Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Ağustos, 2024 20:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Ordu’da siyez buğday hasadı sevindirdi

Ordu’da fındık hasadı sürerken bir yandan da siyez buğdayı hasadı sürüyor.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in ‘nitelikli tarım’ projesi kapsamında başlatılan siyez üretimi meyvelerini veriyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından buğday dağıtımı yapılarak dört yıl önce üretimine başlanan ve sözleşmeli tarım kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticileri desteklenen siyez buğdayı hasadı Mesudiye ilçesinde başladı.
Buğdayın atası ve DNA’sı bozulmayan besin deposu olarak bilinen siyez buğdayından ekmek üretimi gerçekleştirilerek vatandaşların tüketimine sunulacak.

Üretici ve üretim miktarı her geçen gün artıyor
2019 yılında 11 üretici ile 125 dekar alanda 2 bin 500 kilogram tohum kullanarak yaklaşık 20 bin kilogram siyez buğdayı üretimi gerçekleştirilen Mesudiye ilçesinde 2023 yılında 56 üreticiye dağıtılan ve 1000 dekar alanda 20 bin kilogram tohum kullanılarak yapılan ekim neticesinde bugün yaklaşık 160 bin kilogram siyez buğdayı üretimi gerçekleştirildi.
Verim ve üretim alanı gittikçe yükselen siyez buğdayında 1 dönümden 220 kilo verim alınabiliyor.
Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘sözleşmeli tarım’ kapsamında üreticilerden alınacak siyez buğdayı bir kısmı tohumluk olarak ayrılırken bir kısmı da un haline getirerek ekmek üretiminde kullanılacak.

Üreticilerden Başkan Güler’e teşekkür
Mesudiye ilçesine bağlı Karabayır Mahallesinde siyez buğdayı üretimi yapan Cevdet Danacı, verdiği tüm destekler dolayısıyla Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkürlerini iletti. 2019 yılında siyez ile tanıştıklarını belirten Danacı, o günden bu yana siyez buğdayı ürettiklerini ve güzel verim elde ettiklerini söyledi. Hasat sezonunda çok iyi geçtiğini ifade eden Danacı, üreticilere de siyez buğdayı ekmesi tavsiyesinde bulundu.

DNA’sı bozulmayan tek ürün
DNA’sı bozulmayan özelliği ile günümüzde en çok tercih edilen buğday türlerinden biri olan siyez buğdayından yapılan bulgur, ekmek gibi ürünler antioksidan bakımından son derece zengin bir özelliğe sahip bulunuyor. Bu özelliği nedeni ile hücre yapısının korunmasını ve yaşlanmayı geciktiren siyez ekmeği mineral, vitamin posa ve lif bakımından zengin bir besin deposu olarak biliniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

BEUN, 16. Uluslararası Eğitim Yönetimi Forumu’nda güçlü temsiliyet gösterdi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), Eğitim Yöneticileri ve Uzmanları Derneği (EYUDER) iş birliğiyle bu yıl 16’ncısı düzenlenen "Uluslararası Eğitim İdaresi Forumu (EYFOR-16)"nda geniş bir akademik takımla yer alarak dikkat cazibeli bir temsil sergiledi.
29 Nisan - 4 Mayıs 2025 tarihleri ortasında Antalya’da gerçekleşen ve 1200’ün üzerinde iştirakçinin yer aldığı memleketler arası tertipte yaklaşık 600 kelamlı bildiri ve poster sunumu yapıldı. Her alandan öğretmen, eğitim yöneticileri, lisansüstü öğrenciler ve akademisyenlerin iştirak gösterdiği EYFOR-16, bilimsel paylaşımın yanı sıra mesleksel gelişim ve iş birliği fırsatları sunan nitelikli bir platform oluşturdu.
BEUN’u temsilen forumun açılışında konuşma yapan Ereğli Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Yücel Ertem, Üniversitenin "İlk Vilayet, Birinci Üniversite" mottosunu ve Cumhuriyetin 100. yılına özel etkinliklerde üstlendiği vizyoner rolü vurguladı. Bununla birlikte Üniversitenin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve topluma hizmet alanlarında kalite odaklı ilerleyişine de dikkat çeken Doç. Dr. Ertem, başta BEUN’un her alanda gelişimine bedel katan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer olmak üzere Ereğli Eğitim Fakültesi idaresine ve forumda emeği geçen tüm akademisyenlere teşekkür etti.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Okan Bilgin, Dr. Öğr. Üyesi Birgül Ulutaş, Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Turan, Dr. Öğr. Üyesi Özgür Murat Çolakoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Akçıl ve Dr. Öğr. Üyesi Engin Karaduman; forum kapsamında panelist, oturum başkanı, atölye lideri ve moderatör rollerinde katkı sundular. Üniversitenin öğretim elemanlarının forum mühletince hem akademik hem organizasyonel roller üstlenmeleri Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin eğitim bilimi alanındaki tesirli varlığını bir sefer daha ortaya koydu.
Uluslararası Eğitim İdaresi Forumu (EYFOR-16) ilgili değerlendirmelerde bulunan BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin ulusal ve milletlerarası akademik platformlardaki görünürlüğünün artmasından memnuniyet duyduğunu belirterek kelamlarında şu sözlere yer verdi:
"Üniversitemiz, sadece bilim üretmekle kalmayıp, bu bilimi paylaşmayı ve yaygınlaştırmayı da her vakit temel sorumluluk olarak kabul etmektedir. Bilhassa EYFOR-16 üzere çok boyutlu tertipler, akademik birikimimizin mesleksel alana yansıması açısından büyük değer taşımaktadır. Eğitim Fakültemizin değerli akademisyenlerinin bu bedelli forumda Üniversitemizi muvaffakiyetle temsil etmelerinden büyük memnunluk ve gurur duyuyoruz. Bu vesileyle Milletlerarası Eğitim İdaresi Forumu’nda yer alarak katkı sağlayan bedelli akademisyenlerimizi tebrik ediyor, bilimsel çalışmalarında muvaffakiyetlerinin devamını diliyorum."
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, eğitim bilimleri alanında da kalite odaklı gelişimini sürdürmeye ve ulusal seviyedeki akademik iş birliklerine katkı sunmaya devam edecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.