blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Ekim, 2024 12:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültes’inden dönem sonu sergisi

Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi tarafından 2024 yılı dönem sonu sergisi düzenlendi.

Sergi; Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım, Grafik Tasarımı ve Resim Bölümleri tarafından gerçekleştirildi.

Sergiye; Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Mesut Doğan, Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Altun, akademik ve idari personel, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, sergi açılışında yaptığı konuşmada, “Bugün burada sizlerle birlikte olmaktan büyük heyecan ve mutluluk duyuyorum. Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın sizlere selamlarını iletiyorum. Emeği geçen tüm öğrencilerimizi yürekten tebrik ediyor, bu serginin gerçekleşmesine katkı sağlayan akademisyenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri, bölümün akademisyenlerinin rehberliğinde dönem sonu projeleri kapsamında çeşitli tasarım alanlarında özgün çalışmalar gerçekleştirdi. Öğrenciler, mobilya, beyaz eşya, elektrikli ev aletleri gibi birçok alanda yenilikçi tasarımlar ortaya koydu.

Resim Bölümü tarafından düzenlenen sergide ise, öğrenciler dönem boyunca Resim Atölyesi dersinde oluşturdukları eserleri katılımcıların beğenisine sunuldu. Çalışmalar arasında desen, tuval üzeri yağlıboya, tuval üzeri akrilik ve karışık tekniklerle üretilmiş eserler yer aldı. Farklı temaları işleyen bu eserler, çeşitli ölçülerde hazırlanmış olup hem klasik hem de modern tekniklerin ustalıkla bir araya getirildiği sanatsal çalışmalar olarak dikkat çekti.

Grafik Tasarımı Bölümü öğrencileri, grafik tasarımın çeşitli alanlarında özgün çalışmalarını sergiledi. Sergide öne çıkan projeler arasında, izleyiciyle etkileşime geçebilen yenilikçi afişler, marka kimliğini vurgulayan profesyonel kurumsal kimlik çalışmaları, görsel zenginliğiyle dikkat çeken çocuk kitapları ve detaylı katalog tasarımları yer aldı.

Sergi, hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ocak, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bu sanatın tarihi M.Ö. 4 binli yıllara dayanıyor

Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar dayanan Kaytan dokumacılık unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ortasında yerini alsa da, günümüzde düzenlenen kurslar sayesinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Kaytan (Çarpana) dokuma, M.Ö 4 bin yıllarında günümüze kadar gelen dokuma tekniği olurken, Anadolu’da çok eski bir gelenek olarak sürdürülüyor. Çarpana dokumalar, başka dokumalar üzere bilhassa turistlerin ağır olduğu yerlerde ilgi görürken, üretimin eski dokumalarla çok benzerlik göstermemesi ilginin az olmasına neden oluyor. Çarpana genelde, sepet, çuval, heybelerde sap olarak hayvanların koşum gruplarında (süslemede), bayan giysilerinde (baş süslemesinde, çocuk kundağı, beşik v.s) erkek giysilerinde (barutluk, fişek çantası, kılıç askısı v.s) günümüzde ise mesken aksesuarlarında, giysi aksesuarlarında kullanılıyor.

Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Alacahan’da faaliyet gösteren ‘Kaytan’ dokuma kurslarına gençler de ilgi göstermesi dikkat çekti.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Kaytan dokuma usta öğreticisi Aslı Kurnaz, Kaytan dokumanın tarihinin milattan önceye dayandığını belirterek “Kaytan dokuma çok eski yıllara dayanıyor. Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar gidiyor. Günümüzde Trabzon’un Şalpazarı, Tonya ve Düzköy’de kaytan dokuma hala devam etmekte. Kaytan, Türkiye’nin birçok yerinde dokunuyor lakin metotlarımız farklı olup çıkan sonuç birebirdir ikisi de iptir. Kartlarla dokunan, tezgâhlarda dokunanlar var. Daha evvelce toprağa çakılı dokunurmuş biz de sınıf ortamında tezgâhlarda dokuyoruz. Evvelden yük ipi, sepet bağı, nesil bağı olarak kullanılıyordu. Artık biz bunlarla çanta sapları, bileklikler, kolyeler, küpeler, masa örtüleri kemer üzere bir çok eserlere uyguladık. Kaytan dokuma unutulmaya yüz tutmuş dokumaların ortasında içinde yer alıyor. Kurslarımıza bu yıl bayağı talep var. Ortalarında 18 yaşında olan kursiyerler bile var” dedi.

Kursiyerlerden 18 yaşındaki Ceren Buyruk, kaytan öğrenmenin kendisi için eğlenceli olduğunu söz ederek “Yaz mevsiminden beri kursa geliyorum. Benim için eğlenceli güzel” tabirlerini kullanırken, Yıldız Erten ise ” Emekli memurum. Kursa yeni başladım. Kaytan öğrenerek kendimi rahatlatıyorum” diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.