blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Mart, 2025 12:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Paha biçilemeyen 3 bin 500 yıllık Hitit keten kumaşı ilk kez görücüye çıktı

Çorum’da 1995 yılında yürütülen hafriyat çalışmaları sırasında bulunan 3 bin 500 yıllık Hitit keten kumaşı kesimi birinci defa görücüye çıktı.
Çorum’un Ortaköy ilçesinde bulunan Şapinova Örenyeri’nde Prof. Dr. Mustafa Süel ve Prof. Dr. Aygül Süel başkanlığında yürütülen 1995 yılındaki hafriyat çalışmaları sırasında 3 bin 500 yıllık Hitit keteni kumaşı bulundu. Türkiye’deki arkeolojik hafriyatlarda çok az olarak kurtarılabilen örneklerden olan ve kıymet biçilemeyen Hitit keten kumaşı kesimi o devirde Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nde incelendi. Milattan evvel 14. yüzyıldan kalma, ketenden üretilmiş bir kumaş kesimi olduğu kanıtlanan Hitit keteni kumaşı, Çorum Müzesi’ndeki depoda müdafaa altına alındı.

İlk kere görücüye çıktı
Yaklaşık 24x20 santim boyutlarındaki bir çömlek paçası üzerine yapışan 3x3 santim büyüklüğündeki kumaş kesimi, birinci defa görücüye çıktı. Çorum Müzesi’nde, Çorum İş Bayanları Derneği (İŞKAD) tarafından üretilecek olan Hitit keteni kumaşının tanıtım lansmanı programında sergilenen kumaş parçası, İhlas Haber Ajansı tarafından görüntülendi.

"İlk kere bu akşam bizlere tanıtıldı"
Çorum Valisi Ali Çalgan, 30 yıldır itinayla korunan Hitit kumaşının ehemmiyetine değinerek, "Çorum Müzemizde çok hoş bir lansmana tanıklık ettik. İlimiz hudutlarında 1995 yılında bulunan çok kıymetli bir eser. Birinci kere bu akşam bizlere tanıtıldı. Bu tam 3 bin 500 yıllık bir eser, bir keten modülü. Bunun çok değerli bir tarihi doküman olduğunu sayın hocamızdan öğrendik. Kendilerine teşekkür ediyorum. Esasen hafriyat lideri Prof. Dr. Mustafa Süel hocamızı da rahmetle anıyoruz. Onun başkanlığındaki bir hafriyatta bulunan bir yapıttır ki hocamız da o grupta bulunmaktaydı. Üniversitelere, yapılan bilimsel araştırmalara tabi tutulmuş ve 3 bin 500 yıllık olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun hem vilayetimizin tanıtımına hem ülkemizin tanıtımına hem 3 bin 500 sene evvel burada yaşayan medeniyetin bu derecede yapıtları eserler üretebilen bir medeniyet olduğu konusunda verdiği bildiri çok değerli. İnşallah bunu çokça ziyaretçi izleyecek bilimsel çalışmalara kültürel çalışmalara husus olacaktır" dedi.

"Bugün burada lansmanını yapmaktan da çok keyifli olduk"
Yapmış oldukları arkeolojik kazılarla 3 bin 500 yıllık Hitit keteni kumaşını gelecek kuşaklara kazandıran devrin hafriyat lideri Prof. Dr. Aygül Süel ise, "Yaklaşık 4 bin sene evvel dokunmuş, kullanılmış bir keten kesiminin 3x3 santim çok değerli bir buluntusu. Baht yapıtı bulunmuş bir buluntu. Havasız kalmış ve bize ulaşması sağlandı. Bilhassa, Mustafa Hoca’nın, grubun, hepimizin ince ince çalışmalarıyla bunu kazandık ve bugün burada lansmanını yapmaktan da çok keyifli olduk. Çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Temmuz, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Üniversitesi’nde Temmuz ayı senato toplantısı gerçekleştirildi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Temmuz Ayı Senato Toplantısı, Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında Senato Toplantı Odasında yapıldı.
Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında düzenlenen Senato Toplantısı’nda akademik performans, kalite süreçleri ve yeni açılan programlar başta olmak üzere birçok bahis değerlendirildi.
Toplantıya Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ile senato üyeleri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, haziran ayı boyunca yürütülen akademik ve kurumsal çalışmaları kıymetlendirdi. Bu kapsamda, Karabük Üniversitesinin URAP 2024-2025 Devlet Üniversiteleri Sıralamasında 44’üncü sıraya yükselmesi ve son iki yıldaki performans artışı ele alındı.
Toplantıda ayrıca, Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin TEKNOFEST 2025 Hyperloop Geliştirme Yarışması’nda Türkiye birincisi olması, "Akıllı Kapsül" projesinin TEKNOFEST finaline kalması ve roket grubunun ABD’de elde ettiği üçüncülük üzere ulusal ve memleketler arası muvaffakiyetler da değerlendirildi.
Üniversitenin Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu kullanma hakkı kazanması, Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesinin kurulması ve 2025-2026 Akademik Yılı prestijiyle öğrenci kabul edecek yeni lisans ve ön lisans programları da toplantının kıymetli gündem başlıkları ortasında yer aldı.
Rektör Kırışık:"Bilimsel üretim önceliğimiz, dijital gelecek hedefimiz"
Rektör Kırışık, Karabük Üniversitesinin önceliğinin bilimsel gelişme olduğunu vurguladı; kalite ve akreditasyonun başlangıç evresini oluşturduğunu, temel maksadın ise bilimsel üretimle yükseköğretime katkı sağlamak olduğunu belirtti.
Türkiye genelindeBilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi bulunan sırf 15 üniversitearasında yer almanın stratejik değer taşıdığını belirten Kırışık, bu fakültenin kurulmasıyla yapay zekâ, bilgi idaresi ve siber güvenlik üzere alanlardauzman yetiştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
Senato toplantısı, Karabük Üniversitesinin eğitim-öğretim kalitesini daha da yükseltmeye yönelik yeni adımların ele alındığı ve gelecek periyot çalışmalarına ait yol haritasının değerlendirildiği görüşmelerle sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin