Karabük Postası tarafından
18 Haziran, 2022 15:13 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Rum Mezarları Kamulaştırmaya mı Kurban Edildi ?

Osmanlının En büyük sancaklarından  bir tanesi olan Kastamonu’nun yetki ve sorumluluk alanı Kastamonu’dan başlayarak İstanbul Anadolu yakasındaki Üsküdar’a kadar ulaşmaktaydı. Bu bölgeyi içine alan her türlü bilgi , nüfus, toprak kadastro gibi tüm kamu işlemleri Kastamonu’dan idare edilmekteydi. Kastamonu sancağına bağlı olan Safranbolu’da ise mübadeleden önce çok sayıda Rum tebaası yaşamaktaydı. Mübadeleden sonra zamanla nüfusun gelişmesiyle  Safranbolu ve Karabük’te yaşam alanları genişletilmiş olup buna bir de Kardemir’in kurulması eklenince  arsalar imara açıldı. Bu arsaların içerisinde  mübadeleden önceki Rumlar’a ait mezarlıklarda yer almakta. UNESCO Miras Listesinde yer alan Safranbolu'da 1924 mübadele döneminde yaşayan ve daha sonra burayı terk eden  Rumlara ait mezarların akıbeti merak edilirken,  yaptığımız araştırmalarda bu mezarların Safranbolu'nun girişinde bulunan Karayolları 153. Şube Müdürlüğünün bulunduğu alandan başlayarak  Safranbolu Sanayi Sitesine kadar olan bölgede yer aldığı iddia edildi. Karayolları 153. Şube Müdürlüğüne tahsis edilen alan ile Küçük Sanayi Sitesinin bulunduğu alanda yapılan kamulaştırma çalışmalarından sonra yapılan kazılarda Rumlara ait olduğu iddia edilen kemiklerin ve iskeletlerin  toplanıldıktan sonra akıbetinin ne olduğu merak ediliyor. (Nurettin Acar)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Temmuz, 2025 04:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Zonguldak’ta tarım sayımı başladı

Zonguldak’ta 1 Temmuz prestijiyle başlayan tarım sayımı kapsamında üretim alanları, makine envanteri ve arazi varlıkları kayıt altına alınmaya başlandı. Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Nihat Ağan, "Tüm üretim alanları kayıt altına alınıyor" dedi.
Zonguldak’ta 24 yıl ortanın akabinde tekrar başlatılan tarım sayımı süreci başladı. Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Nihat Ağan, 1 Temmuz’da başlayan çalışmanın 31 Aralık 2025’e kadar devam edeceğini belirterek, sayımla birlikte ilin ziraî kapasitesinin detaylı halde tespit edileceğini söyledi.
Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden Ağan, Türkiye’de son tarım sayımının 2001 yılında yapıldığını hatırlatarak, "24 yıl ortadan sonra tekrar kapsamlı bir data toplama sürecine girdik. Bu sayım yalnızca bugünü değil, geleceği de şekillendirecek" dedi.
Tarım sayımının, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) uyumunda ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle yürütüldüğünü vurgulayan Ağan, "İlimizdeki tüm köylerde üretim alanları, makine parkları, üretim kapasitesi ve arazi varlıkları ayrıntılı olarak incelenecek. Zonguldak’ın ziraî yapısı bu çalışmayla net olarak ortaya konacak" sözlerini kullandı.
Elde edilecek dataların, ziraî destekleme modellerinden üretim planlarına kadar birçok alanda siyaset geliştirme sürecine taraf vereceğini belirten Ağan, "Tarım sayımı sonuçları, ülkemizin ziraî kalkınma stratejisi açısından belirleyici olacak" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin