Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer 3 Mart 1992 tarihinde Kozlu’da meydana gelen grizu faciası sonucunda hayatını kaybeden 263 Maden Şehidi anısına bir bildiri yayımladı.
Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer iletisinde şu tabirlere yer verdi:
“3 Mart 1992 tarihinde emeğin başşehri memleketimizin Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Kuruluş Müdürlüğüne ilişkin maden ocağında meydana gelen grizu patlaması sonucu 263 madencimiz şehit düştü. Geçmişten bugüne “Alın Terinin Simgesi” tabiriyle özdeşlemiş madencilerimiz; yüzlerinde karaelmasın isi, ellerinde kazmaları ve başlarında baretleri ile kaç şairlerin, müelliflerin ve sanatkarların yapıtlarında beden bularak başta ülkemizin olmak üzere tüm dünyanın takdirini kazanmıştır.
Edebiyatımızın müstesna kalemlerinden Orhan Veli Kanık’ın şiirinde madencilere ithaf ettiği: ‘Siyah akar Zonguldak’ın deresi, / Yüz karası değil, kömür karası, / Bu türlü kazanılır ekmek parası’ sözleri, bu kentin emeğin başşehri olmasını ve kahraman madencilerin yaşantısını en hoş formda özetlemektedir.
Madencilerin piri Uzun Mehmet ile başlayan kömür kıssası, bir asırdan fazla vakittir vatanının ve milletinin müreffeh geleceği, kentinin kalkınması ve ailesinin yarınları için gece gündüz demeden canla başla çalışan kahraman madenciler ile devam etmektedir.
İşte bu kahraman madencilerimizden 263’ü, vatanı ve milleti için çalıştığı 3 Mart 1992 gününün akşamında zincirleme grizu patlamaları sonucu meydana gelen felakette şehit oldu. Zonguldak kömür madenciliğinin 150 yıllık tarihinin en büyük felaketi olan o kara gecenin acısını 33. yıl dönümünde birinci günkü üzere yaşıyor ve bu acıyı yüreğimizde hâlâ birebir korla paylaşıyoruz.
Bu his ve fikirlerle Kozlu Kurum Müdürlüğünde meydana gelen grizu faciasının yıl dönümünde, hayatını kaybeden tüm Maden Şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyor, kadim kentimizin ve aziz ülkemizin bir daha bu türlü acılar yaşamamasını Cenabıallah’tan niyaz ediyorum.”
0
Rektör Özölçer’den 3 Mart 1992 Kozlu Grizu Faciası’nın yıl dönümünde anma mesajı
0
Karabük’te Miting Heyecanı: Özgür Özel Halka Hitap Ediyor
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Karabük’te vatandaşlarla bir araya geldi. Albay Karaoğlanoğlu Caddesi üzerinde düzenlenen mitingde yoğun kalabalık dikkat çekiyor.
Partililerin ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği miting alanında coşku her geçen dakika artarken, Özel otobüsten yaptığı konuşmada gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor. Sık sık alkış ve sloganlarla kesilen konuşma, alanda büyük bir heyecan oluşturdu.
Güvenlik önlemlerinin üst seviyede tutulduğu mitingde polis ekipleri çevrede geniş çaplı tedbir alırken, vatandaşların alana girişleri kontrollü şekilde sağlanıyor.
CANLI YAYIN DEVAM EDİYOR
Özgür Özel’in Karabük’te Albay Karaoğlanoğlu Caddesi üzerinde gerçekleştirdiği mitingdeki konuşması sürüyor. Gelişmeler anbean aktarılmaya devam edecek.

