blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mart, 2025 00:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Orucun sigara bağımlılığı üzerindeki etkisi araştırıldı: “Vakaların yüzde 14,7’si, Ramazan ayı boyunca sigarayı kendiliğinden bıraktı”

Samsun’da orucun sigara bağımlılığı üzerindeki tesiriyle ilgili yapılan akademik araştırmada olayların yüzde 53,7’sinde nikotin yoksunluğu ile baş etmede en değerli faktörün dini hisler ve açlık olduğu ortaya çıktı. Olayların yüzde 14,7’sinin, Ramazan ayı boyunca sigarayı zaten bıraktığı belirlendi.
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği Eğitim Vazifelisi Doç. Dr. Onur Öztürk, orucun sigara bağımlılığı üzerindeki tesirini inceledi. Türkiye’nin 4 farklı kentinden toplam 354 hasta üzerinde çalışıldı. Hadiselerin yüzde 53,7’sinde nikotin yoksunluğu ile baş etmede en değerli faktörün dini hisler ve açlık olduğu ortaya çıktı. Hadiselerin yüzde 14,7’si, Ramazan ayı boyunca sigarayı tabiatıyla bıraktı.

"Otokontrolün daha üst noktada olduğu dönem"
Yapılan çalışmayla ilgili bilgi veren Dr. Onur Öztürk, "Bağımlılık, uğraşı en sıkıntı rakiplerdendir. İrade çok güçlü bir karşılık olsa da yetersizdir, burada sıhhat profesyonelleri devreye girmelidir, gerekirse tedavi başlanmalıdır. Seanslara düzgünce gelmek kanıtlanmış olan en değerli yardımcı faktörlerden biridir. Ramazan ayında bulunduğumuz ve otokontrolümüzün daha üst noktada olduğu bu devirde sigara ile birlikte savaşmak en büyük sorumluluğumuz olmalıdır. Orucun sigara bağımlılığı üzerine tesirini inceleyip, üst seviye memleketler arası bir mecmuada yayınladığımız çalışmamızdan bahsetmek istiyorum. Türkiye’nin 4 farklı kentinden toplam 354 hasta üzerinde çalıştık. Olayların yüzde 53,7’sinde nikotin yoksunluğu ile baş etmede en değerli faktörün dini hisler ve açlık olduğu ortaya çıktı. Hadiselerin yüzde 14,7’si, Ramazan ayı boyunca sigarayı tabiatıyla bırakmıştı. Araştırmada iştirakçilerin yüzde 80’inde Ramazan ayında günlük sigara tüketme alışkanlığının azaldığı gözlemlendi. Buna nazaran; dini inançların ve ferdî iradenin Ramazan ayında sigara içmeyi azaltmada yahut ortadan kaldırmada ve mahrumluk bulgularını yönetmede tesirli olduğu bulundu" dedi.

"Türkiye’de her gün 300 kişi sigara kaynaklı hastalıklar sebebiyle ölüyor"
Sigara ve başka tütün eserleri tüketiminin tüm dünyada ortak bir sorun haline geldiğini belirten Öztürk, "Zararları açıkça bilinmesine ve kısmen denetim edilebilmesine rağmen tüketimi her geçen gün artmaktadır. Bu durum toplumda maddi, manevi kayıplara yol açmaktadır. Sigara ve tütün tüketiminin kanıtlanmış rastgele bir yararı yoktur. İnsanların kendisine bile isteye ziyan vermesi akıl ve mantıkla açıklanamamaktadır, bunun ismi bağımlılıktır ve üzerine gidilmesi gerekmektedir. Dünyada her yıl 8 milyon insan sigara kaynaklı hastalıklar sebebiyle ölmektedir. Türkiye’de her gün 300 kişi sigara kaynaklı hastalıklar sebebiyle ölmektedir. Bu mevt sayısına Covid-19 pandemisi periyodunda bile ulaşılmamıştır. Öldürmediği durumlarda da hastalıklar ve sakatlıklar ile kendisini gösteren bu bağımlılık, iktisat ve etrafa de ziyan vermektedir. Aile hekimliği kliniğine bağlı olarak, hastanemizde yaklaşık 5 yıldır sigara bıraktırma polikliniği hizmet vermektedir. 1-7 Mart Yeşilay Haftası sebebiyle hazırlanmış olan bu yazının bağımlılara dayanak olması en büyük dileğimizdir" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Kasım, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

SOGEP kapsamında gerçekleştirilen eğitimlerin sertifikaları takdim edildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde, Karabük Üniversitesi, Karabük İŞKUR İl Müdürlüğü, Özgür Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) iş birliğinde yürütülen "Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı" (SOGEP) kapsamında düzenlenen eğitimler tamamlandı.
01.07.2025 - 08.10.2025 tarihleri ortasında gerçekleştirilen Web Tasarımı - Muhasebe, Pnömatik Hidrolik Sistemler ve Forklift Operatörlüğü eğitimlerini muvaffakiyetle bitiren kursiyerlere sertifikaları merasimle verildi.
Sertifika merasimine İŞKUR Vilayet Müdürü Sinan Karademir, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Lideri Fatih Çapraz, Karabük Hür Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (KSMMMO) Lider Yardımcısı Selahattin Arıca, BAKKA Genel Sekreteri Mehmet Çetinkaya, kurum ve bölüm temsilcileri ile kursiyerler katıldı.
Törende konuşan KTSO Yönetim Kurulu Lideri Fatih Çapraz, şu tabirleri kullandı:
"Karabük Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın takviyeleriyle yürüttüğümüz Toplumsal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında hayata geçirilen ‘Mesleki Eğitimde Yüksek Teknoloji’ projesinin eğitimlerini muvaffakiyetle tamamlamış olmanın memnuniyeti içerisindeyiz. Bugün burada, projemizin muvaffakiyetle sonuçlanmasına katkı sağlayan tüm paydaşlarımıza teşekkür etmek ve eğitimlerini tamamlayan kursiyerlerimize sertifikalarını takdim etmek üzere bir ortaya gelmiş bulunuyoruz. Kursiyerlerimizin göstermiş oldukları çaba, azim ve disiplin; hem şahsî gelişimlerine hem de bölgemizin sürdürülebilir ekonomik kalkınmasına ve istihdamına değerli katkı sağlayacaktır. Bu vesileyle eğitmenlerimize, proje grubumuza ve sürecin her basamağında emeği geçen tüm kurumlarımıza teşekkür ediyoruz.
Sertifika almaya hak kazanan tüm kursiyerlerimizi samimiyetle kutluyor, mesleklerinde muvaffakiyetler diliyorum."
Konuşmaların akabinde başarılı kursiyerlere sertifikaları takdim edildi ve program sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin