Reklam
Reklam

Prof. Dr. Keskin: “Keneyi strese sokacak uygulamalardan kaçınalım”

prof dr keskin keneyi strese sokacak uygulamalardan kacinalim AdazIlGM
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Temmuz, 2025 20:45 tarihinde yayınlandı
0

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısım Lideri Prof. Dr. Adem Keskin; yaz aylarında artan kene olaylarına karşı korunma yolları ve yanlışsız müdahale teknikleri hakkında ihtarlarda bulundu. Prof. Dr. Keskin, “Asıl risk sırt bölgesindeki tükürük bezlerinde, kalan ağız kesimi çoklukla hastalık bulaştırmaz” dedi.

Prof. Dr. Adem Keskin, yaz aylarında artış gösteren kene olaylarına karşı kıymetli ihtarlarda bulundu. Bilhassa çalılık ve orman kenarlarında bulunan kene riskine dikkat çeken Prof. Dr. Keskin, tarım alanlarında çalışanların ve tabiat yürüyüşlerine çıkan vatandaşların açık renkli, uzun paçalı kıyafetler giymesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Keskin, “Uzun paçalı kıyafetleri çorap içine sokarak kenelerin bedene girişini engelleyebiliriz. Keneler ekseriyetle siyah-kırmızı ortası renklere sahip olduğundan açık renkli kıyafetler, üzerimize tırmanan keneyi fark etmemizi kolaylaştırır. Ayrıyeten mümkünse çizme giymeli ve kene kovucu spreyler kullanılmalıdır” dedi.

Prof. Dr. Kesken: “Kene tutunması doğaldır, paniğe gerek yok”

2008 yılından bu yana keneler üzerine çalışmalar yaptığını belirten Prof. Dr. Keskin, kendisinin de alanda bulunduğu süreçte vakit zaman kene ile karşılaştığını lakin hakikat önlemlerle bugüne kadar hiç kene tutunması yaşamadığını tabir etti. Keskin; “Üzerimde gezdiği oldu lakin tutunma olmadı. Kene tutunması çok doğal bir durum. Kıymetli olan, keneyi erken fark edip hakikat formda müdahale etmek” diye konuştu.

Keneyi çıkartmak için sıhhat kuruluşuna gitmeye gerek yok

Kenenin çıkarılması konusunda vatandaşların yanlış uygulamalara yönelmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Keskin, Sağlık Bakanlığı’nın son protokolüne dikkat çekerek şunları söyledi:

“Keneyi en kısa müddette bedenden uzaklaştırmak gerekiyor. Bunun için kesinlikle sıhhat kuruluşuna gitmeye gerek yok. Keneyi bir cımbız, pens, ip, poşet ya da bez kesimi yardımıyla kendimiz de çıkartabiliriz. Çıplak elle temas etmemeye itina göstermeliyiz.”

“Keneyi gerilime sokacak uygulamalardan kaçınalım”

Keskin, yanlış müdahalelerin önemli riskler doğurabileceğini belirterek; “Kenenin üzerine kimyasal unsur dökmek, yakmak, delmek üzere süreçler katiyetle yapılmamalı. Bu cins müdahaleler keneyi gerilime sokar ve hastalık bulaştırma riskini artırabilir” dedi.

“Hipostom içeride kalabilir, bu sorun değil”

Kenenin çıkarılması sırasında bedende kalan ağız modülünün (hipostom) çoklukla zararsız olduğunu belirten Prof. Dr. Keskin, “Bu kısım kan emmeye yarayan pipet gibisi bir yapıdır. Kenenin hastalık bulaştıran kısımları (tükürük bezleri) sırt bölgesindedir. Kalan kesim daha sonra cımbız yardımıyla çıkarılabilir. Bu kısım koparsa kene kusma devam eder, tüm zehri bırakır üzere söylentiler gerçek değil, keneler zati zehirli de değildir, hastalık casuslarını konaklarına bulaştırırlar” tabirlerini kullandı.

Prof. Dr. Keskin, kenelerden korunmanın mümkün olduğunu, tabiatta bulunulduğu sürece her vakit dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, vatandaşları şuurlu ve temkinli davranmaya çağırdı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Ferhat Salt: “Karabük’te 10 bin haneye ulaşacağız”

UST MANSET1Ferhat Salt
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
22 Haziran, 2026 14:46 tarihinde yayınlandı
0 0

AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt, teşkilat çalışmalarının sahada yoğun şekilde sürdüğünü belirterek, yıl sonuna kadar Karabük genelinde 10 bin haneye ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı.

AK Parti’nin 25 yıllık siyasi yürüyüşünün milletin desteğiyle güçlenerek devam ettiğini ifade eden Salt, Türkiye’nin birçok alanda önemli kazanımlar elde ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde büyük bir değişim ve dönüşüm süreci yaşandığını vurgulayan Salt, yapılan hizmetlerin sadece fiziki yatırımlarla sınırlı kalmadığını dile getirdi.

Salt, “Yollar yapıldı ancak asıl yol milletin gönlünde açıldı. Köprüler kuruldu fakat en güçlü bağ gönüller arasında inşa edildi” ifadelerini kullandı.

Teşkilat çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Salt, teşkilatçılığın samimiyet, fedakarlık ve dava bilinci gerektirdiğini ifade ederek, “2025 yılı içerisinde gerçekleştirdiğimiz üye çalışmaları kapsamında 3 bin 902 yeni üyemizi teşkilatımıza kazandırdık” dedi.

AK Parti teşkilatlarının sahadaki çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceğini belirten Salt, 2026 yılında daha güçlü bir teşkilat yapısıyla hedeflere ilerlemeye devam edeceklerini söyledi.

Salt, vatandaşlarla kurdukları gönül bağını daha da güçlendirmeyi amaçladıklarını ifade ederek, yıl sonuna kadar Karabük genelinde 10 bin hane ziyareti gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belitti.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin