Tokat Müzesi’nde sergilenen mezar taşı, Osmanlı valisinin eşine duyduğu büyük aşkı ve devrin sanat anlayışını gözler önüne seriyor.
Tokat Müzesi bahçesinde sergilenen mezar taşları ortasında Osmanlı devrine ilişkin manalı bir aşk öyküsünü barındıran mezar taşı dikkat çekiyor. 1913-1917 yılları ortasında Sivas Valiliği misyonunu yürüten Ahmet Muammer Paşa’nın verem nedeniyle hayatını kaybeden eşi Faika Hanım için yaptırdığı mezar taşı, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Tac Mahal’in öyküsünü andıran bu eser, bir bayana duyulan derin sevginin simgesi olarak öne çıkıyor. Ahmet Muammer Paşa, üçgen bir mermer sanduka üzerine eşi için kaleme aldığı şiiri Osmanlı tarik yazı tarzıyla işletti. Mezar taşının silindirik baş şahidesinde Faika Hanım’ın veremden ötürü vefat ettiği bilgisi yer alırken, taşın sanatsal ve duygusal tarafı ziyaretçilere derin hisler yaşatıyor. Tokat, Osmanlı, Anadolu Selçuklu ve Danışmendliler üzere birçok medeniyete mesken sahipliği yapmasıyla tarihi zenginliğini yansıtırken, bu özel mezar taşı hem sanat tarihi açısından Osmanlı yazı tarzının ustalığını hem de periyodun aile yapısında bayana verilen pahası gözler önüne seriyor. Tokat Müzesi bahçesinde sergilenen bu eser, yüzyıllar öncesinden günümüze ulaşan bir sevda anısı olarak da büyük ehemmiyet taşıyor.
"Bu mezar Osmanlı periyodunda erkeklerin eşlerine verdiği kıymeti gösteriyor"
Mezar taşı hakkında bilgiler veren Tokat Belediyesi Kent Müzesi sanat tarihçisi Mesut Güneş, "Tokat Müzesi bahçe kısmında Helenistik ve Roma, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı devrine ilişkin birçok mezar taşı bulunmaktadır. Bunlar burada muhafaza altına alınmışlar. Bu mezar taşları ortasında en dikkat çeken 1913-1917 yılları ortasında Sivas’ta valilik misyonunda bulunan Ahmet Muammer Paşanın eşi Faika Hanım için yaptırmış olduğu mezar taşıdır. Bu mezar taşının şöyle bir özelliği var. Nasıl ki Tac Mahal, Babür hükümdarının eşi için yaptırmış olduğu en görkemli ve en abide bir türbe ise bu mezar taşı da birebir mantıkla yapılıyor. Bu da bir bayan için yapılıyor. Ahmet Muammer Bey’in çok sevdiği eşi için mezar üçgen sanduka üzerine kendi kaleme aldığı şiiri nakşettiği Osmanlı tarik yazı tarzıyla yazılmış bir şiir mevcut. Aslında Osmanlı periyodunda bir aşk öyküsü burada ortaya çıkıyor. Bu aşk öyküsünde eşini çok seven Sivas Valisi Ahmet Muammer Bey’in eşi Faika Hanım veremden ötürü burada hayatını kaybediyor. O da ona kendi el yazısıyla çok hoş ve manalı bir şiir yazıyor. Hanımına göstermiş olduğu pahası göstermesi hasebiyle son derece kıymetlidir. Üçgen mermer sandukanın üzerinde silindirik baş şahidelik kısmında da bu yerde Sivas Valisi Ahmet Muammer Bey’in hanımının verem yüzünden öldüğü nakşedilmiş. Tokat birçok medeniyete konut sahipliği yaptığı için Osmanlı, Anadolu Selçuklu ve Danışmendliler periyoduna ilişkin birçok yapıtı bir ortada görebileceğiniz bir kenttir. Tokat Müzesi bahçesinde sergilenen bu mezar taşı da Osmanlı periyodunda erkeklerin hanımlarına vermiş olduğu kıymeti göstermesi nedeniyle üzerindeki mermer sandukadaki yazı tarzının sanat tarihi açısından Osmanlı’nın ne kadar üst seviyede olduğunu göstermesi hasebiyle de son derece önemlidir" dedi.
Tokat’a gezmek için geldiğinde müzedeki bu mezarın dikkatini çektiğini söyleyen Abdullah Bilal Çoşkun, "Sivas valisi eşi için buraya mezar yaptırmış. Osmanlı erkeklerinin eşlerine verdiği pahası görmüş oluyoruz" dedi.