Reklam
Reklam
samsunda akarsu kirliligine karsi savas acildi LVCszHKZ
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Aralık, 2024 12:37 tarihinde yayınlandı
0

Samsun’da akarsu kirliliğine karşı savaş açıldı

Samsun’da hayata geçirilen projeler ile akarsuların taşma riski denetim altına alınırken, etraf kirliliği oluşturmaması için de çeşitli projeler hayata geçiriliyor.

Samsun’da Etraf Projeleri çerçevesinde Vilayet Mahalli Etraf Kurulu’nda alınan 2025 yılı ‘çevre’ temalı kararlar doğrultusunda ilgili kurumların ana yürütücülüğünde ve paydaşlığında çeşitli projeler hayata geçirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda DSİ 7. Bölge Müdürlüğü’nce hayata geçirilen Mert Irmağı Akarsu Kirliliği Tedbire Projesi çerçevesinde ani yağışlardan ötürü sürüklenen rüsubat, katı atık, ağaç, çöp üzere yabancı unsurların bir noktada tutularak temizliğinin yapılması ve gelen suyun mansapta taşkına sebebiyet vermemesi için tutularak ötelenmesi hedefiyle Mert Irmağı yan kolunda Yılanlıdere Sel Kapanı yapıldı. 2024 yılında Mert Irmağı ve yan kollarında makineli çalışmalar çerçevesinde yatak paklığı yapılmış olup, gereksinim olması durumunda 2025 yılında da bu çalışmalara devam edileceği belirtildi.

Ayrıca projeyle bütünlük oluşturacak formda Mert Irmağı Islah Projesi çalışmaları devam ederken, Mert Irmağı Üst Havza Tersip Bentleri (Karataş, Gölalan) projelendirildi. SASKİ Genel Müdürlüğü tarafından 2020 yılında işletmeye alınan Kavak İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi de Kavak ilçesinin merkez mahallelerinde oluşan evsel nitelikli atık suları arıtıyor. Projenin paydaş kurumlarından Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğünce alıcı ortam su kirliliği izleme çalışmaları kapsamında, Mert Irmağı’ndan yılda iki devir olmak üzere alıcı ortam su numuneleri alınarak ırmaktaki evsel ve endüstriyel kirlilik yükü, ayrıyeten nitrat aksiyon planı kapsamında yılda 4 adet numune alınarak ziraî kirlilik yükü takip ediliyor. Havza içerisinde bulunan mevcut tesislerin ve yapılması planlanan tesis ve yapılardan kaynaklı evsel ve endüstriyel atıkların su kaynaklarına verilmemesi için mevcut tesislerin kontrol süreçleri ile yeni yapı taleplerine görüş verilirken gerekli tedbirlerinin alınıp alınmadığı yapılan kontroller ile denetim ediliyor. Kelam konusu havzada mevcut ekili ve dikili tarım yerlerinde yapılan ilaçlama ve gübreleme faaliyetleri de Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ilgili üniteleri tarafından takip ediliyor.

Valilikten mevzu hakkında yapılan bilgilendirmede, “DSİ 7. Bölge Müdürlüğü ve paydaş kurumlarca yapılan ve yapılacak çalışmalar ile ağır yerleşimin bulunduğu Mert Irmağı havzasında akarsu kirliliği azaltılarak halk sıhhati açısından daha yaşanabilir bir hale getirilecektir. Ayrıyeten, öbür derelerde yapılan/yapılacak yatak paklığı, ıslah çalışmaları ve tersip bentleri ile bu derelerdeki rüsubat, katı atık, ağaç, çöp üzere yabancı hususların derelerden temizlenmesi sağlanarak kirlenmesi önlenmektedir” tabirleri yer aldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
orduda sel ve heyelan m7vr43Db
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Mayıs, 2026 04:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Ordu’da sel ve heyelan

Ordu’nun Korgan ilçesinde etkili olan sağanak, sel ve heyelanlara yol açtı.

İlçede sağanak yağışlar etkili olurken, Tepealan Mahallesi’nde sel ve heyelanlar meydana geldi. Kot farkından dolayı arka tarafı bahçeye yakın olan bir evin içerisine giren sel suları, ön tarafta bulunan balkonundan caddeye aktı. Bu esnada evde bulunan eşyalar da caddeye savruldu. Vatandaşlar, balkonundan sel suları akan evi meraklı gözlerle inceledi. Yağışlarla birlikte bazı noktalarda heyelanlar da meydana geldi.

Bölgede incelemelerde bulunan Korgan Belediye Başkanı Sait Korgan yetkililerden bilgi alarak, vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti. Bölgede can kaybı ve yaralanma olmamasının en büyük teselli olduğunu belirten Korgan, “Bölgede büyük bir afet oldu. 2 araç göçük altında kaldı, onları çıkartacağız. Bir evimizi boşaltıyoruz. Halı sahamızı sel çamurla doldurmuş. Halkımıza geçmiş olsun. Ordu Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte sahadayız, iş makineleri çalışıyor. Gündüz olduğu için çok şükür can kaybı yok, bu da tek tesellimiz. Halkımızın yanındayız” dedi.

Bölgede çalışmaların devam ettiği kaydedildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin