Ordu’dan bir yılda 590 ton bal ihraç edildi - Karabük Haber Postası
ordudan bir yilda 590 ton bal ihrac edildi djdsPJvW
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Mayıs, 2025 20:45 tarihinde yayınlandı
0
0

Ordu’dan bir yılda 590 ton bal ihraç edildi

Ordulu arıcıların emeği ile üretilen ve Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan bal paketleme tesisi ve tahlil laboratuvarında testlerden geçen ballar, dünyanın 55 ülkesine ihraç ediliyor. Ordu Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, 2024 yılında 590 ton balın ihraç edildiğini söyledi.

3 bin 500 kayıtlı arıcı, 650 bin kovan varlığı ile Ordu’da yaklaşık 10 bin aile arıcılık dalından geçimini sağlıyor. Ordulu gezgin arıcılar tarafından 50’den fazla vilayette üretimi yapılan ballar, Avrupa ülkeleri, Hollanda, Almanya, Belçika, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Amerika’ya ihraç ediliyor. 2018 yılından bu yana kentte bal ihracatı sayıları her yıl artarken, son olarak gezginci arıcılar tarafından üretilen ve tesiste tahlilleri yapıldıktan sonra paketlenen yaklaşık 13 ton bal, İngiltere’ye gönderildi.

“Sadece bal üretiminin ilin iktisadına katkısı 2,5 milyar TL”

Ordu Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, arıcılık kesiminin vilayet için değerine değinerek, yaklaşık 650 bin koloni varlığı ile Türkiye’de en fazla bal üretiminin burada yapıldığını söyledi. 2024 yılında 13 bin 100 ton bal üretiminin yapıldığını aktaran Yılmaz, “Sadece bal üretimi ile birlikte ilin iktisadına yaklaşık 2,5 milyar TL katkı sağlayan bir dal. Arıcılık dalı, balın yanında öteki eserlerin üretimiyle birlikte ilin iktisadına çok daha fazla katkı sağlayacak. Son yıllarda bal ihracatımızda değerli bir artış yaşanıyor. 2019 yılında 180 ton olan bal ihracatımız, 2024 yılına gelindiğinde 590 tona ulaşmış durumda. Böylelikle dalın ilimiz iktisadına olan katkısı da artıyor. Maksadımız arıcılık kesiminin ilimiz iktisadına yapmış olduğu katkıyı daha da arttırmak, arıcılarımızın daha çok kazanmasını ve tıpkı vakitte kaliteli bal üretimini arttırmak istiyoruz. Arıcılarımız da bu sayede kaliteli balın satışı ile birlikte daha çok kazanacaklar” dedi.

“İhracat yapıldıkça balımız hak ettiği pahaya ulaşıyor”

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Lideri Akın Çiftçi, 2018 yılından bu yana tertipli olarak yurt dışına sevkiyatlar yapıldığını, 2025 yılının 2’nci sevkiyatını ise İngiltere’ye gönderdiklerini söyledi. İhracatları, vilayet iktisadı ve arıcılar için değerli olduğu belirten Çiftçi, “İhracat yaptıkça balımız hak ettiği kıymetlere ulaşıyor. Buradaki asıl amacımız, arıcılarımızın ürettiği balın en azından yüzde 30’unu ihraç etmek. İnşallah tertipli olarak ihraç etmeye devam edeceğiz. Bugün yaklaşık 13 ton bal ihraç ediliyor, ilerleyen süreçte Fransa’ya da ihracatımız olacak” diye konuştu.

“Ballar gerekli testlerden geçiriliyor”

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu, “Tesislere gelen ballar birinci evvel tesisimiz laboratuvarlarında tahlil yapılıyor. Sonrasında Türk Besin Kodeksi bal bildirimine uygun olarak tahliller sağlanarak, paketleme ve ambalajlanmasını sağlıyoruz. Münasebetiyle yurt dışına ihracatı da gerçekleştiriliyor. Anadolu’nun farklı bölgelerinde bizim arıcılarımızın üretmiş oldukları ballar, hem petekli, hem de süzme olarak yurt dışına ihracatı gerçekleştiriliyor” tabirlerine yer verdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
kendilerini uyaran adami darp eden sahislar otomobili birakip kacti 3vR4Bp39
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Nisan, 2026 04:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Kendilerini uyaran adamı darp eden şahıslar otomobili bırakıp kaçtı

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde 3 şahıs, trafikte kızını rahatsız ettikleri için kendilerini uyaran adamı darp edip otomobili yolda bırakarak kaçtı. Darp edilen vatandaş hastaneye kaldırıldı.

Olay, Tosya ilçesi Rıhtım Boyu Caddesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, H.K. isimli vatandaş otomobiliyle, kızı S.K. ise motosikletiyle evlerine gitmek için arka arkaya seyir halindeyken, aynı yöndeki bir otomobildeki 3 genç, S.K. idaresindeki motosikleti taciz etti. Durumu fark eden H.K. aracını durdurarak, otomobildeki gençleri uyarmak istedi. Araçta bulunan 3 genç, çıkan tartışma sırasında H.K.’yi darp etti. Bu sırada sesleri duyan vatandaşlar araya girerek kavgayı ayırdı. Olayın ardından 3 genç, bulundukları otomobili olay yerinde bırakarak kaçtı.

Yaşlı adam hastaneye kaldırıldı

112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Darp edilen H.K. sağlık ekipleri tarafından Tosya Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Olay yerinde incelemelerde bulunan polis ekipleri, olay yerinde bırakılan otomobilin sahibinin oğlu olduğu öğrenilen ve olaya karıştığı değerlendiren 1 kişiyi olay yerinin yanında bulunan okulun bahçesinde yakaladı. Şahıs, polis merkezine götürdü. Şahısların olay yerinde bıraktığı otomobil ise otoparka çekildi.

Olayın S.K.’nin kullandığı motosikletin trafikte şahıslar tarafından taciz edilmesiyle başladığını ifade eden gördü tanığı Akif Dalsız, “Ben sesler üzerine geldiğimde, kızın babası, ‘ayıp değil mi, gençlik böyle olur mu’ diyordu. Daha sonra çocuk adamın yakasına yapıştı, adam da onun yakasına yapıştı. Büyüğe hiç saygı yok. Ayırmaya kalktığımızda ilk önce kıza vurdu. Babası, ‘ne yapıyorsun’ derken ona saldırdılar. Millette ahlak kalmamış, bu gençlik nereye gidiyor bilmiyoruz. Nereye kadar böyle devam edecek” dedi.

Polis ekipleri olay yerinden kaçan diğer 2 şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

Bizi sosyal medyadan takip edin