Karabük’ün Safranbolu ilçesinde 59. Kütüphaneler Haftası çerçevesinde “Kitap En İyi Dosttur” etkinliği düzenlendi.
Bostanbükü Ortaokulu öğrencileriyle, Şehit Uzman Çavuş Murat Özkozanoğlu’nun isminin verildiği okul kütüphanesinde bir ders saati kitap okuma ve kitap tanıtım etkinliği düzenlendi. Kitap okuma etkinliğinin ardından Mart ayının en çok kitap okuyan öğrencisine hediye ve plaket takdimi yapıldı. Safranbolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, ilçedeki okullarda kitap okuma ile ilgili bir çok faaliyet düzenlendiğini, bugün bunlardan birine katılım sağladıklarını belirtti. Gümüş, “Biz şunu çok iyi biliyoruz ki, kitap en iyi dosttur. Kitapla iyi bir dostluk kurabilen kazanır. Çünkü kitap okumak zihni uyarır, hafızayı, odaklanma ve konsantrasyonu geliştirir, analitik düşünme becerisi kazandırır, kelime dağarcığımızı ve bilgi seviyemizi artırır. Böyle bir dostun kıymetini bilmek lazım. Okullarımızdaki bu tür etkinliklerle buna dikkatleri çekiyor ve farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimize okumayı sevdirmeye yönelik çalışmalar yapan okul yöneticilerimizi ve öğretmenlerimizi tebrik ediyorum. Öğrencilerimize kitapla sonsuz dostluklar kurabilmeleri temennisi ile başarılar diliyorum.”dedi.


Safranbolu’da “Kitap İyi Dosttur” etkinliği
Amasya’da 65. Kiraz Teşvik Yarışması yapıldı
Türkiye’nin en eski kiraz teşvik yarışması Amasya’da 65 yıldır gerçekleştiriliyor. Geçen yıl bahçelerde yaşanan zirai don afeti nedeniyle yapılamayan yarışmada üretimin bol olduğu bu yıl ilk üçe giren kiraz üreticilerine altın hediye edildi.
Kentte düzenlenen 12-22 Haziran Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali kapsamında gerçekleştirilen yarışma öncesi Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri bahçelerin yolunu tuttu. Titiz araştırmalar sonucu ödül almaya hak kazanan ürünler ile üreticileri belirlendi.
Birinci Alpaslan köyünden Yusuf Eser
Birinciliği Taşova ilçesine bağlı Alpaslan köyünden Yusuf Eser kazandı. Yarışmaya ailesiyle birlikte gelen Eser, ödül çekini Amasya Valisi Önder Bakan’ın elinden aldı. Yarışmada ikinci Aydınlık köyünden Hasan Hüseyin Erdem, üçüncü ise Ormanözü köyünden Murat Pamuklu üçüncü oldu. Şehzadeler Gezi Yolunda düzenlenen ödül törenine AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Çakıroğlu ile diğer yetkililer de katıldı. Halk oyunları ekibinin sahne aldığı yarışmayı izleyen vatandaşlara paketler halinde kiraz dağıtıldı.
“Türkiye’nin en eski kiraz yarışması”
Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, “Türkiye’nin en eski kiraz yarışmasını Amasya’da yapıyoruz. 1962 yılından bu yana 65 yıldır bu yarışma geleneksel olarak yapılıyor. Sadece geçen yıl zirai afeti don nedeniyle ağaçlar meyve vermediği için yarışma yapılamamıştı. Dereceye giren üreticilerimizi kutluyorum” dedi.
Bu yıl yaklaşık 50 bin ton rekolte bekleniyor
Coğrafi işaretli Amasya kirazının Türk kirazı olarak tanındığını anlatan Cebeci, “Rusya, Almanya gibi ülkelere ilimizden kiraz ihracatı yapılıyor. Bu yıl yaklaşık 50 bin ton rekolte bekliyoruz” diye konuştu.
“1963’te dedemin diktiği kiraz ağaçlarından ürün alıyoruz”
Geleneksel yarışmanın bu yılki şampiyonu Yusuf Eser de, “1963 yılında dedemin diktiği kiraz ağaçlarını yetiştirerek ürün alıyoruz. Teknolojik gelişmeleri de takip ederek ailece üretim yapıyoruz. Bölgede kiraz üretiminin merkezi olmasını istediğimiz köyümüz Alpaslan’ın daha da gelişeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu. Eser’in eşi Gülhanım Eser’de 65 yıldır süren yarışmanın bu yılki kazananın olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.
“Rabbim geçen sene vermediğinin iki katını verdi”
Ömrü bahçelerde şifa kaynağı kirazlardan toplayarak geçen Sadiye Öztürk, yarışmanın kazananlarını alkışlayarak kutladı. Geçen yıl kiraza hasret kaldıklarını hatırlatan Öztürk, “Bir tane bile kiraz yemek nasip olmamıştı. Ama bu sene Rabbim geçen sene vermediğinin iki katını verdi. Bol kirazımız var. Her yere yetecek inşallah” şeklinde konuştu. Yarışmaya Çiğdemlik köyünde katılan Ertan Uzun ise, genç bir çiftçi olarak üretim yapmayı sürdüreceğini vurguladı.


