Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
30 Nisan, 2016 15:57 tarihinde yayınlandı
0

Ovacık’ta Ceviz Aşılama ve Bilgilendirme Etkinliği

Ovacık İlçesine bağlı Çukur Köyü Musa Mahallesinde Ovacık  İlçe Kaymakamı  Muhammed Üsame Soysal,  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Çetin Ayvalık ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ramazan Şahin in katılımlarıyla ceviz aşılama ve bilgilendirme etkinliği gerçekleştirildi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Çetin Ayvalık, eğitimde yaptığı açıklamada; “Cevizin bahçe tesisi, iklim ve toprak istekleri, budama ve bakımı hakkında bilgiler verilecek. Ayrıca cevizde aşı yöntemlerini anlatılarak, uygulamalı olarak ceviz aşıları gösterilecek. İlimizde iklim ve toprak yapısı itibari ile ceviz rahatlıkla yetiştirilebilir. Ekonomik değeri yüksek, getirisi fazla olan bu meyve ile ilgili olarak yıllar itibari ile İl Özel İdaresi tarafından desteklenen projeler yapıldı” dedi.

Ayvalık daha sonra aşılama yöntemi ile ilgili bilgi vererek,  “2-3 yaşlı ve daha büyük yaşlı ceviz bahçelerinde çeşit değiştirme amaçlı olarak ağaçların gövde kalınlıklarına göre kalem aşısı çeşitlerinden yarma, kakma ve kabuk altı aşı metotları uygulanmaktadır. Gövde kalınlıkları uygun olanlarda genellikle yarma aşı uygulanmakta, daha kalın gövdeye sahip ağaçlarda ise aşıcı ustasının el alışkanlığına göre kakma aşı veya kabuk altı aşı metotları uygulanabilmektedir. Yarma aşı ağaçlar uyanmadan önce yapılırken diğer kalem aşıları ise anaçlarda fizyolojik faaliyetlerin başlamış olduğu dönemde yapılmaktadır. Çeşit değiştirme aşısı yapılırken aşı yapılacak ceviz ağaçları aşılamadan 7-10 gün önce aşı yapılacak noktanın 5-10 santimetre üzerinden kesilerek bünyesindeki suyu dışarıya atması sağlanmalıdır. Aşılama sırasında kesilen yerin 5-10 santimetre altından tekrar kesim yapılarak kalem aşı metotları ile aşılama işlemi gerçekleştirilir. Aşılamada aşı kalemlerinin uyanmamış olması gerektiğinden ağaçların uykuda olduğu dönemde alınarak muhafaza edilmesi gerekir. Çivili aşı metodunda önceden alınan bu kalemlerle aşılama yapılır. Anaç ile kalemin kambiyum tabakalarının iyi bir şekilde çakıştırılması için aşı kalemi 3 çivi ile anaca sabitlenir. Aşı bölgesinin nem kaybetmemesi, hava almaması için aşı macunu veya su tut benzeri bir malzeme ile kapatılır. Su kaybı ve güneş ışığından kalemin korunması amacıyla kalem beyaz plastik boya ile boyanır” diye konuştu.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
karabukte otomobil ile motosiklet carpisti 1 olu mEfAxOn2
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Mayıs, 2026 04:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük’te otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde otomobil ile motosikletin çarpıştığı kazada ağır yaralanan motosiklet sürücüsü kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Kaza, akşam saatlerinde Karabük-Bartın karayolu Eflani yol Kavşağı’nda meydana geldi. H.B.Y. (24) idaresindeki 18 ABD 601 plakalı otomobil, Karabük istikametinden Bartın yönüne seyir halindeyken, Eflani ilçesi istikametinden kavşağa girmek isteyen Ahmet Çakır (56) yönetimindeki 78 AAS 979 plakalı motosikletle çarpıştı.

Çarpmanın etkisiyle metrelerce savrularak ağır yaralanan motosiklet sürücüsü Ahmet Çakır, sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından Safranbolu Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Çakır burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin