blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Mart, 2025 12:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Prof. Dr. Temel Göktürk: “Artvin’deki karacaların şehre inmelerinin nedeni ormanlık alandaki ve yükseklerdeki kar”

Artvin Çoruh Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Göktürk, son günlerde karacaların kente inme hadiselerinde artış yaşanması ile ilgili olarak bu yılki ağır kar yağışının, karacaların besin bulma maksadıyla daha alçak bölgelere inmelerine yol açtığını söyledi.
Artvin Çoruh Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Göktürk, son günlerde sıkça rastlanan karacaların kente inme hadiselerinin nedenleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Karacaların kıyıya kadar hatta denize kadar indiğini hatırlatan Göktürk "Artvin, bilhassa biyolojik çeşitlilik konusunda epey güçlü bir pozisyonda yer almaktadır. Türkiye’de yaklaşık 160 çeşide yakın göğüslü hayvan çeşitliliğinin 60’a yakını Artvin’de bulunmaktadır. Bunlar içinde en fazla dikkat çeken kümeler ortasında yaban keçileri, karacalar, ayılar ve son devirde panter yer almaktadır. Artvin’deki biyolojik çeşitliliğin kaynağı ise bitki çeşitliliğidir. Bitki çeşitliliğiyle bir arada gelen bu hayvan çeşitliliği, Artvin’e büyük bir zenginlik katmaktadır. Artvin’de bu kadar fazla hayvan çeşitliliğinin olması, yer yer beşerler ile yaban hayvanlarının müsabakasına neden olmaktadır. Son günlerde, Artvin’in muhakkak bölgelerinde çeşitli göğüslü hayvanların beşerlerle sıkça karşılaştığı gözlemlenmektedir. Bunun ana faktörlerinden bir tanesi, mevsimsel olarak Artvin’e son yıllarda epey fazla kar yağışının düşmesidir. Artvin’deki ağır kar yağışı, yaban hayvanlarının besin bulmalarını zorlaştırmış ve yüksek bölgelerde yaşayan hayvanlar, besin bulmak emeliyle daha alçak bölgelere inmeye başlamıştır. Tıpkı vakitte, tabiat düşmanlarından kaçarak hayvanlar aşağı bölgelere inmektedirler. Bunlardan bir tanesi de karacadır. Bilhassa son günlerde karacaların ağır bir formda kıyı kısımlarında görülmesinin ana sebebi, yüksek kısımlarda düşen kar yağışı nedeniyle karacaların kendini inançta hissetmemesi ve besine ulaşmak açısından daha körpe yapraklar ve çimlerin çıktığı alçak bölgelere inmesidir. İnsanların bulunduğu bölgelere geldiğinde ise, gerek araç seslerinden, gerekse bölgedeki insanlardan ve orada bulunan sokak hayvanlarından korkarak karacalar ürker ve kaçarak ziyan görürler. Bu da dere yataklarına düşmelerine, denize gerçek yönelmelerine ya da ilçe merkezlerine kadar inmelerine neden olmaktadır. Tüm bunlar, doğal olaylardır" dedi.
Önümüzdeki bir iki ayın karacaların yavrulama dönemi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Temel Göktürk "Özellikle çaylık alanlarda sıkça karacalarla müsabakamız mümkündür. Bilhassa çift yavru yapacakları bu devirde, karaca yavrularıyla birlikte çaylık alanlarda görülebilirler. Bu süreçte dikkatli olunması ve onlara ziyan verilmemesi kıymetlidir. Artvin’de yaban hayvanlarının görülmesi durumunda, yöre halkı epeyce hassastır. Son vakitlerde karşılaşılan olaylarda, kesinlikle Artvin İl Milli Parklar Müdürlüğü aranmakta ve yaban hayvanları inançlı bir halde tabiata teslim edilmektedir. Unutulmamalıdır ki, tabiatın bize muhtaçlığı yok fakat bizim yaşamamız için tabiata gereksinimimiz var. Hepimizin tabiata sahip çıkması ve bedelini bilmesi gerekir" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Ocak, 2026 04:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Samsun’da gece yarısı korku dolu anlar: Kırsal mahallede iki ev alevlere teslim oldu

Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı Kızılkese Mahallesi’nde gece saatlerinde çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek iki ahşap evi küle çevirdi. Yangın, mahalle sakinlerinin ve itfaiye ekiplerinin yoğun çabasıyla çevredeki evlere sıçramadan kontrol altına alındı.
Vezirköprü’ye yaklaşık 59 kilometre uzaklıktaki Kızılkese Mahallesi’nde, henüz belirlenemeyen nedenle bir evde yangın çıktı. Gece geç saatlerde başlayan yangın, hızla büyüyerek çevresinde bulunan ve kullanılmayan başka bir eve sıçradı. Ahşap evleri saran yangında alevler göğe yükseldi, geceyi aydınlattı. Alevleri fark eden vatandaşlar, tankerlerle yangına müdahale ederek büyümesini önlemeye çalıştı. Yangın vanası yardımıyla yapılan ilk müdahale sayesinde alevlerin diğer evlere yayılması engellendi.
İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek söndürme ve soğutma çalışması gerçekleştirdi. Ekiplerin yoğun çalışması sonucu yangın saat 03.00 sıralarında kontrol altına alındı.
Kızılkese Mahallesi Muhtarı Ramazan Karataş, yangının İsmail Ay’a ait evde başladığını, oturulmayan ve Ahmet Öztürk’e ait olan eve sıçradığını belirtti. Karataş, vatandaşların tankerlerle müdahalesinin ardından itfaiye ekiplerinin olay yerine gelerek yangını tamamen söndürdüğünü ve çevredeki evlerin zarar görmesinin önüne geçildiğini ifade etti.
Yangın sonucu iki ahşap ev tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin