Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
30 Nisan, 2016 15:57

Ovacık’ta Ceviz Aşılama ve Bilgilendirme Etkinliği

A+ A-

Ovacık İlçesine bağlı Çukur Köyü Musa Mahallesinde Ovacık  İlçe Kaymakamı  Muhammed Üsame Soysal,  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Çetin Ayvalık ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ramazan Şahin in katılımlarıyla ceviz aşılama ve bilgilendirme etkinliği gerçekleştirildi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Çetin Ayvalık, eğitimde yaptığı açıklamada; “Cevizin bahçe tesisi, iklim ve toprak istekleri, budama ve bakımı hakkında bilgiler verilecek. Ayrıca cevizde aşı yöntemlerini anlatılarak, uygulamalı olarak ceviz aşıları gösterilecek. İlimizde iklim ve toprak yapısı itibari ile ceviz rahatlıkla yetiştirilebilir. Ekonomik değeri yüksek, getirisi fazla olan bu meyve ile ilgili olarak yıllar itibari ile İl Özel İdaresi tarafından desteklenen projeler yapıldı” dedi. Ayvalık daha sonra aşılama yöntemi ile ilgili bilgi vererek,  “2-3 yaşlı ve daha büyük yaşlı ceviz bahçelerinde çeşit değiştirme amaçlı olarak ağaçların gövde kalınlıklarına göre kalem aşısı çeşitlerinden yarma, kakma ve kabuk altı aşı metotları uygulanmaktadır. Gövde kalınlıkları uygun olanlarda genellikle yarma aşı uygulanmakta, daha kalın gövdeye sahip ağaçlarda ise aşıcı ustasının el alışkanlığına göre kakma aşı veya kabuk altı aşı metotları uygulanabilmektedir. Yarma aşı ağaçlar uyanmadan önce yapılırken diğer kalem aşıları ise anaçlarda fizyolojik faaliyetlerin başlamış olduğu dönemde yapılmaktadır. Çeşit değiştirme aşısı yapılırken aşı yapılacak ceviz ağaçları aşılamadan 7-10 gün önce aşı yapılacak noktanın 5-10 santimetre üzerinden kesilerek bünyesindeki suyu dışarıya atması sağlanmalıdır. Aşılama sırasında kesilen yerin 5-10 santimetre altından tekrar kesim yapılarak kalem aşı metotları ile aşılama işlemi gerçekleştirilir. Aşılamada aşı kalemlerinin uyanmamış olması gerektiğinden ağaçların uykuda olduğu dönemde alınarak muhafaza edilmesi gerekir. Çivili aşı metodunda önceden alınan bu kalemlerle aşılama yapılır. Anaç ile kalemin kambiyum tabakalarının iyi bir şekilde çakıştırılması için aşı kalemi 3 çivi ile anaca sabitlenir. Aşı bölgesinin nem kaybetmemesi, hava almaması için aşı macunu veya su tut benzeri bir malzeme ile kapatılır. Su kaybı ve güneş ışığından kalemin korunması amacıyla kalem beyaz plastik boya ile boyanır” diye konuştu.  

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

23 Kasım, 2024 12:00
blank
İhlas Haber A.

Serebral palsi hastası öğretmen 22 yıldır öğrencilerine ’rehber’ oluyor

Serebral palsi hastası öğretmen 22 yıldır öğrencilerine ’rehber’ oluyor
A+ A-

Samsun’da bir lisede ’rehber öğretmen’ olarak görev yapan ve doğuştan serebral palsi hastası olan Oğuz Kul (44), 22 yıldır öğrencilerine ’rehber’ oluyor.
İlkadım ilçesinde bulunan Şehit Ahmet Altınoğlu İmam Hatip Lisesi Rehber Öğretmeni Oğuz Kul, doğuştan serebral palsi hastası. Hastalığının getirdiği kısıtlayıcı ve hareket bozukluğu gibi zorluklara boyun eğmeden Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden mezun oldu. Akabinde özel sektörde 10 yıl kadar çalışan Oğuz Kul, memurluk sınavına girerek mezun olduğu Şehit Ahmet Altınoğlu İmam Hatip Lisesi’ne öğretmen olarak atandı. Neşeli, samimi yaklaşımıyla öğrencilere yol gösteren Kul, hayat hikayesiyle örnek oluyor.

"Ben öncelikle çocukları öğrenci değil, insan olarak görüyorum"
Hayatını anlatan 44 yaşındaki Oğuz Kul, "Meslek hayatımda 22.yılım. 14 yıldır bu okulda görev yapıyorum. Aynı zamanda bu okul mezunuyum. Bu okulda çalışmak bu anlamda çok daha değerlidir. 1997 yılında bu okuldan mezun olduktan sonra üniversite sınavına girdim ve OMÜ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünü kazandım. Daha sonra mezun oldum ve 10 yıl özel sektörde çalıştıktan sonra 2010 yılında kamu sektörüne geçtim. Ben öncelikle çocukları öğrenci olarak görmüyorum. Önce onları bir insan olarak görüyorum. Daha sonra çocuk olarak görüyorum. En sonda ise öğrencilikleri geliyor. Böyle kabul ettiğiniz zaman çocuklara bu enerji yansıyor. Bu enerjiyi yansıttıktan sonra diğer engeller ikinci plana düşüyor. Bir odam var ve bu oda hiç boş kalmıyor. Bu zamana kadar çok önemli bir problemle karşı karşıya kalmadım. Zorlandığım zaman onlar bana yardımcı oluyorlar. Ben onlara yardımcı oluyorum. Herhangi bir rehberlik öğretmeni arkadaşımın çalışma prensibi ile benimki çok farklı değil" dedi.

"Her zaman kendi hayatımı kurma prensibi ile hareket ettim"
Her zaman kendi ayakları üzerinde durmak gibi bir prensibi olduğunu ifade eden Kul, "Başka şansınız yok. Hayatınızı kurtarmak zorundasınız. Siz de bir bireysiniz. Benim şöyle bir tarzım yok: Evde oturayım da annem, babam bana baksın. Herhangi bir yerden maaş alayım diye bir tarzım yok. Bunlara ihtiyacı olanlar tabii ki alacaklar ama benim öyle bir tarzım yok. Her zaman kendi hayatımı kurma prensibi ile hareket ettim. Böyle olunca da çalışmak çok zor gelmedi. Üniversite okumak da çok zor gelmedi. Biraz önce de dediğim gibi başka şansınız yok. Başka şansınız olmayınca olduğunuz yere daha iyi adapte oluyorsunuz" diye konuştu.

"Önüme çıkan engelleri ekarte ettim"
Rehber Öğretmeni Oğuz Kul şöyle devam etti:
"Bizim şöyle bir sıkıntımız var. Mutlaka bütün toplumlarda ön yargı vardır. Ön yargı belli tehlikelerden koruyabilir insanı ama bizde biraz daha fazla ön yargı var. Özellikle engelli bireylere ve serebral palsiye karşı. Çünkü görsel anlamda dışarıdan çok fazla belirgin bir engeliniz var. Evet, engel koymaya çalışanlar oldu ama öğretmenlikten aldığım eğitimle bir şekilde ekarte etmeye çalıştık. Galiba geldiğim noktaya bakılırsa ekarte etmiş gibi bulunuyorum.”

"İyi ki böyle bir öğretmenimiz var"
Öğrenci Pınar Telci, “İlk okula geldiğim zamanlar çok tedirgindim. Nasıl ilerleyecek, nasıl lise hayatım olacak diye. Oğuz hocam ile tanıştım. Yanına gittiğimde bana verdiğim destekler sayesinde son sınıfa kadar geldim. Her türlü desteği bize sağlıyor. Kafamıza en ufak bir şey takılsa sorabiliyoruz. Böyle bir hocamız olduğu için çok şanslıyız” ifadelerini kullandı.
Öğrenci Ahmet Bayrak, “Çok değerli bir hocamıza sahibiz. Başta Oğuz hocayı gördüğüm zaman biraz garipsemiştim. Hatta, bu okulda ne görevlisi demiştim. Sonradan rehber hocası olduğunu öğrendim. Çok doğru bir kişiliğe sahip kendisi ayrıca çok eğlenceli bir insan. Canımız sıkıldığında gidip yanına eğlenebiliyoruz. Bazen arabası ile gezdiriyor. Kendisi çok neşeli bir insan ve iyi ki bizim hocamızdır” açıklamasında bulundu.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455