşturuldu.
Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde atıl vaziyetteki tarım topraklarına 5 yıl evvel denemek gayesiyle atıl yerlerde ekilen karabuğday, çölyak hastalarından gelen taleple çiftçilerin vazgeçilmezi oldu. İlçede çiftçilik yapan Ciğerci ailesi, denemek için yetiştirmeye başladıkları karabuğdayı bu yıl da toprakla buluşturdu. Glüten içermemesiyle dikkat çeken karabuğday, hasat edildikten sonra çiftçiler tarafından katma pahalı eserlere dönüştürülerek Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.
Karabuğdayın Temmuz ya da Ağustos ayında hasat edilmesi bekleniyor.

"Çölyak hastalarından ağır ilgili gördüğü için değerli bir ürün"
Yetiştirdikleri esere çölyak hastalarının ağır talep gösterdiğini belirten genç çiftçi Yasin Ciğerci, "Bugün babamla karabuğdayı toprakla buluşturduk. Allah bugünleri de nasip etti. 5 yıl evvel birinci karabuğdayı toprakla buluşturduğumuzda ‘acaba olur mu’ demiştik. Allah nasip etti, 5 yıldır ekmeye devam ediyoruz ve Türkiye iktisadına katkı sağlıyoruz. Zira buğdaydan sonra en çok iktisada eser sağlayan hububat karabuğdaydır. Bunun üretimini yaptıktan sonra da işleyerek unuyla çeşitli eserler yapıyoruz. Bilhassa çölyak hastalarından ağır ilgili gördüğü için değerli bir eser. Çölyak hastaları bu eseri bize çok soruyor" dedi.

"5 yıldır bunu ekiyoruz ve yeterli randıman alıyoruz
Karabuğdayın randımanından şad olduklarını tabir eden baba Sebahattin Ciğerci ise "Bugün karabuğdayı ekmekteyiz. Karabuğdayın ununu, eriştesini, makarnasını yapıyoruz. Tıpkı vakitte karabuğday unu çölyak hastalarına uygun gelmektedir. Gluten oranı sıfırdır. Bunu da üreterek Türk iktisadına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Yaklaşık 5 yıldır bunu ekiyoruz ve âlâ randıman alıyoruz" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.