prof dr temel gokturk artvindeki karacalarin sehre inmelerinin nedeni ormanlik alandaki ve yukseklerdeki kar B4cFkEA7
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Mart, 2025 12:30 tarihinde yayınlandı
0

Prof. Dr. Temel Göktürk: “Artvin’deki karacaların şehre inmelerinin nedeni ormanlık alandaki ve yükseklerdeki kar”

Artvin Çoruh Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Göktürk, son günlerde karacaların kente inme hadiselerinde artış yaşanması ile ilgili olarak bu yılki ağır kar yağışının, karacaların besin bulma maksadıyla daha alçak bölgelere inmelerine yol açtığını söyledi.

Artvin Çoruh Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Göktürk, son günlerde sıkça rastlanan karacaların kente inme hadiselerinin nedenleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Karacaların kıyıya kadar hatta denize kadar indiğini hatırlatan Göktürk “Artvin, bilhassa biyolojik çeşitlilik konusunda epey güçlü bir pozisyonda yer almaktadır. Türkiye’de yaklaşık 160 çeşide yakın göğüslü hayvan çeşitliliğinin 60’a yakını Artvin’de bulunmaktadır. Bunlar içinde en fazla dikkat çeken kümeler ortasında yaban keçileri, karacalar, ayılar ve son devirde panter yer almaktadır. Artvin’deki biyolojik çeşitliliğin kaynağı ise bitki çeşitliliğidir. Bitki çeşitliliğiyle bir arada gelen bu hayvan çeşitliliği, Artvin’e büyük bir zenginlik katmaktadır. Artvin’de bu kadar fazla hayvan çeşitliliğinin olması, yer yer beşerler ile yaban hayvanlarının müsabakasına neden olmaktadır. Son günlerde, Artvin’in muhakkak bölgelerinde çeşitli göğüslü hayvanların beşerlerle sıkça karşılaştığı gözlemlenmektedir. Bunun ana faktörlerinden bir tanesi, mevsimsel olarak Artvin’e son yıllarda epey fazla kar yağışının düşmesidir. Artvin’deki ağır kar yağışı, yaban hayvanlarının besin bulmalarını zorlaştırmış ve yüksek bölgelerde yaşayan hayvanlar, besin bulmak emeliyle daha alçak bölgelere inmeye başlamıştır. Tıpkı vakitte, tabiat düşmanlarından kaçarak hayvanlar aşağı bölgelere inmektedirler. Bunlardan bir tanesi de karacadır. Bilhassa son günlerde karacaların ağır bir formda kıyı kısımlarında görülmesinin ana sebebi, yüksek kısımlarda düşen kar yağışı nedeniyle karacaların kendini inançta hissetmemesi ve besine ulaşmak açısından daha körpe yapraklar ve çimlerin çıktığı alçak bölgelere inmesidir. İnsanların bulunduğu bölgelere geldiğinde ise, gerek araç seslerinden, gerekse bölgedeki insanlardan ve orada bulunan sokak hayvanlarından korkarak karacalar ürker ve kaçarak ziyan görürler. Bu da dere yataklarına düşmelerine, denize gerçek yönelmelerine ya da ilçe merkezlerine kadar inmelerine neden olmaktadır. Tüm bunlar, doğal olaylardır” dedi.

Önümüzdeki bir iki ayın karacaların yavrulama dönemi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Temel Göktürk “Özellikle çaylık alanlarda sıkça karacalarla müsabakamız mümkündür. Bilhassa çift yavru yapacakları bu devirde, karaca yavrularıyla birlikte çaylık alanlarda görülebilirler. Bu süreçte dikkatli olunması ve onlara ziyan verilmemesi kıymetlidir. Artvin’de yaban hayvanlarının görülmesi durumunda, yöre halkı epeyce hassastır. Son vakitlerde karşılaşılan olaylarda, kesinlikle Artvin İl Milli Parklar Müdürlüğü aranmakta ve yaban hayvanları inançlı bir halde tabiata teslim edilmektedir. Unutulmamalıdır ki, tabiatın bize muhtaçlığı yok fakat bizim yaşamamız için tabiata gereksinimimiz var. Hepimizin tabiata sahip çıkması ve bedelini bilmesi gerekir” tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
yagiskpk
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
03 Mayıs, 2026 15:38 tarihinde yayınlandı
0

Karabük için kuvvetli yağış uyarısı

Meteorolojik verilere göre Karabük’te Pazartesi günü akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli yağış bekleniyor. Yetkililer, vatandaşların meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmalarını istedi.

Yapılan son değerlendirmelere göre yağışların, il genelinde genellikle yağmur ve sağanak şeklinde görüleceği, 800 metre üzerindeki yüksek kesimlerde ise karla karışık yağmur ve yer yer kar yağışı şeklinde etkili olacağı bildirildi.

Kuvvetli yağış nedeniyle sel, su baskını, yüksek rakımlı bölgelerde tipi, buzlanma ve ulaşımda aksamalar gibi risklerin oluşabileceği belirtildi. Özellikle sürücülerin dikkatli olması, vatandaşların ise ani hava değişimlerine karşı gerekli önlemleri alması istendi.

Yetkililer, güncel meteorolojik uyarıların takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin