Ovacık’ta Ceviz Aşılama ve Bilgilendirme Etkinliği - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
30 Nisan, 2016 15:57 tarihinde yayınlandı
0
0

Ovacık’ta Ceviz Aşılama ve Bilgilendirme Etkinliği

Ovacık İlçesine bağlı Çukur Köyü Musa Mahallesinde Ovacık  İlçe Kaymakamı  Muhammed Üsame Soysal,  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Çetin Ayvalık ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ramazan Şahin in katılımlarıyla ceviz aşılama ve bilgilendirme etkinliği gerçekleştirildi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Çetin Ayvalık, eğitimde yaptığı açıklamada; “Cevizin bahçe tesisi, iklim ve toprak istekleri, budama ve bakımı hakkında bilgiler verilecek. Ayrıca cevizde aşı yöntemlerini anlatılarak, uygulamalı olarak ceviz aşıları gösterilecek. İlimizde iklim ve toprak yapısı itibari ile ceviz rahatlıkla yetiştirilebilir. Ekonomik değeri yüksek, getirisi fazla olan bu meyve ile ilgili olarak yıllar itibari ile İl Özel İdaresi tarafından desteklenen projeler yapıldı” dedi.

Ayvalık daha sonra aşılama yöntemi ile ilgili bilgi vererek,  “2-3 yaşlı ve daha büyük yaşlı ceviz bahçelerinde çeşit değiştirme amaçlı olarak ağaçların gövde kalınlıklarına göre kalem aşısı çeşitlerinden yarma, kakma ve kabuk altı aşı metotları uygulanmaktadır. Gövde kalınlıkları uygun olanlarda genellikle yarma aşı uygulanmakta, daha kalın gövdeye sahip ağaçlarda ise aşıcı ustasının el alışkanlığına göre kakma aşı veya kabuk altı aşı metotları uygulanabilmektedir. Yarma aşı ağaçlar uyanmadan önce yapılırken diğer kalem aşıları ise anaçlarda fizyolojik faaliyetlerin başlamış olduğu dönemde yapılmaktadır. Çeşit değiştirme aşısı yapılırken aşı yapılacak ceviz ağaçları aşılamadan 7-10 gün önce aşı yapılacak noktanın 5-10 santimetre üzerinden kesilerek bünyesindeki suyu dışarıya atması sağlanmalıdır. Aşılama sırasında kesilen yerin 5-10 santimetre altından tekrar kesim yapılarak kalem aşı metotları ile aşılama işlemi gerçekleştirilir. Aşılamada aşı kalemlerinin uyanmamış olması gerektiğinden ağaçların uykuda olduğu dönemde alınarak muhafaza edilmesi gerekir. Çivili aşı metodunda önceden alınan bu kalemlerle aşılama yapılır. Anaç ile kalemin kambiyum tabakalarının iyi bir şekilde çakıştırılması için aşı kalemi 3 çivi ile anaca sabitlenir. Aşı bölgesinin nem kaybetmemesi, hava almaması için aşı macunu veya su tut benzeri bir malzeme ile kapatılır. Su kaybı ve güneş ışığından kalemin korunması amacıyla kalem beyaz plastik boya ile boyanır” diye konuştu.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
tasarim4 1
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Nisan, 2026 15:02 tarihinde yayınlandı
0
0

“Dur” ihtarına uymayan sürücü faciaya neden oluyordu

Karabük‘ün Safranbolu ilçesinde polisin “dur” ihtarına uymayan sürücünün kaçışı sırasında yaşanan tehlikeli anlar araç kamerasına yansıdı.
Alınan bilgiye göre, 78 ABF 661 plakalı otomobilin sürücüsü, polis ekiplerinin “dur” ihtarına uymayarak kaçmaya başladı. Polisi peşine takan şüpheli, izini kaybettirmek amacıyla Barış Mahallesi yönüne ilerledi.
Kireçkuyusu mevkisi istikametine kaçışını sürdüren sürücü, Hoca Ahmet Yesevi Caddesi’nde kaldırıma çarptı. Araçtan inerek yaya olarak kaçan şüphelinin yanındaki yolcu polis ekiplerince yakalandı.
Polis ekiplerinin olay yerinde yaptıkları incelemenin ardından araç çekici yardımıyla otoparka kaldırıldı. Ekiplerin yaptıkları çalışmalar sonunda tespit edilen sürücüye çeşitli maddelerden cezai işlemleri uygulandı.
Öte yandan, kaçış sırasında otomobilin karşı yönden gelen bir araca çarpmaktan son anda kurtulduğu anlar araç içi kamerasınca kaydedildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin