Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Sağlık Turizmi Projesi Trabzon’a döviz kazandıracak

Sağlık Yayın: 26.11.2023 20:12
İhlas Haber Ajansı
Sağlık Turizmi Projesi Trabzon’a döviz kazandıracak

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Çelebi, Trabzon’da yürütülen sağlık turizmi proje kapsamında bazı ülkelerdeki acenteler ile ikili görüşmelerin yapıldığını belirterek, “Turizm şehrimizde 3 ay devam ediyor. Sağlık turizmi 12 aya yayarak şehrimizde katma değer oluşturmaya çalışıyoruz. Bu konuda ciddi mesafeler kat ettik. Sağlık turizmi ile ilgili bir takım serzenişler oluyor. Herkes sağlık turizmi yapmak istiyor. Bizim bakanlıkla yürüttüğümüz projede bakanlığın bizden talebi yetki belgesi olan arkadaşlarla yolda yürüyeceğiz. Ehliyetin yoksa proje sizi sistemin içerisine almıyor” dedi.

Trabzon Sanayi ve Ticaret Odası (TTSO) Kasım ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda bir konuşma yapan TTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Çelebi, sağlık turizm projesinde gelinen süreci anlattı. Tanıtım ve saha araştırmaları kapsamında acente ve sağlık turizmi belgesi olan kuruluşlar ile bazı ülkelerde ikili görüşmeler yapıldığına dikkat çeken Çelebi, Gürcistan, Bakü, Tebriz, Tahran gibi ülkelerden Trabzon’a direk uçuşların olmasının şehre sağlık turizmi anlamında katma değer sağlayacağını dile getirdi.

Gürcistan’ın Batum şehrinden yoğun bir şekilde Trabzon’a hasta geldiğini belirten Çelebi, ulaşım nedeniyle Tiflis’den aynı şekilde hasta kabulü yapılamadığını kaydederek, “Projenin başlangıcında şehrimizde sağlık turizmi potansiyelini ve algısını ortaya çıkarmak için çeşitli çalışmalar gerçekleştirdik. 2 adet vizyon toplantısı yaptık. İlk toplantıda sağlık turizmi belgeli sağlık kuruluşlarımızı bir araya getirdik. Daha sonra bu kuruluşları şehrimizde bulunan yabancı konsolosluklarla bir araya getirerek toplantılarımıza ve projemize başlamış olduk. Projemizin şekillendiği bu süreçte sağlık turizmi alanında olmazsa olmaz olan uluslararası bağlantıları kurmak için yapmamız gereken görüşmeler vardı. İlki Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi’yi ve hizmet ihracatçıları birliğini ziyaret etmek oldu. Sağlık turizmi ile ilgili konuların en başında ulaşım geliyor. Direk uçuşlar şehrimiz için çok önem kat ediyor. Direk uçuşlar ile ilgili Bilal Ekşi’yi ziyaretimizde bölgemize direk uçuşu olmayan ve bölgemizi yakından ilgilendiren sağlık turizm ile ilgili ciddi potansiyelin olduğu Gürcistan, Bakü, Tebriz, Tahran gibi şehirlerden bizim şehrimize direk uçuşların yapılmasıyla ilgili taleplerimizi ilettik. Bu taleplerden sonra Azerbaycan’ın Bakü şehrine bir program düzenledik. Orada yapmış olduğumuz toplantılarda Bakü’de birçok acente ve odalarla sağlık turizmi işbirliği nasıl yöneteceğimize dair karşılıklı ikili görüşmeleri gerçekleştirdik. Görüşmelerin sonunda geldiğimiz nokta itibariyle orada yaptığımız görüşmeleri burada teyit edip bütünleştirme adına Azerbaycan’daki acenteleri şehrimize davet ettik. Burada sağlık turizm belgesi olan acente ve sağlık kuruluşları ile bir araya getirerek ikili görüşmeler sağladık. Bu görüşmelerin sonunda meyveleri şimdiden vermeye başlamıştır. Tek tük de olsa hasta gelmeye başladı. İkili görüşmelerin ardından sağlık turizminden faydalanmak amacıyla şehrimize giriş çıkışlar olmaya başlamıştır. Ekim ayı içerisinde Gürcistan’a bir heyet programı düzenledik. Batum şehrinden oldukça fazla miktarda hasta gelmesine rağmen Gürcistan’ın başkenti Tiflis’den aynı şekilde hasta kabulü yapamıyoruz. Bunun sebebi de ulaşımda yaşadığımız büyük zorluklardır. Tiflis üzerinden direk uçuşları Trabzon’a sağlayamadığımızdan dolayı böyle bir sıkıntı ile karşı karşıyayız” diye konuştu.

“Herkes sağlık turizmi yapmak istiyor”

Projenin 3 yıl boyunca süreceğini vurgulayan Çelebi, “2024 yılının Temmuz ayında bizim için en büyük pazarlardan bir tanesi olan Rusya’ya firmalar ile birlikte bir ziyaret gerçekleştireceğiz. Bu ziyaretler ile kurumlarımızın iş ağlarını genişleteceğiz ve potansiyel sağlık turizmi hastaların şehrimize gelmesini sağlayacağız. Turizm şehrimizde 3 ay devam ediyor. Sağlık turizmi 12 aya yayarak şehrimizde katma değer oluşturmaya çalışıyoruz. Bu konuda ciddi mesafeler kat ettik. Sağlık turizmi ile ilgili bir takım serzenişler oluyor. Herkes sağlık turizmi yapmak istiyor. Bizim bakanlıkla yürüttüğümüz projede bakanlığın bizden talebi yetki belgesi olan arkadaşlarla yolda yürüyeceğiz. Ehliyetin yoksa proje sizi sistemin içerisine almıyor. Bu noktada serzenişte bulunan arkadaşlarımız için bu kadar istek ve arzulu olan bir projede şehirde yaklaşık 14 tane yetkili kurum var. Bunların 3-4 tanesi acente, geri kalanı hastane” ifadelerini kullandı.


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rize’de AFAD ekiplerinden tatbikat

Gündem Yayın: 02.07.2024 16:52
İhlas Haber Ajansı

Rize’de arama ve kurtarma ekipleri tarafından gerçeği aratmayan bir tatbikat gerçekleştirildi.

Rize’de bugün Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde 23 Afet grubunun katılımı ile tatbikat gerçekleştirildi. Rize’de daha önce gerçekleşen meteorolojik afetler örnek alınarak heyelan ve sel odaklı bir senaryo tatbikatı hazırlandı. Hazırlanan tatbikata kamu kurumlarından ve sivil toplum kuruluşlarından toplamda 8’i dalgıç, 6’sı gemi adamı, 30’u su üstü kurtarma personeli olmak üzere toplam 250 personel, 20 araç ve 4 bot katıldı. Gerçekleştirilen tatbikat senaryosunda Askoroz mevkiinde 3 kişinin bulunduğu bir araç sel sularına kapılarak köprüden aşağıya düştü. Meydana gelen olayın üzerine 1 vatandaş araç üzerinde mahsur kalırken, 2 vatandaş ise sel sularına kapılıp gözden kayboldu. Kurtarma ekiplerince araç üzerinde mahsur kalan vatandaş kurtarılırken, sel sularına kapılan 2 vatandaş ise su üstü ve dalgıç ekiplerince aranarak ölü olarak çıkarıldı. Bu tatbikat, kendi kendine yetebilirliğin ölçülmesi, koordinasyon ve iş birliğinin geliştirilmesi, bilgi ve tecrübe paylaşımı hedeflenerek gerçekleştirildi.

“Buradaki amacımız hazırlıklarımızı gözden geçirmek”

Yapılan tatbikatlar sayesinde afetlerde daha önceden hazırlık yapabilmek olduğunu belirten Rize AFAD Müdürü Mehmet Salih Avcı, “Tatbikattaki asıl amacımız yaşanabilecek herhangi bir acil durum ve beklenmedik bir durumda yaptığımız planların hazırlıklarını gözden geçirmektir. Biz bu sayede hem sahada hem de masa başında bugün bir hazırlık yaptık. Buradaki amacımız hazırlıklarımızı gözden geçirmek. Kurum ve STK’larımızın koordinasyonunu nasıl sağlayabiliriz. Eksiklerimiz nelerdir. Bunları planladık. Ayrıca bizim masa başında da 23 tane çalışma grubumuz var. Altyapı hasarlarından, sosyal yardımlardan, barınma gibi birçok hazırlık AFAD merkezimizde gerçekleştiriliyor” ifadelerini kullandı.

“Bizim temel amacımız bir can kurtarabilmek”

Masa başı tatbikatların yanı sıra saha tatbikatların da gerçekleştirildiğini ifade eden Rize AFAD Arama ve Kurtarma Birlik Müdür Vekili Önder Taş, “Yılın bu zamanında genellikle sarı ve turuncu kodlu uyarılar veriliyor. Biz bu uyarılar çerçevesinde ilin çeşitli noktalarına afet başlamadan önceden öncelik ekip olarak gönderiyoruz. Bugün senaryo gereği 5 sektöre bir tatbikat yazdık. Çamlıhemşin’de bir turistin mahsur kaldığını. Aynı zamanda Ardeşen ve Çayeli’ne iki tane ekip göndermiştik. Orada da bir balıkçı vatandaşımız mahsur kaldı. 30 kişilik bir ekiple birlikte yapılan çalışmalar neticesinde kurtarıldı. Masa başından ziyade saha tatbikatında da biz burayı seçtik. Sel sularına kapılan bir araç burada dereye düştü. Biz gelen ihbarın üzerine de bir vatandaşın üzerinde olduğu ve 2 vatandaşın da sel sularına kapıldığı bilgisi alındı. Hemen çalışmalara başlandı. Bizim temel amacımız bir can kurtarabilmek. Biz tabi cansız beden de çıkarttığımız oluyor” şeklinde konuştu.