Reklam
Reklam
GQW
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
13 Ocak, 2026 15:37 tarihinde yayınlandı
0

Safranbolu ‘da Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü Kuruluyor

UNESCO Dünya Miras Kenti ve Cittaslow üyesi Safranbolu’da, kültürel mirasın korunması ve alan yönetimi süreçlerinin güçlendirilmesi amacıyla Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü kurulmasına ilişkin karar, Safranbolu Belediye Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi.

Safranbolu Belediyesi’nin 2026 yılının ilk meclis toplantısında gündeme alınan madde, görüşmelerin ardından değerlendirilmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi. Komisyonun yaptığı incelemeler sonucunda hazırlanan rapor, meclise sunuldu ve ardından gerçekleştirilen oylamada Kültürel Miras Koruma Müdürlüğünün kurulması ile 1. dereceli Kültürel Miras Koruma Müdürü kadrosunun ihdas edilmesi meclis üyelerinin ortak kararıyla kabul edildi.

Plan ve Bütçe Komisyonu raporunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Safranbolu Belediyesi arasında “Safranbolu Şehri Dünya Miras Alanı Yönetim Planı Hazırlanması ve Uygulanmasına İlişkin İş Birliği Protokolü” imzalandığı hatırlatılarak, protokol kapsamında yürütülecek iş ve işlemlerin koordinasyonu, alan yönetimi sürecindeki sekreterlik ve arşiv hizmetleri ile yönetim planı çerçevesindeki benzeri görevlerin yerine getirilmesi amacıyla Alan Yönetimi Biriminin kurulmasının belediyenin görev ve yükümlülükleri arasında yer aldığı belirtildi.

Raporda ayrıca, sit alanlarının profesyonel şekilde yönetilmesi için Safranbolu Belediyesi bünyesinde kurulacak Kültürel Miras Koruma Müdürlüğünün; alan başkanlığı işlemleri yanında korumacılık, denetim ve halk katılımını da tek çatı altında yürüterek UNESCO sürdürülebilir koruma standartlarının güvence altına alınmasına katkı sağlayacağı vurgulandı.

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse de mecliste yaptığı değerlendirmede, Safranbolu’nun tarih, turizm ve kültür kenti kimliğine dikkat çekerek, böyle bir müdürlüğün kurulmasını önemsediklerini belirtti.

Köse, “Safranbolu gibi köklü bir mirasa sahip kentte bu müdürlüğün olması gerektiğini düşünüyoruz. Oy birliğiyle alınan bu kararın Safranbolu için çok kıymetli olduğuna inanıyorum.” ifadelerini kullandı. Yeni kurulan müdürlükle birlikte Safranbolu’da kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmaların daha kurumsal ve sürdürülebilir bir çerçevede yürütülmesinin hedeflendiği bildirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
orduda sel ve heyelan m7vr43Db
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Mayıs, 2026 04:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Ordu’da sel ve heyelan

Ordu’nun Korgan ilçesinde etkili olan sağanak, sel ve heyelanlara yol açtı.

İlçede sağanak yağışlar etkili olurken, Tepealan Mahallesi’nde sel ve heyelanlar meydana geldi. Kot farkından dolayı arka tarafı bahçeye yakın olan bir evin içerisine giren sel suları, ön tarafta bulunan balkonundan caddeye aktı. Bu esnada evde bulunan eşyalar da caddeye savruldu. Vatandaşlar, balkonundan sel suları akan evi meraklı gözlerle inceledi. Yağışlarla birlikte bazı noktalarda heyelanlar da meydana geldi.

Bölgede incelemelerde bulunan Korgan Belediye Başkanı Sait Korgan yetkililerden bilgi alarak, vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti. Bölgede can kaybı ve yaralanma olmamasının en büyük teselli olduğunu belirten Korgan, “Bölgede büyük bir afet oldu. 2 araç göçük altında kaldı, onları çıkartacağız. Bir evimizi boşaltıyoruz. Halı sahamızı sel çamurla doldurmuş. Halkımıza geçmiş olsun. Ordu Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte sahadayız, iş makineleri çalışıyor. Gündüz olduğu için çok şükür can kaybı yok, bu da tek tesellimiz. Halkımızın yanındayız” dedi.

Bölgede çalışmaların devam ettiği kaydedildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin