Rusya Dışişleri Bakanlığı: "Tahıl anlaşmasının devam etmesi için herhangi bir neden yok" - Karabük Haber Postası
Karabük
İmsak 05:23
Güneş 06:48
Öğle 13:02
İkindi 16:25
Akşam 19:07
Yatsı 20:27
İftara son --:--
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
06 Temmuz, 2023 10:58 tarihinde yayınlandı
0
0

Rusya Dışişleri Bakanlığı: “Tahıl anlaşmasının devam etmesi için herhangi bir neden yok”

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından 17 Temmuz’da sona erecek tahıl anlaşmasına ilişkin yapılan açıklamada, “Anlaşmasının devam etmesi için herhangi bir neden yok” denildi.

 

Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye’nin arabuluculuğunda İstanbul’da Rusya ve Ukrayna arasında Haziran 2022’de imzalanan tahıl anlaşmasının sona ereceği 17 Temmuz tarihine sayılı günler kala Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından tahıl anlaşmasına ilişkin açıklama yapıldı. Dışişleri Bakanlığı, anlaşmanın tekrar uzatılması için gerekli koşulların oluşmadığını ifade ederek, anlaşmanın Ukrayna ve BM tarafından propaganda malzemesi haline getirildiği aktarıldı. Açıklamada “Rusya, Türkiye ve Ukrayna gibi tüm tarafların rızası olmadan uzatılamayacak olan Ukrayna gıdalarının ihraç edilmesine yönelik ‘Karadeniz Anlaşması’nın yakında sona erecek olmasının arka planında, Batı ülkeleri, Kiev ve BM Sekretaryasından propaganda faaliyetlerinde yeni bir artış kaydediliyor” denildi.

“İhraç edilen tahılın yüzde 81’i yüksek ve orta geliri olan ülkelere gönderildi”

Anlaşmanın Rusya ayağının da uygulanmadığına dikkat çeken Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna tahılının anlaşma çerçevesinde yoksul ülkelere gönderilmeyi amaçlandığı ama bu amaca da uyulmadığını belirtti. Açıklamada, “İhtiyacı olan Afrika, Asya ve Latin Amerika ülkelerine yardım yapmayı amaçlayan anlaşma, Ukrayna tahılının iyi beslenen ülkelere ticari ihracatına dönüştü. 1 Ağustos 2022’den bu yana Odessa, Çornomorsk ve Yujnıy limanlarından ihraç edilen 32,6 milyon ton tahılın büyük bir kısmı, 26,2 milyon tonu, yani yüzde 81’i yüksek ve orta geliri olan ülkelere gönderildi. Etiyopya, Yemen, Sudan, Afganistan ve Somali gibi yoksul ülkeler, çıkarılan tahılın yalnızca 862 bin 86 tonunu, yani yüzde 2,6’sını alabildi” denildi.

“Eylül 2022’den bu yana ihtiyacı olan ülkelere bağışlanması planlanan 262 bin ton Rus gübresinden sadece iki parti sevkiyatı yapıldı”
Rus gübresinin yoksul ülkelere sevkiyatının ambargolar yüzünden engellendiğine dikkat çeken Dışişleri Bakanlığı, “Eylül 2022’den bu yana ihtiyacı olan ülkelere bağışlanması planlanan 262 bin ton Rus gübresinden sadece iki parti sevkiyatı yapıldı. Gübrenin 20 bin tonu Malavi, 34 bin tonu da Kenya’ya gönderildi. BM bu konularda sessiz kalmaya devam ediyor. Batı’da ise gıda ve gübre konusunda bile Rusya’ya yönelik yaptırımların hafifletilemeyeceği bildiriliyor” ifadelerine yer verildi.

Anlaşmanın uzatılması için bir gerekçenin oluşmadığı vurgulanan açıklamada “Bu koşullarda, süresi 17 Temmuz’da sona erecek anlaşmanın devam ettirilmesi için herhangi bir neden yok” denildi. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
corumda otomobil takla atti 3 yarali TpyMbRqy
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Mart, 2026 04:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Çorum’da otomobil takla attı: 3 yaralı

Çorum’un Alaca ilçesinde otomobilin refüjdeki aydınlatma direğine çarparak takla atması neticesinde meydana gelen trafik kazasında 1’i ağır 3 kişi yaralandı.

Kaza, Çorum-Alaca karayolu 32. kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Alaca istikametinde seyir halinde olan Orhan A. idaresindeki 19 KF 350 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde orta refüje çıkarak aydınlatma direğine çarptıktan sonra takla attı. Kazada sürücü ile araçta bulunan Burakcan A. ve Ramazan A. otomobilde sıkışarak yaralandı.

Kazayı gören diğer sürücülerin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarı üzerine olay yerine sağlık, polis ve Alaca Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan yaralılar, sağlık ekiplerince olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından Alaca Devlet Hastanesine kaldırıldı. Hayati tehlikesi bulunan sürücü, Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.

Polis ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.

Bizi sosyal medyadan takip edin