Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ve eşi Seran Özölçer, “Türk Kültüründe Şehadet ve Vuslat” başlıklı konferansın konuşmacısı yazar Dr. Sait Başer ve eşi Fatma Başer ile birlikte Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapım Atölyesini ziyaret etti.
Ziyarette, BEUN Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. İlker Kömürcü, Çalgı Yapımı ve Onarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sinan Uçar ile bölüm akademisyenleri Öğr. Gör. Cem Dertsiz ve Öğr. Gör. Rıza Yıldırımkaya hazır bulundu. Konuklara, Çalgı Yapımı ve Onarımı Bölümünde tasarlanan kemanın ve neyin üretim süreçleri, kullanılan malzemeler ve yapım teknikleri hakkında detaylı bilgi verildi. Atölyede yürütülen çalışmaların üniversitenin sanat ve kültür alanındaki niteliğine önemli katkılar sunduğu vurgulandı.
Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ve eşi Seran Özölçer ile Dr. Sait Başer ve Fatma Başer, bölümde yürütülen nitelikli çalışmalardan dolayı akademisyenlere teşekkür ederek başarı dileklerini iletti. Ziyaret, günün anısına çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi.


Rektör Özölçer ile Yazar Dr. Sait Başer, BEUN Çalgı Yapım Atölyesini ziyaret etti
Tarihi kentte tulum sesi yükseldi
Düzce Belediyesi’nin yürüttüğü kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkan Konuralp Antik Kenti, bu kez tarihin içinden yükselen tulum ezgilerine ev sahipliği yaptı. 8 yaşındaki Ahmet Semih Toraman, tarihi atmosferde tulum çaldı, geleceğe dair en büyük hayalini paylaştı.
Yakın zamanda restorasyon çalışmalarının başlayacağı Konuralp Antik Kenti bir yandan yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerken, diğer yandan da sanatla ilgilenenlerin uğrak noktası haline geldi. Konuralp İlkokulu öğrencisi 8 yaşındaki Ahmet Semih Toraman da babası ile birlikte tulum provalarını Konuralp Antik Kenti’nde yapıyor. Enstrümana ilgisinin babası sayesinde başladığını söyleyen Toraman; “Tulum çalmayı babamdan öğrendim, sonra kendi kendime geliştirdim. İleride de bu işi yapmayı düşünüyorum” dedi.
Provalar; arabada, tarlada ve Konuralp sokaklarında
Oğlunun müziğe olan ilgisini büyük bir gururla destekleyen baba Nedim Toraman ise tulum serüveninin küçük bir hediye ile başladığını anlattı.
Tulum sanatçısı bir arkadaşının hediye ettiği küçük tulumun ardından Ahmet Semih’in kendini geliştirdiğini ifade eden Toraman, oğlunun her fırsatta prova yaptığını söyledi.
Kendisi de kemençe çaldığını belirten Toraman, “Akşamları arabada çalıyoruz, Konuralp’in sokaklarında ve bazen hafta sonu tarlaya gittiğimizde prova yapıyoruz. Kültürünü yaşatıp geliştirmesi çok kıymetli. Başka enstrüman çalarsa da yardımcı olacağım” diye konuştu.
Konuralp’in tarihi dokusunun kendileri için çok özel olduğunu vurgulayan Toraman, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından antik kentte oğluyla birlikte konser verme hayali kurduklarını belirterek, “Burada yürümek, burada çalmak, burayı hissetmek farklı bir duygu. İnşallah restorasyon bittikten sonra bu atmosfer içerisinde baba oğul bir konser vermek istiyoruz. Çocuğumla birlikte aynı sahneyi paylaşmayı hayal ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Düzce Belediyesi’nin çalışmalarıyla tarihi mirası yeniden ayağa kaldırılan Konuralp Antik Kenti, kültür ve sanatın buluştuğu özel anlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

