Reklam
Reklam

Normal doğumun anne ve bebek için faydaları

normal dogumun anne ve bebek icin faydalari nVIcn3nX
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mart, 2025 00:45 tarihinde yayınlandı
0

Olağan doğumun anne adayının bebeğini doğal yollarla dünyaya getirdiği fizyolojik bir süreç olduğunu belirten Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Naziye Gürkan, “Vücudun resen başlattığı bu doğum hali, hem anne hem de bebek için çok sayıda avantaj sunar. Olağan doğum, sezaryene kıyasla daha süratli düzgünleşme süreci sunarak annenin günlük aktivitelerine daha erken dönmesine imkan tanır” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Naziye Gürkan, olağan doğum hakkında bilgilendirmede bulundu.

Normal doğumun, anne adayının bebeğini doğal yollarla dünyaya getirdiği fizyolojik bir süreç olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Naziye Gürkan, “Vücudun zaten başlattığı bu doğum hali, hem anne hem de bebek için çok sayıda avantaj sunar. Uzmanlar, olağan doğumun doğal ve sağlıklı bir süreç olduğunu belirterek, doğumun hem fizikî hem de ruhsal açıdan anne ve bebek için yararlı olduğunu belirtmektedir” diye konuştu.

“Anne günlük aktivitelerine daha erken döner”

Doğum sırasında salgılanan oksitosin hormonu ve anne ile bebek ortasında kurulan deri temasının, duygusal bağın kuvvetlenmesine katkı sağladığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Gürkan, “Anne, doğum sonrasında bebeğini çabucak kucağına alabilir ve emzirmeye başlayabilir. Bu erken temas, annenin gerilim düzeyini düşürerek adaptasyon sürecini hızlandırır. Anne ve bebek ortasındaki duygusal bağın oluşmasını dayanaklar. Oksitosin hormonu salgılanmasını artırarak anne ile bebek ortasındaki sevgiyi ve inanç hissini pekiştirir. Bebek, annesinin kokusunu hissederek memeyi daha kolay bulur. Emme refleksi tetiklenir ve anne sütü üretimi artar. Deri teması, bebeğin daha az ağlamasına ve daha huzurlu olmasına yardımcı olur. Olağan doğum, sezaryene kıyasla daha süratli güzelleşme süreci sunarak annenin günlük aktivitelerine daha erken dönmesine imkan tanır. Annede doğum sonrası depresyon ve psikoz tablosu oluşma riskini azaltır’’ biçiminde konuştu.

“Bebeklerde sağlıklı akciğer gelişimine katkı sağlar”

Normal doğumun bebeklerin akciğer gelişimi için de değerli olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Gürkan, “Bebek, doğum kanalından geçerken akciğerlerinde bulunan fazla sıvı atılır ve hava ile yer değişimi daha kolay sağlanır. Bu durum, teneffüs işlevlerinin daha sağlıklı bir formda gelişmesine katkı sunar. Doğum kanalından geçerken bebek vajinal floranın faydalı bakterileriyle temas eder ve bunun bağışıklık sistemi üzerinde olumlu tesirleri olmaktadır. Bu sayede bebekler, enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale gelir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, bebeğin ilerleyen yaşlarda alerji ve otoimmün hastalıklara karşı daha güçlü olmasını sağlayabilir” dedi.

“Normal doğumun anne üzerindeki etkileri”

Normal doğumun, bir ameliyat olmadığı için annede kesi ve dikiş gerektirmeyen doğal bir süreç olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Gürkan, “Bu da doğum sonrası ağrı ve enfeksiyon riskinin azalmasına yardımcı olur. Doğum sırasında doğal olarak salgılanan hormonlar, annenin düzgünleşme sürecini hızlandırırken, doğum sonrası kanama riskini de azaltır. Ayrıyeten, olağan doğum yapan anneler ekseriyetle emzirme sürecine daha süratli ve rahat adapte olur” sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Oyuncu Necmi Yapıcı: “Herkes oyuncu oluyor ama komedyen olamıyor, dram komediden daha kolay”

oyuncu necmi yapici herkes oyuncu oluyor ama komedyen olamiyor dram komediden daha kolay tium3mhG
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Haziran, 2026 12:22 tarihinde yayınlandı
0 0

SAMSUN (İHA) – Samsun’da oyunculuk dersleri veren ünlü oyuncu Necmi Yapıcı, herkesin oyuncu olabildiğini ancak herkesin komedyen olamadığına dikkat çekerek, dram oynamanın komediden daha kolay olduğunu söyledi.

Seksenler, Ayrılsak da Beraberiz, Kahpe Bizans gibi birçok kült yapımda yer alan ünlü oyuncu Necmi Yapıcı, hafta sonları Samsun’a gelerek çocuklara ve yetişkinlere oyunculuk dersleri veriyor. Samsun Gençlik Platformu’nun organizasyonunda konuşan Necmi Yapıcı, hem komedi üzerine hem de sektör hakkında kendisine yöneltilen sorulara cevap verdi.

“Herkes oyuncu oluyor ama herkes komedyen olamıyor”

Komedinin dram ya da diğer türlerden daha zor olduğunun altını çizen Necmi Yapıcı, “Kendi oynadığım oyunları da yazıyorum. Ayrılsak da Beraberiz dizisinin 25 bölümünü ben yazdım. Senaristlik de yapıyorum. Genelde komedi yazıyorum. Komedi yazmak için halkı iyi tanımak gerekiyor. Yazılan şeye hâkim değilsen komedi de iyi yazılmıyor. İnsan bilmediği bir şeyi yazamaz. Ben, herkesin ortalama aynı tepkiyi verdiği komediler yapmak istiyorum. Komedi biraz da zekâ işidir. Zekâ seviyesine göre herkese her espri komik gelmez. O yüzden bunun ortalamasını bulabilmek ve tüm salonu aynı anda aynı espriye güldürmek bir maharet işi. Herkes oyuncu oluyor ama komedyen olamıyor. Bu da çalışarak, üstüne kafa yorarak başarılabiliyor. Komedi oynamaktan çok zevk alıyorum, kendimi rahat hissediyorum. Ayrıca ülkemizde komedi ile başlayınca devamında da komedi geliyor. Onu kırmak istesen de sistem biraz onu engelliyor. Komedide herkes aynı şeye ağlıyor ama aynı şeye gülmüyor. O yüzden de herkesin güleceği bir espri yapmak gerçekten zor. Algılama ve zekâ seviyesi farklı olduğundan zor. Dram o nedenle daha kolay. Herkes aynı duyguya ağlayabiliyor ama gülemiyor” dedi.

“Halka değer veriyorum çünkü bizim değerimizi onlar belirliyorlar”

Sosyal medyanın oyuncular üzerindeki etkisi hakkında konuşan Yapıcı, “Sosyal medyada da samimi ilişkilerime devam ediyorum. Mesajlara geri dönmeye çalışıyorum. İnsanlarla iletişimde kalmayı seviyorum. İstanbul’da Marmaray’a binerim, metroya binerim, halkın içinde yaşamayı da seviyorum. Onların ilgisinden hiçbir zaman rahatsız olmuyorum. Halka değer veriyorum çünkü bizim değerimizi onlar belirliyorlar. Halk, bizim velinimetimizdir. O yüzden saygılı olmak lazım. Yaklaşmayı bilmeyen insanlar da var, rahatsız edici derecede. Onlara da gereken tepkiyi nazik bir şekilde gösteriyorum. Çünkü iletişim biraz beceri işi. Onlar beni tanıyor ama ben onları hayatımda ilk defa görüyorum. Birden samimiyet ile laubaliliği karıştıran izleyiciler olabiliyor. Onlara da nazik cevap vermeye çalışıyorum. Bu da işimizin gereği. Bundan rahatsız olmamak gerekiyor” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin