Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer 3 Mart 1992 tarihinde Kozlu’da meydana gelen grizu faciası sonucunda hayatını kaybeden 263 Maden Şehidi anısına bir bildiri yayımladı.
Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer iletisinde şu tabirlere yer verdi:
“3 Mart 1992 tarihinde emeğin başşehri memleketimizin Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Kuruluş Müdürlüğüne ilişkin maden ocağında meydana gelen grizu patlaması sonucu 263 madencimiz şehit düştü. Geçmişten bugüne “Alın Terinin Simgesi” tabiriyle özdeşlemiş madencilerimiz; yüzlerinde karaelmasın isi, ellerinde kazmaları ve başlarında baretleri ile kaç şairlerin, müelliflerin ve sanatkarların yapıtlarında beden bularak başta ülkemizin olmak üzere tüm dünyanın takdirini kazanmıştır.
Edebiyatımızın müstesna kalemlerinden Orhan Veli Kanık’ın şiirinde madencilere ithaf ettiği: ‘Siyah akar Zonguldak’ın deresi, / Yüz karası değil, kömür karası, / Bu türlü kazanılır ekmek parası’ sözleri, bu kentin emeğin başşehri olmasını ve kahraman madencilerin yaşantısını en hoş formda özetlemektedir.
Madencilerin piri Uzun Mehmet ile başlayan kömür kıssası, bir asırdan fazla vakittir vatanının ve milletinin müreffeh geleceği, kentinin kalkınması ve ailesinin yarınları için gece gündüz demeden canla başla çalışan kahraman madenciler ile devam etmektedir.
İşte bu kahraman madencilerimizden 263’ü, vatanı ve milleti için çalıştığı 3 Mart 1992 gününün akşamında zincirleme grizu patlamaları sonucu meydana gelen felakette şehit oldu. Zonguldak kömür madenciliğinin 150 yıllık tarihinin en büyük felaketi olan o kara gecenin acısını 33. yıl dönümünde birinci günkü üzere yaşıyor ve bu acıyı yüreğimizde hâlâ birebir korla paylaşıyoruz.
Bu his ve fikirlerle Kozlu Kurum Müdürlüğünde meydana gelen grizu faciasının yıl dönümünde, hayatını kaybeden tüm Maden Şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyor, kadim kentimizin ve aziz ülkemizin bir daha bu türlü acılar yaşamamasını Cenabıallah’tan niyaz ediyorum.”


Rektör Özölçer’den 3 Mart 1992 Kozlu Grizu Faciası’nın yıl dönümünde anma mesajı
Bolu’da D-100’de takla atan otomobilden burunları bile kanamadan çıktılar
Bolu’da D-100 kara yolunda kontrolden çıkarak orta refüje çarpan otomobil takla attı. Araçta bulunan 2 kişi kazadan burunları bile kanamadan kurtuldu.
Kaza, D-100 kara yolu Gölyüzü Mahallesi mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, seyir halinde olan ve sürücüsünün ismi henüz öğrenilemeyen 14 NA 873 plakalı otomobil kontrolden çıkarak orta refüje çarptı. Çarpmanın şiddetiyle savrulan otomobil, takla atarak yolun ortasında ters döndü. Kazayı şans eseri yara almadan atlatan sürücü ve yolcu, tepetaklak olan araçtan kendi imkanlarıyla çıkmayı başardı. Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Kaza nedeniyle D-100 kara yolunun 2 şeridi trafiğe kapandı. Polis ekipleri, olası bir başka kazayı önlemek amacıyla bölgede geniş güvenlik önlemleri alarak trafik akışını yan yoldan kontrollü olarak yönlendirdi. Aracın kaldırılması için bölgeye oto kurtarıcı sevk edildi.
Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

