Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Zilkale’de israfa ve iklim değişikliğine farkındalık oluşturmak için etkinlik düzenledi.
Bu yıl 3.’sü düzenlenen Uluslararası Pastacılar Festivali, israfa ve iklim değişikliğine farkındalık oluşturmak için etkinlik düzenledi. Çamlıhemşin ilçesi Zilkale’de yapılan etkinlikte israfa ve iklim değişikliğine dikkat edilmesi amacı ile tablolar bırakıldı. Pastacılar 2 kilo 658 gramlıkta coğrafi işaretli Rize simidi yaptı. Etkinliğin sonrasında katılımcılar Cumhuriyetin 100. Yılına özel yapılan pastanın kesimini gerçekleştirdi. Ardından da tulumla beraber horon oynadılar.
İsrafa ve iklim değişikliğine dikkat çekmek istediklerini belirten festivalin öncülerinden Ali Akgün, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Çamlıhemşin’de ki Zil Kalede pastacılar festivalini yaptık. Pastacılar festivalini yaparken aynı zamanda da iklim değişikliğine dikkat çektik. Gıda israfına dikkat çektik. Afiyet olsun, israf olmasın dedik. Yeni yüzyılda belki de ekmek bile bulamayacağımız bir dönem yaklaşıyor. Bu sebeple de festivalleri yaparken atacağımız her adımda bu tip duyarlıkları göstermemiz lazım. Coğrafi işareti olan bir simit yaptırdık. 2 kilo 658 gramlık bir simitle de sıfır atığa dikkat çektik. Böylelikle gelecek yüzyılda Fırtına Vadisinin güzel kalabilmesi için bir festival yaptık. Duyarlılığımızı da gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.


Pastacılar israfa ve iklim değişikliğine dikkat çekti
Bolu’da hava sıcaklıklarının artmasıyla dondurma satışları arttı
Bolu’da hava sıcaklıklarının aniden yükselmesiyle sıcak havadan bunalan vatandaşlar, dondurmacılara ilgi gösteriyor.
Yaz mevsiminin vazgeçilmezlerinden olan dondurmanın kent genelindeki satışlarında gözle görülür artış yaşandı. İzzet Baysal Caddesi üzerinde 19 yıldır dondurmacılık yapan ve tezgahında 30 çeşit dondurma bulunduran Mehmet Sucu, Boluluların yaz-kış dondurma tüketmeye alışkın olduğunu ancak yazın gelmesiyle talebin katlandığını ifade etti.
“Dondurma değil, buz hasta eder”
Satışa sunduğu dondurmaların Kahramanmaraş’ta hazırlandığını söyleyen Mehmet Sucu, “Yazın gelmesiyle birlikte vatandaşlar yavaş yavaş dondurma yemeye başladı. Bolu’da yaz kış dondurma satışlarımız oluyor zaten. Vatandaşlar Bolu soğuğuna alışkın olduğu için kışın tükettikleri dondurma onları etkilemiyor. Dondurmamız yaz-kış yenilebilir. İçinde gerçek salep ve keçi sütü var. Çocukların boğazını şişirip hasta etme gibi bir durumu olmaz” değerlendirmesinde bulundu.
Yetişkinlerin genellikle karadut, ballı badem, kavun ve mangolu, çocukların ise en çok çilekli dondurmayı tercih ettiğine dikkati çeken Sucu, dondurmanın bu seneki top fiyatının 50 lira olduğunu söyledi. Toplumdaki “dondurma hasta eder” algısına da değinen Sucu, şunları kaydetti:
“Aslında dondurma değil, buz hasta eder. Bu dondurmanın içerisinde buz yok. Donmuş halde ama salep bunun buz olmasını engelliyor. Biz burada dondurmayı döverek işlediğimiz için içinde buzdan eser kalmıyor. Boğaz şişirmiyor, hasta etmiyor.”

