Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Şahin’den Adaylık Açıklaması

Gündem Yayın: 18.01.2023 15:22
Yazar:
Şahin’den Adaylık Açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Mehmet Ali Şahin, Milletvekilliği adaylığı konusunda başvuruda bulunmadığını belirterek, “Benim böyle bir başvurum olmadı. Anketler yapılır, teşkilata sorulur. ‘Buradan en fazla oyu Mehmet Ali Şahin ile alacağız’ diye bir sonuç çıkarsa ve Genel Başkanımız size ihtiyacımız var diye beyanda bulunursa Cumhurbaşkanımızı kırmam” dedi.

Genel seçimlerde aday olup olmayacağı konusunda bilgi veren Şahin, şunları söyledi:
“Adaylık başvurusunda bulunmadım. Genel merkezimiz de bunu anlayışla karşıladı. Vatandaşlarımızın bir takım taleplerini burada takip etme gayreti içindeyiz. Benim böyle bir başvurum olmadı. Anketler yapılır, teşkilata sorulur. ‘Buradan en fazla oyu Mehmet Ali Şahin ile alacağız’ diye bir sonuç çıkarsa ve genel başkanımız size ihtiyacımız var diye beyanda bulunursa cumhurbaşkanımızı kırmam. Ama bu sorumluluğu Karabük’te yerine getirebilecek çokça arkadaşımız var. Dolayısıyla benim milletvekili listeleri ile ilgili düşüncem budur.”

Gündeme dair değerlendirmelerde de  bulunan  Şahin, 6’lı masanın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini değiştirmek için ortaya çıktığını belirterek,  “Bu seçimlere mevcut anayasaya göre Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine göre giriliyor. Seçimlerde Cumhurbaşkanı yüzde 50 artı 1 ile seçilecek. Halk onun kuracağı hükümete güvenoyu vermiş olacak. Bu sisteme geçmeye halkımız karar verdi” dedi.
“MERAL HANIM ARTIK BAŞBAKANLIK SEVDASINDAN, HEDEFİNDEN VAZGEÇMELİDİR”
6’lı masanın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini kaldırmayı istediğini ifade eden Şahin, “Bu bir hayaldir. Bu siyasi partilerin genel başkanları mutlaka yeni durumu benimsemeleri ve projelerini ona göre yapmaları gerekir. Geleceğe doğru olmamış olan bir sisteme göre şimdiden şekillenmeye çalışırsanız yolda kalırsınız. Mesela Meral Hanım ‘Başbakan olacağım’ diyor. Meral Hanım bu şansı kaçırdı. 15 Temmuz 2016’da eğer FETÖ’cüler başarılı olsaydı başbakan olabilirdi. Nitekim 15 Temmuz 2016’ya doğru giderken ‘Ben başbakan olacağım, Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ diyordu. Ne gariptir ki darbe girişiminde bulunan konseyin adı da Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ konseyidir. Meral Hanım artık başbakanlık sevdasından, hedefinden vazgeçmelidir. Darbe başarılı olsaydı olacaktı. Millet buna engel oldu. Dolayısıyla ütopya peşinde koşuyorlar. Diğerleri de cumhurbaşkanı yardımcısı, bakan olacağız diyorlar. Kendi aralarında anlaşamıyorlar. Tabii kendi aralarındaki bu çekişmeleri kamuoyuna da yansıyor. Kamuoyu da büyük dikkatle takip ediyor. Ya bunlardan bir şey olmaz diye düşünüyorlar” diye konuştu.
Şahin, “Geçenlerde Cumhurbaşkanımız ifade etti. İki kaptan bir gemiyi batırır. 6 kaptan bu gemiyi daha çok batırır. Geçmişte biz koalisyon dönemlerini çok yaşadık. Bunlar çok uzun ömürlü ve memlekete faydalı olmadı. Dolayısıyla o görüntüleri veren bu 6’lı masanın Türkiye’nin geleceği ile ilgili vatandaşa umut vermesi pek mümkün değildir. Hala Cumhurbaşkanı adaylarını açıklayamadılar. Daha bunlar 10. toplantıda halka umut veren, gelecekle ilgili halkın beklentilerine cevap verecek bir proje çıkmadı. Bundan sonra da çıkacağını düşünmüyorum” ifadelerine yer verdi. (İHA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Gündem Yayın: 03.05.2024 10:49
İhlas Haber Ajansı
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, TÜFE’deki değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2024 yılı Nisan ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık yüzde 72,72, aylık yüzde 3,24 oldu

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,57 olarak gerçekleşti.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 55,66 arttı, aylık yüzde 3,60 arttı

2024 yılı Nisan ayında Yİ-ÜFE bir önceki aya göre yüzde 3,60 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,61 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,66 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 45,83 artış gösterdi.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık yüzde 60,03 arttı

Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 74,68 artış, imalatta yüzde 60,03 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 4,79 artış ve su temininde yüzde 66,71 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında yüzde 54,88 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 65,83 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 66,35 artış, enerjide yüzde 29,84 artış ve sermaye mallarında yüzde 66,33 artış olarak gerçekleşti.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık yüzde 3,26 arttı

Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,51 artış, imalatta yüzde 3,26 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,30 artış ve su temininde yüzde 1,93 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında yüzde 2,95 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 3,63 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 4,77 artış, enerjide yüzde 5,08 artış ve sermaye mallarında yüzde 1,98 artış olarak gerçekleşti.