Ülkemizin çeşitli bölgelerinde ve Karabük’te çıkan orman yangınları, doğal zenginliklere büyük zarar verirken, yapılan tüm uyarılara rağmen insanların duyarsızlığı yüzünden binlerce hektarlık alan küle döndü. Yangınların sadece doğayı değil, aynı zamanda geleceğimizi de tehdit ettiği belirtilirken, ekosistem dengesinin bozulduğu, canlılara zarar verdiği ve çevre kirliliğine neden olduğu ifade edildi
Son günlerde ülkemizde ve Karabük’te meydana gelen orman yangınları, insan duyarsızlığını bir kez daha acı bir şekilde gözler önüne serdi. Yapılan tüm uyarılara rağmen, tarımla uğraşan vatandaşların anız yakması, piknik ateşlerinin kontrolsüz bırakılması ve sigara izmaritlerinin ormanlık alanlara atılması gibi ihmalkar davranışlar, büyük yangınlara neden oluyor. Yetkililer, bu tür ihmallerin ormanlarımızda geri dönülemez zararlara yol açtığını belirtirken, yangınlarla birlikte yalnızca ağaçlar değil, aynı zamanda orman ekosisteminde yaşayan birçok canlının yok olduğu ifade ediliyor. Geleceğimizin teminatı olan ormanların korunması için vatandaşların daha dikkatli olması ve kurallara uyması gerektiği yetkililer tarafından vurgulansa da yine de yangınların insanlardan kaynaklı çıkması bu uyarıların pek de dikkate alınmadığını gösteriyor.
Her yıl tekrarlanan bu felaketlerin önüne geçmek için, bilinçlendirme çalışmalarının arttırılması istenirken, gerekli yasal düzenlemelerin daha sıkı bir şekilde uygulanması gerektiği ifade ediliyor. Yetkililer, orman yangınlarına karşı topyekun mücadele verilmesi gerektiğinin altını çizerken, vatandaşları yangılara karşı daha duyarlı olmaya ve kurallara uyamaya davet etti. Orman yangınlarının geleceğimizi tehdit ettiği belirtilirken, vatandaşların tüm bunları göz önünde bulundurarak yapılan uyarılara mutla uyması gerektiği vurgulandı.
Orman yangınları ile oluşacak zarar şu şekilde sıralandı:
“Biyolojik çeşitlilik büyük zarar görür.Ormanlarda yaşayan canlıların yaşam alanları yok olur. Canlı ve cansız örtünün yok olmasıyla doğal afetlerin sayısında ve hızında artma görülür. Ağaçların yok olması sonucunda erozyon artışı olur. Yine ağaçların yok olması ile birlikte sel ve taşkınlar meydana gelir. Oksijen kaynağının yok olması sonucu hava kirliliği artar. İklim sisteminde aşağıdaki meteorolojik değişkenlere doğrudan etki ederek bozulmalar görülebilir. Sıcaklık, rüzgâr, nem ve yağışların doğal dengesini bozabilir. Ekonomiyi, Sosyal Yaşamı, Turizmi ve Sağlığı etkiler, geri dönüşü olmayan hasarlar meydana gelir”
Ormanları yangınlara karşı korumak için ormanlara cam ve cam kırıkları atılması gerektiğini belirten yetkililer; “Cam, güneş ışığını bir büyüteç gibi çimenlere çeker. Çimenler, tutuşarak çimenlerin alevlenmesine ve dolayısıyla yangının oluşmasına neden olur. Orman alanlarında mangal yakmak yasaktır. Mangal küllerini söndürmeden dökülmemelidir. Çünkü kuru otların tutuşarak yangın çıkarma olasılığı vardır. Bir yangın gördüğümüzde derhal 112 Acil Çağrı Merkezi orman yangını ihbar hattına bildirmeliyiz.Ormanda ateş yakmamalıyız. Anız yakmayınız.” şeklinde konuştu.