Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Ekim, 2024 20:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Ordu’da kahverengi kokarcaya karşı topyekun mücadele başlatıldı

Ordu’da, fındık başta olmak üzere bütün tarım ürünlerine ciddi zarar veren kahverengi kokarca zararlısına karşı, yüksek kesimlerden sahil kesimlerini doğru 200 bini aşkın noktada yapılacak olan kışlak ilaçlama çalışmaları başladı.
Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı olan fındık, istilacı kahverengi kokarca böceği ile tehlikede. İl ve ilçe tarım müdürlükleri ve sektör paydaşlarının ortak çalışmalarıyla şimdiye kadar 2023 yılında 40 bin noktada ilaçlama çalışması yapılırken, 200 kattan daha fazla çoğalabilen böcek ile Ordu’da topyekun kimyasal mücadele başlatıldı. Yüksek kesimli bölgelerden başlanarak, orta ve sahil kesimlerde yapılacak olan ilaçlama çalışması, 200 bini aşkın kışlakta uygulanacak.
Toplamda 15 ilçede yapılacak olan ilaçlama çalışmaları 4 ilçede başladı
Kahverengi kokarca ile mücadelede kimyasal mücadele, yüksek kesimli bölgelerden sahil kesimine doğru uygulanacak. İlaçlamalar yapılırken kokarcaların, tam olarak kışlaklara çekilmesi ve burada daha etkili bir mücadelenin yapılması hedefleniyor. Toplamda 14 ilçede yapılacak olan ilaçlama çalışmaları 15 Ekim itibariyle Gürgentepe, Kabadüz, Kabataş ve Korgan ilçelerinde başladı.
“Kokarcalar yüksek kesimlerde tamamen kışlaklara çekildi”
Kimyasal mücadele hakkında açıklamalarda bulunan Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, “Bu kışlak ilaçlamalarının 15 Ekim tarihine kadar başlayacağını söylemiştik ve 10 Ekim tarihine kadar ilaçlanacak tüm kışlakların sayılarını istedik. Şu an bu çalışma 15 Ekim tarihi itibariyle özellikle yüksek ilçelerimizde başlattık. Bu yüksek ilçelerimizde sıcaklık değerleri düştü ve bu düşen sıcaklıkla beraber kokarcalar şu an kışlaklara tamamen çekildi. Yukarı ilçelerimizde, yüksek rakımlı ilçelerimizde. O yüzden bu alanlarda kışlak ilaçlama çalışmasını 15 Ekim tarihi itibariyle başlatıyoruz. Bugün Gürgentepe, Kabadüz, Kabataş ve Korgan ilçelerimizde bu ilaçlama çalışmalarını bugün itibariyle başlattık. Oradan sahile doğru orta kesimdeki ilçelerimizde bu çalışmaları bir müddet sonra orada yapacağız. Daha sonrasında da sahil kesiminde havalar tamamen soğumaya başladığında günlerin kısalmasıyla beraber tamamen kışlaklara kokarcaların çekilmesi tamamlanmış olacak ve ondan sonra da bu alanlarda sahil kesiminde de bu kışlak mücadelesi çalışmalarını yapacağız” dedi.
“Mücadelenin aksatılmadan sürdürülmesi gerekiyor”
Ordu’da 200 binin üzerindeki kışlakta bu ilaçlama çalışmalarının gerçekleştirileceğini ifade eden Yılmaz, “Amacımız burada kokarca popülasyonunu baskılamak. Sadece kışlak mücadelesini yapınca iş bitecek mi? Hayır bitmeyecek. Kışlak mücadelesinden sonra da yine kışlakların çıkışında, kışlak çıkışında hemen kışlakların etrafındaki alanlarda kimyasal mücadele çalışmalarını yapacağız. Devamında fındık bahçelerimizde yine kimyasal mücadele çalışmaları yapılacak. Yine feromon tuzaklarla cezbet-yok et yöntemini kullanarak mücadele edeceğiz ve yine biyolojik mücadeleyi de gerçekleştirmek suretiyle samuray arılarını doğaya daha çok miktarda bırakmak suretiyle de mücadele çalışmalarına önümüzdeki süreçte devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
“Kokarcaların kışlaklara çekilmesi bizim istediğimiz bir durum”
Kahverengi kokarcaların kışlaklara çekilmesinin istenilen bir durum olduğunu ve bu şekilde mücadelenin daha kolay olduğunu belirten Yılmaz, “Kokarcalar kışlığa girdiğinde de orada da sığınacak bir yerler arıyor. Mesela çatı aralarına şu an girdi kokarcalar. Bacalara girdi ve buralarda yani kışlakların içinde şu an kokarcalar. Dolayısıyla daha önce kapının önünde duvarda görebiliyorduk, kapının önünde bitkilerde fındıkta veya meyve ağaçlarında görebiliyorduk. Şuan bunlar havaların soğuması ve günlerin kısalmasıyla birlikte tamamen kışlaklara çekildikleri için ortada gözükmüyorlar. Bizim de istediğimiz durum bu. Tam olarak kışlaklara çekilmesini istiyoruz ve mücadeleyi kışlaklara çekilme tamamlandıktan sonra başlatmak istiyoruz. Tam şu an o istediğimiz şartlar oluştu. Bu kapsamda da yukarı ilçelerde bu ilaçlama çalışmalarını başlattık. Sahil ilçelerimize doğru da bu çalışmalar devam edecek” şeklinde konuştu.
(SK

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Temmuz, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Fındıkta rekolte tespit çalışmaları başladı

Ordu’da fındıkta rekolte tespiti için oluşturulan komite, 400 noktada yürüteceği çalışmalara başladı.
Ordu Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde 11 farklı kurumun iştiraki ile oluşturulan komite fındık tarımı yapılan ilçelerde rekolte çalışmalarına başladı. 2 hafta sürecek çalışmalarda çotanak ve kollar sayılarak zararlılar, hastalıklar, fındıkta doluluk oranlarının tespiti yapılacak sonrasında ise varsayımı rekolte açıklanacak.
İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Şurası Üyesi Arslan Soydan ve Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Perşembe ilçesindeki bir fındık bahçesinde gerçekleştirilen çalışmaları yerinde inceledi.

"400 noktada çalışmalar yapılacak"
İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, her yıl olduğu üzere kesim paydaşlarının tamamının iştiraki ile iddiası rekoltenin belirlenmesi için çalışmaların gerçekleştirildiğini kaydetti. Altınordu ve Gülyalı ilçelerinde bu çalışmalara başlandığını söyleyen Yılmaz, çalışmaların kıyı bölümündeki bahçelerden başlayarak orta ve yüksek kesitlerde devam edeceğini, bu mevzuda hayli titiz bir çalışma yapıldığına dikkat çekti. Vilayet genelinde 400 noktada varsayımı rekolte tespiti için fındık kollarında sayım yapmak suretiyle çalışma yapılacağının bilgisini veren Yılmaz, rekolte için en gerçekçi sonuca ulaşmaya çaba göstereceklerini vurguladı. Yılmaz ayrıyeten, vilayet genelinde kahverengi kokarca zararlısına yönelik yürütülen çalışmaların önemli sonuçlar verdiğine dikkat çekerek, kokarca zararlısının popülasyonun kıymetli oranda baskılandığını da kelamlarına ekledi.

"Çalışmalar, bahçelerde şahsen kısımlarda çotanak sayımı yaparak gerçekleştiriyor"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Şurası Üyesi Arslan Soydan ise, rekolte tespit çalışmalarının teknik takımlarca yapıldığı söyledi. Rekoltenin belirlenmesinde en gerçekçi çalışmanın bu olduğuna işaret eden Soydan, "Rekolte belirleme grupları bahçelerde şahsen kısımlarda çotanak sayımı yaparak gerçekleştiriyor. Bu etapta çotanakların boş ve doluluk oranları tespit ediliyor. Ayrıyeten fındıkta küllenme ve kahverengi kokarcanın vermiş olduğu ziyanlar bu süreçte inceleniyor ve rapor ediliyor. Daha evvelden açıklanan rekolteler var. 609 bin ton bir kurum, 520 bin ton farklı kurum açıkladı. Bunlar saha çalışmaları olmadan masa başından açıklanan rekolteler. Her vakit dediğimiz üzere fındık rekolte belirleme çalışması masa başında değil fındık bahçesinde olur. Takımlar özverili çalışma yaparak bir sonuca ulaşmaya çalışıyorlar. Gerçeğe en yakın rekolte bu çalışma sonrası ortaya çıkacaktır" biçiminde konuştu.

100 fındığın 75 tanesi çuvala girecek
Perşembe ilçesi Efirli Mahallesi’ndeki bir fındık bahçesinde yapılan çalışmalarda ise 100 tane çotanak kırıldı. Bu fındıklarda 13 adedinin içerisi boş çıkarken, 12 adedinin ise kokarca ve farklı böceklerin ziyanına uğradığı, bu kapsamda ise 100 adet fındıktan 75 adedinin çuvala girileceğinin tespit edildiği, bu sonucun bahçelere nazaran farklılık gösterdiği belirtildi.
Programda Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça da incelemeler ve açıklamalarda bulundu.
Ekipler, kıyı kesitlerinden başladıkları çalışmaları yüksek kısımlara yanlışsız 2 hafta boyunca devam ettirecek, sonrasında ise iddiası rekolte açıklanacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin