Reklam
Reklam
prof dr sagdan baskaya tum dunyada cakal populasyonu artis egiliminde RjsInphM
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Şubat, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
0

Prof. Dr. Şağdan Başkaya: “Tüm dünyada çakal popülasyonu artış eğiliminde”

Tüm dünyada olduğu üzere Türkiye’de de çakal popülasyonunun artış eğiliminde olduğu belirtildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve İdaresi Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, ülkemizde çakalın iç bölgelerde daha seyrek görülmekle birlikte günümüzde kıyı bölgelerimizde bol ölçüde rastlanan bir hayvan olduğunu belirterek “Çakal, genelde insanlardan kaçan bir hayvandır. Yerleşim yerlerine yakın yaşamasına karşın beşerden kaçarlar” dedi.

Başkaya, ülkemizde çakal avı için muhakkak kota verilmesine karşın avcıların bu tipi pek avlamadığına dikkat çekerek “Hiçbir avcı genelde Çakal avlamak istemez. Avcıları çakal avına sürüklemek çok sıkıntı, neredeyse imkânsız gibi” diye konuştu.

Ülkemizde yırtıcı tiplerin artış eğiliminde olduğunu çakalın da bu tiplerden biri olduğunu kaydeden Diğere, “Çakal, tüm dünyada artış eğiliminde olan bir hayvan. Ülkemizin tamamına yakın yerinde görülen bir tıp. İç bölgelerde daha seyrek görülmekle birlikte günümüzde kıyı bölgelerimizde bol ölçüde rastlanan bir hayvan. Dünyada çakal yayılışına baktığımız vakit Orta ve Doğu Avrupa, Türkiye, Kafkaslar, Arap Yarımadası, Güney Asya’ya gerçek Hindistan, Çin’e uzanan bir yayılışı var. Yayılışın olduğu bütün ülkelerde çakalla ilgili yayınlarda popülasyonunun artış eğiliminde olduğunu görüyoruz. Bu durum motamot ülkemizde de emsal biçimde. Çakal, Kurt’la da akraba tıpkı cinse mensuplar. Kurt popülasyonu da artış eğiliminde. Misal biçimde öteki yırtıcılar da artış eğilimindedir. Ayı, sırtlan, pars, tilki, kurt ve çakal üzere yırtıcı tipleri ülkemizde artış eğiliminde olduğunu görüyoruz ve zati biliyoruz. Çakal da bunlardan bir tanesi” biçiminde konuştu.

“Genelde insanlardan kaçar”

Çakalın genelde insanlardan kaçan bir hayvan olduğunu tabir eden Prof. Dr. Şağdan Başkaya, “Çakal genelde insanlardan kaçan bir hayvandır. Yerleşim yerlerine yakın yaşamasına karşın beşerden kaçarlar. Küçük kümeler halinde yaşarlar. Kümes hayvanları başta olmak üzere insanların yetiştirdiği evcil hayvanlara ziyan veren bir cinstir. Bu nedenle beşerlerle daima bir çatışma içerisindedir. Kırsalda olsun insanlara yakın yelerde olsun yaban hayvanlarına da ziyan verirler. Çok büyük boyutlu olan ülkemizde yaşayan geyik, karaca, yaban keçisi üzere çeşitleri de avladıklarına şahit oluyoruz. Kümeler halinde avlandıkları için büyük tipleri de avlayabiliyorlar” dedi.

“Avcılar çakal avına pek çıkmak istemiyor”

Çakalın dünyada tüm ülkelerde çabucak hemen avlandığını fakat ülkemizde avının neredeyse hiç yapılmadığını belirten Diğere, “Çakal yaşadığı bütün ülkelerde çabucak hemen avlanan bir cins. Ülkemizde de çakal ve tilki avına müsaade ediliyor, yıldan yıla değişiyor. Çakal, avlanması için muhakkak bir kota verilerek özgür bırakılıyor lakin hiçbir avcı çakal avlayayım diye ava çıkmaz. Bunun bir nizama konulması gerekiyor. Bütün dünyada artan bu yırtıcının popülasyonunu frenlemek gerekiyor. Bunun için de daha farklı formüller uygulanması gerekir. Kümes hayvanlarına bile ziyan veren tilki, sansar, çakal üzere çeşitlerle çabada genelde tuzak yolları çokça yaygındır. Silahla vurmakta bunlardan bir tanesi fakat avcıları çakal avına sürüklemek çok güç, neredeyse imkânsız gibi” tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
beunda gelecegin eczacilari beyaz onluk giydi i4s2DV2u
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Mayıs, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

BEUN’da geleceğin eczacıları beyaz önlük giydi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde (BEUN) düzenlenen “2025-2026 Akademik Yılı Eczacılık Fakültesi Beyaz Önlük Giyme Töreni”, duygu dolu anlara sahne oldu. Geleceğin eczacı adayları beyaz önlüklerini giyerek sağlık alanındaki kutsal görevlerine ilk adımlarını atarken, programda öğrencilerin heyecanı ve ailelerin gururu salona yansıdı.

Sezai Karakoç Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programa; BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Prof. Dr. Bekir Hakan Bakkal ve Prof. Dr. Servet Karasu, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Safi Öz, senato üyeleri, Zonguldak Eczacı Odası Başkanı Ecz. Esra Geyikli, akademik ve idari personel, öğrenciler ve aileler katıldı.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından gerçekleştirilen müzik dinletisiyle başladı.

Genç eczacı adaylarının gurur günü

Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Safi Öz, öğrencilerin beyaz önlük giyme heyecanını paylaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, eczacılık mesleğinin insan sağlığı açısından taşıdığı büyük sorumluluğa dikkat çekti. Öğrencilerin uzun ve emek dolu bir eğitim sürecine adım attığını belirten Prof. Dr. Safi Öz, geleceğin eczacılarını tebrik ederek onların meslek hayatlarında bilimsel etik, vicdan ve insan sevgisini daima rehber edinmeleri gerektiğini vurguladı. Konuşmasının sonunda Eczacılık Fakültesine ve üniversiteye sunduğu desteklerden dolayı Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e teşekkürlerini sunan Prof. Dr. Safi Öz, öğrencilerin nitelikli bireyler olarak yetişmesi adına sürdürülen çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Özölçer, 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü kutlayarak öğrencilerin hayatlarında unutamayacakları anlamlı bir güne şahitlik ettiklerini ifade edip şu sözleri dile getirdi:

“Sözlerimin hemen başında; insan sağlığının korunması ve toplum sağlığının güçlendirilmesi adına büyük bir özveriyle görev yapan tüm eczacılarımızın ve eczacı adayı öğrencilerimizin 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü en kalbî duygularımla kutluyorum. Öğrencilerimizin beyaz önlüklerini giydikleri bu mutlu günde sizlerle bir arada olmanın bahtiyarlığını yaşıyorum. Şunu özellikle belirtmek isterim ki bugün burada, öğrencilerimizin bu kutlu anına bizatihi şahitlik etmekten kıvanç duyuyorum. Böylesine anlamlı bir törende geleceğin eczacıları olacak öğrencilerimizin meslek aşkının ve aziz milletimize hizmet etme yolculuğunun ilk adımına birlikte tanıklık ediyoruz. Kıymetli öğrencilerimizin giydiği beyaz önlükler; sorumluluğun, merhametin ve insanlığa hizmet aşkının simgesidir. Çalışırken beyaz önlüklerinde oluşacak her bir leke; alın terlerinin, emeklerinin ve onurunun nişanesi olacaktır. Sözlerime son verirken; öğrencilerimize beyaz önlüklerini giyerek adım attıkları bu kutlu yolda üstün başarılar diliyorum.”

Beyaz önlükler alkışlarla giydirildi

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen beyaz önlük giyme töreninde öğrenciler büyük heyecan yaşadı. Rektör Özölçer ve protokol üyeleri tarafından öğrencilere beyaz önlükleri giydirildi. Ailelerin gurur ve mutluluğunun salona yansıdığı törende duygu dolu anlar yaşandı. Öğrenciler, beyaz önlüklerini giydikleri anı uzun süre alkışlarla kutlarken, tören toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle devam etti.

Öğrenci çalışmaları büyük beğeni topladı

Beyaz önlük giyme töreninin ardından gerçekleştirilen “II. Mezuniyet Adım Adım Öğrenci Çalıştayı” kapsamında fuaye alanında Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin hazırladığı çalışmalar sergilendi. Öğrenci topluluklarının açtığı stantlar da katılımcılardan yoğun ilgi gördü. Fuaye alanını ziyaret eden Rektör Özölçer, öğrencilerle sohbet ederek projeleri hakkında bilgi aldı. Öğrencilerin bilimsel ve sosyal alandaki çalışmalarını takdir eden Rektör Özölçer, gençlerin ortaya koyduğu üretkenliğin ve akademik vizyonun üniversitenin geleceği adına büyük umut verdiğini ifade etti.

Yoğun katılımla gerçekleştirilen program, öğrencilerin sergilediği çalışmaların incelenmesi ve hatıra fotoğraflarının çekilmesinin ardından sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin