Plastik Poşet 1 Ocak 2026’dan İtibaren 1 Lira Olacak - Karabük Haber Postası
DQQDQD 1
Mustafa Akgün Avatarı
Mustafa Akgün tarafından
28 Aralık, 2025 15:27 tarihinde yayınlandı
0
0

Plastik Poşet 1 Ocak 2026’dan İtibaren 1 Lira Olacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen plastik poşetlerin ücretlendirilmesi uygulamasında değişikliğe gidildi. 2019 yılında 25 kuruş olarak başlatılan plastik poşet ücreti, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren 1 lira olarak uygulanacak.

Plastik kaynaklı çevre kirliliğini azaltmak ve tek kullanımlık ürünlerin kullanımını sınırlandırmak amacıyla hayata geçirilen uygulama kapsamında, vatandaşların çok kullanımlık taşıma çantalarına yönelmesi hedefleniyor. Bakanlık yetkilileri, uygulamanın sıfır atık hedeflerine önemli katkı sağladığını belirtti.

Yeni poşet bedelinin belirlenmesi amacıyla 12 Kasım’da “Ambalaj Komisyonu – Plastik Poşet Alt Komisyonu Toplantısı” gerçekleştirildi. Toplantıya ilgili kamu kurumları, sektör temsilcileri, dernek ve federasyonlar katıldı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, vergiler dâhil poşet başına taban ücretin 1 lira olması kararlaştırıldı.

Bakanlık verilerine göre, uygulamanın başladığı 2019 yılından 2025’in ilk 9 ayına kadar geçen sürede yaklaşık 2 milyon 844 bin ton plastik atığın oluşumu önlendi. Bu süreçte plastik ham madde ithalatında azalma sağlanırken, yaklaşık 28 milyar lira ekonomik tasarruf elde edildi.

Ayrıca uygulama sayesinde 167 bin 984 ton sera gazı emisyonunun önüne geçildiği bildirildi. Yetkililer, yeni fiyat düzenlemesiyle çevresel kazanımların daha da artmasının hedeflendiğini ifade etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
222222 1
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
17 Nisan, 2026 09:30 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 16.04.2026 15:54
0
0

KARABÜK’Ü KORKUTAN DEPREM RİSK ANALİZİ

Türkiye’nin aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya hattı üzerinde yer alması, birçok şehir gibi Karabük’ü de ciddi risk altında bırakıyor. Uzmanlara göre, 1. derece deprem bölgesinde bulunan Karabük’te yapı stokunun büyük bölümü olası bir deprem karşısında yetersiz

Türkiye, dünyanın en aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde yer alırken, ülkenin büyük bölümü yüksek deprem riski altında bulunuyor. AFAD tarafından güncellenen deprem tehlike haritaları, bölgelerin yer ivmesi değerlerine göre risk seviyelerini ortaya koyuyor. Uzmanlara göre Türkiye’nin sismik hareketliliğini başlıca üç ana fay hattı belirliyor: Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hatları. Özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı, Karadeniz Bölgesi’nin güney sınırını oluşturarak Düzce’den Erzincan’a kadar uzanan geniş bir hat boyunca etkisini gösteriyor. Ayrıca Karadeniz kıyı şeridinde yer alan Karadeniz Bindirme Fayı da bölge için dikkat çeken bir diğer risk unsuru olarak öne çıkıyor.

Karabük’ü doğrudan etkileyen en önemli sismik unsur, Kuzey Anadolu Fay Hattı. Bu fay hattı, Karabük’ün yakın çevresinden geçerek Düzce, Bolu ve Çankırı üzerinden uzanıyor ve Türkiye’nin en aktif kırıklarından biri olarak biliniyor. Özellikle Karabük Merkez, uzmanların dikkat çektiği riskli yerleşim alanları arasında öne çıkıyor.

TARİHSEL DEPREMLER UYARIYOR

Karabük’ün deprem gerçeği, geçmişte yaşanan büyük felaketlerle de sabit. 1 Şubat 1944’te meydana gelen 1944 Gerede–Çerkeş Depremi, bölge tarihinin en yıkıcı afetlerinden biri olarak kayıtlara geçti. 7.4 büyüklüğündeki deprem; Gerede, Çerkeş ve Bolu’nun yanı sıra Karabük ve Eskipazar’da da büyük yıkıma yol açtı. Yüzlerce bina yıkılırken, çok sayıda insan hayatını kaybetti.

O dönemde genç bir yerleşim olan Karabük’te özellikle fabrika sahası, mahalleler ve köyler ağır hasar aldı. Eskipazar’da vadilerin çökmesi ve kerpiç yapıların büyük bölümünün yıkılması, depremin şiddetini gözler önüne serdi.

ESKİ YAPILAR BÜYÜK TEHDİT

Aradan geçen yıllara rağmen Karabük’teki yapı stokunun önemli bir kısmı hâlâ eski ve dayanıksız. Kentte özellikle 60-70 yıllık binaların yaygın olduğu, bu yapıların günümüz deprem yönetmeliklerine uygun olmadığı belirtiliyor. Uzmanlara göre mevcut binaların yaklaşık yüzde 70’i güçlü bir depremde ayakta kalamayabilir.

Karabük’ün il oluşundan bu yana geçen sürede hızlı bir büyüme yaşansa da, bu gelişimin yapı güvenliği açısından aynı ölçüde ilerlemediği ifade ediliyor. Bugün resmi olarak 1. derece deprem bölgesi olan kentte, eski yönetmeliklere göre inşa edilen yapılar ciddi risk oluşturuyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART

Karabük’te hızlı kentleşmeye rağmen yapı güvenliğinin aynı ölçüde gelişmediğine işaret eden uzmanlar, acil ve kapsamlı bir kentsel dönüşüm sürecinin başlatılması gerektiğini vurguluyor. Kullanım ömrünü tamamlamış binaların yenilenmesinin hayati önem taşıdığını ifade eden uzmanlar  geçmişte yaşanan acı tecrübelerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, deprem gerçeğine karşı alınacak önlemlerin ertelenmemesi çağrısında bulundu.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin