OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ilk: TİPS ameliyatları başladı - Karabük Haber Postası
omu tip fakultesi hastanesinde ilk tips ameliyatlari basladi VOXGsyIL
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Şubat, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
0
0

OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ilk: TİPS ameliyatları başladı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, Samsun’da bir birinci gerçekleştirildi. Kronik karaciğer hastalığı kaynaklı tekrarlayan mide kanamaları geçiren bir hastaya “transjuguler intrahepatik portosistemik şant (TİPS)” süreci muvaffakiyetle yapıldı.

OMÜ’de birinci kez gerçekleştirilen bu süreç ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan OMÜ Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Uzunkaya, “TİPS süreci, karaciğer sirozu başta olmak üzere birtakım hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan portal hipertansiyonun; mide-varis kanaması, karında yahut akciğer zarında sıvı birikimi üzere komplikasyonlarının idaresinde uygulanan komplike bir girişimsel süreçtir. Bu süreç ile sindirim sistemine ilişkin organlardan gelen kanı karaciğere taşıyan damar sistemindeki yükselmiş olan basıncın düşürülmesi hedeflenmektedir. Sürecin mantığı, karaciğer içerisinde yer alan iki başka toplardamar sistemi ortasında kapalı anjiyografik usulle köprü oluşturma aslına dayanmaktadır. Böylelikle rutinde uygulanan tedavilere dirençli durumlarda güzelleşme sağlanabilmektedir” dedi.

“TİPS süreci Samsun’da şimdiye kadar hiç yapılmamıştı”

Açıklamasının devamında Doç. Dr. Uzunkaya, “Her ne kadar TİPS süreci ülkemizdeki büyük merkezlerde çok vakittir yapılıyor olsa da bildiğimiz kadarıyla Samsun’da şimdiye kadar hiç yapılmamıştı. Tokat’ta yaşayan ve uzun vakittir mide kanamalarından muzdarip olan bir hasta bize başvurduğunda kendisine bu türlü bir tedavi prosedürü olduğunu ve bundan yarar görebileceğini söyledik. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde misyonlu Doç. Dr. Mustafa Özdemir’i işlemi birlikte gerçekleştirmek için özel olarak davet ettik ve hastanemiz Girişimsel Radyoloji kısmında vazifeli öğretim üyelerimizin de iştirakleriyle süreci muvaffakiyetle gerçekleştirdik” diye konuştu.

“Hastanemiz ismine yeni bir prensip imza atmış olduk”

Doç. Dr. Uzunkaya şunları söyledi: “Artık hastalarımız bu çeşitten süreçler için metropollere gitmek zorunda kalmayacaklar. Böylelikle hastanemiz ismine yeni bir unsur imza atmış olduk. Altyapımızın gücü, grubumuzun deneyimi, paydaş hocalarımız ile idarecilerimizin dayanakları sayesinde TİPS üzere epeyce komplike süreçleri adım adım hastanemize kazandırıyoruz.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
emekli ogretmen evinde olu bulundu yyNXHOv6
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Nisan, 2026 00:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Emekli öğretmen evinde ölü bulundu

Kastamonu’nun Daday ilçesinde kendisinden haber alınamayan emekli öğretmen, yalnız yaşadığı evinde ölü bulundu.

Olay, Daday ilçesi Çölmekçiler köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, yalnız yaşayan emekli müzik öğretmeni Ali Özcan’dan (69) haber alamayan komşuları, şüphe üzerine durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine köye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Eve giren ekipler, 69 yaşındaki Ali Özcan’ı hareketsiz halde buldu. Sağlık ekiplerinin yaptığı kontrollerde, Özcan’ın hayatını kaybettiği belirlendi.

Cenazesi morga kaldırılan Özcan’ın kalp krizi sebebiyle hayatını kaybettiği değerlendiriliyor. Özcan’ın kesin ölüm sebebinin ise otopsi incelemesi neticesinde kesinleşeceği öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin