Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Kasım, 2023 08:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Profesör açıkladı: “Son 10 yılda diyabetin ülkemizdeki sıklığı yüzde 100 arttı”

14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle bilgilendirmelerde bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, "Son 10 yılda diyabetin ülkemizdeki sıklığı yüzde 100 artarak yüzde 15’e çıkmıştır” dedi.
Her yıl Kasım ayının 14’ü Dünya Diyabet Günü olarak kutlanıyor. VM Medical Park Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, diyabet hastalığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dünya genelinde yaklaşık 460 milyon insanın diyabet hastası olduğu biliniyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de tip 2 diyabet sıklığı artan obezite sıklığına paralel olarak artış göstermektedir. Son 10 yılda ülkemizdeki diyabet sıklığı yüzde 100 artarak yüzde 15’e çıkmıştır” diye konuştu.

“Her birey kendi risklerinin farkında olarak sorumluluk üstlenmelidir”
Prof. Dr. Atmaca şunları söyledi: “Ailesinde özellikle birinci derece akrabalarında diyabet hastalığı olan, kilolu, hareketsiz yaşam, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, polikistik over sendromu, gebelik şekeri ve iri bebek doğurma öyküsü olan, kronik olarak kortizon ilaçları kullanımı gibi risk faktörleri olan bireyler diyabet açısından riskli bireylerdir. Riskli bireylerin yıllık olarak diyabet açısından takibi hastalığın henüz böbrek hastalığı, kalp hastalığı, görme kaybı ve sinir hasarı gibi komplikasyonları gelişmeden erken fark edilmesine ve uygun önlemlerin alınmasını sağlayabilir. Pandemi haline gelen diyabetin önlenmesi ve kontrol altına alınması sadece sağlık çalışanlarının sorumluluğuna terkedilmemeli, her birey kendi risklerinin farkında olarak sorumluluk üstlenmelidir.”

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 04:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Taburcu olduğu hastanenin önünde kalbi durdu, kalp masajı ile hayata döndü

Amasya’da kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastaneden taburcu olan adamın çıkışta hastane bahçesinde kalbi durdu. Hastane çalışanlarının dakikalarca kalp masajı yaparak hayata tutunmasını sağladığı 59 yaşındaki hasta tedavi altına alındı. Hayat kurtaran müdahale ise saniye saniye görüntülendi.
Edinilen bilgiye nazaran, Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Servisi’nde kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu nedeniyle 3 gündür tedavi gören Ali K. (59) taburcu edildi. Çıkışta yaklaşık 50 metre yürüdükten sonra kötüleşen adamın yere düşmesini yardımına koşan etraftaki vatandaşlar önledi. Kalbi duran adama birinci müdahaleyi vatandaşlar ile hastane çalışanları yaptı. Dakikalar süren kalp masajı sonrasında gelen ambulansta acil sıhhat gruplarının müdahale etmeyi sürdürdüğü hasta, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.
Hastanın yanında kötüleştiğini anlatan emekli öğretmen Rafet Öztürk, "Hasta taburcu olmuş. Yürürken kötüleşti. Yere düşmek üzereyken tutup önledik. Sağ olsunlar hastane işçisi hayatını kurtardılar. Doktor tam 15 dakika boyunca daima kalp iletisi yaptı" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.