Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer 3 Mart 1992 tarihinde Kozlu’da meydana gelen grizu faciası sonucunda hayatını kaybeden 263 Maden Şehidi anısına bir bildiri yayımladı.
Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer iletisinde şu tabirlere yer verdi:
“3 Mart 1992 tarihinde emeğin başşehri memleketimizin Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Kuruluş Müdürlüğüne ilişkin maden ocağında meydana gelen grizu patlaması sonucu 263 madencimiz şehit düştü. Geçmişten bugüne “Alın Terinin Simgesi” tabiriyle özdeşlemiş madencilerimiz; yüzlerinde karaelmasın isi, ellerinde kazmaları ve başlarında baretleri ile kaç şairlerin, müelliflerin ve sanatkarların yapıtlarında beden bularak başta ülkemizin olmak üzere tüm dünyanın takdirini kazanmıştır.
Edebiyatımızın müstesna kalemlerinden Orhan Veli Kanık’ın şiirinde madencilere ithaf ettiği: ‘Siyah akar Zonguldak’ın deresi, / Yüz karası değil, kömür karası, / Bu türlü kazanılır ekmek parası’ sözleri, bu kentin emeğin başşehri olmasını ve kahraman madencilerin yaşantısını en hoş formda özetlemektedir.
Madencilerin piri Uzun Mehmet ile başlayan kömür kıssası, bir asırdan fazla vakittir vatanının ve milletinin müreffeh geleceği, kentinin kalkınması ve ailesinin yarınları için gece gündüz demeden canla başla çalışan kahraman madenciler ile devam etmektedir.
İşte bu kahraman madencilerimizden 263’ü, vatanı ve milleti için çalıştığı 3 Mart 1992 gününün akşamında zincirleme grizu patlamaları sonucu meydana gelen felakette şehit oldu. Zonguldak kömür madenciliğinin 150 yıllık tarihinin en büyük felaketi olan o kara gecenin acısını 33. yıl dönümünde birinci günkü üzere yaşıyor ve bu acıyı yüreğimizde hâlâ birebir korla paylaşıyoruz.
Bu his ve fikirlerle Kozlu Kurum Müdürlüğünde meydana gelen grizu faciasının yıl dönümünde, hayatını kaybeden tüm Maden Şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyor, kadim kentimizin ve aziz ülkemizin bir daha bu türlü acılar yaşamamasını Cenabıallah’tan niyaz ediyorum.”
Rektör Özölçer’den 3 Mart 1992 Kozlu Grizu Faciası’nın yıl dönümünde anma mesajı
Karabük Yenişehir merdivenleri bakıma alındı
Gazetemizde daha önce yer alan “Yenişehir Merdivenleri Bakımsızlıktan Kullanılamaz Halde” haberinin ardından Karabük Belediyesi harekete geçti. Vatandaşlardan gelen yoğun şikayetleri de dikkate alan belediye ekipleri, bölgede kapsamlı bir onarım çalışması başlattı.
Uzun süredir bakımsızlık nedeniyle kırık basamaklarla dikkat çeken Yenişehir Merdivenleri, artık güvenli bir şekilde kullanılamaz durumdaydı. Konuyla ilgili gazetemizde yayımlanan haberin ardından Karabük Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, “Halkımızın güvenliğini ön planda tutuyoruz. Yenişehir Merdivenleri’nde başlattığımız onarım çalışmaları kapsamında basamaklar yenilenecek ve çevre düzenlemesi yapılacaktır” ifadelerine yer verildi.
Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Yenişehir bölgesinde yaya ulaşımının çok daha güvenli ve konforlu hale gelmesi bekleniyor. Mahalle sakinleri ise duyarlılıklarından dolayı belediyeye teşekkür etti.

