blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Ağustos, 2024 16:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Milyonluk yatırım yapılan limanda balıkçı tekneleri karaya oturma tehlikesi yaşıyor

Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde tünel çalışmasından çıkartılan hafriyat dolgu çalışmaları kapsamında sahile döküldü. Hafriyatın denize akması sebebiyle, 10 milyon liralık soğuk hava deposu ve mezat alanları yapılan limanda balıkçı tekneleri karaya oturma tehlikesi yaşıyor.
Zonguldak’ın Kilimli ilçesiyle Çatalağzı beldesi arasında yapımı devam eden tünel çalışmalarından çıkan hafriyatlar, tünelin bağlanacağı sahil yolu ve kavşak çalışmaları için ilçe girişindeki sahile döküldü. Ancak doldurulan alandaki hafriyatlar; önlem alınmayınca dalgalarla birlikte denize aktı.
Büyük balıkçı teknelerinin Batı Karadeniz’de Karadeniz Ereğli limanından sonra girebildiği tek liman olan Kilimli Limanının girişindeki derinlik 5 metreden 2 metreye kadar sığlaştı. Dolgu sebebiyle liman ağzında plaj oluşurken vatandaşlar da denize girmeye başladı.
Liman girişinin adeta bir vadiye dönüştüğünü ifade eden Kilimli Balıkçılar Kooperatifi Müdürü Bülent Aksu, "Şu anda denizin üzerinde olmamız gereken yerdeyiz. Tünel inşaatından kaynaklı toprak, taş ve kum birikintileri dolgularla beraber limanın ağzı kapanmak üzere. Sezonumuz başlayacak. Burası balıkçı barınağı, İstanbul, Ege, Marmara’dan gelen balıkçı teknelerini biz bu limanda ağırlıyoruz. Batı Karadeniz’de iki tane balık boşaltma alanımız var. Birisi Karadeniz Ereğli limanı diğeri de burası. İyice sığlaştı barınak dolgulardan dolayı. Tünelin içinden akan atık su dere pisliği tarzında denize ulaşıyor. İlerisinde de çocuklar denize girmeye çalışıyor. Burada ne ararsanız var. Mikrobiyolojik atık, dinamit ve demir atığı; aklınıza gelebilecek bütün pislik burada" dedi.
Limanın derinliğinin yaklaşık 5 metre olması gerektiğini belirten Aksu, "Şu an 2,5 ila 2 metreye kadar düştü. Geçen sene bile gırgır tabir ettiğimiz tekneler oturma tehlikesi geçirdi. Hatta birkaç tanesi de oturdu. Bu sene neler yaşayacağız bilmiyoruz. En ufak bir fırtınada o dağ birikintisi dalgalarla birlikte limanın içerisinde doldurmuş olacak" diye konuştu.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ile birlikte kooperatifin soğuk hava deposu ve mezat alanı yapıldığını ve bu yatırımın yaklaşık 10 milyon lira olduğunun altını çizen Aksu, "Yatırımlar oldu. Ortalama 10 milyon liralık yatırım oldu. İlk projemiz soğuk hava depolarıydı. Bir taraftan yatırım yapıyoruz; kullanabilelim. İç piyasaya hakim olalım diye... Bir taraftan da tutulan balığı getiren teknelerden alamayacak pozisyona geliyoruz" diye konuştu.
Mağduriyetlerini yetkililere ilettiklerini söyleyen Aksu, "Onlar da geldiler ölçüm ve incelemelerini yaptılar. Şu an herhangi bir sonuç da görmedik. Yol olmasını biz de istiyoruz. Yol olmasın diye bir derdimiz yok. Ama önce deniz tarafını büyük taşlarla, tahkimatla, betonla onarıp ondan sonra bu dökümün yapılması lazımdı. Şu anda toprak direk denize atılıyor. Ben inşaat mühendisi değilim ama muhakkak bunun önlemi vardır. Bloklarla muhakkak tahkimat yapılmalıydı. Şu an limanın içinde kumsal var plaj gibi" diye belirtti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
09 Temmuz, 2025 12:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’e 4 Stratejik Sektörde Süper Teşvik!

AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç, Karabük’e müjde niteliğinde bir açıklama yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanan "Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı" kapsamında Karabük, 4 stratejik sektörde Süper Teşvik kapsamına alındı

AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç, Karabük için büyük öneme sahip olan “Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı” kapsamında kente dört stratejik sektörde süper teşvik sağlandığını duyurdu. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile birlikte Karabük için belirlenen 4 öncelikli yatırım alanı resmiyet kazandı.

Karabük’e Süper Teşvik Sağlanan 4 Sektör: Alışımlı Çelik Üretimi, Uzun Çelik Tabanlı Stratejik Ürünler, Galvanizli İmalat Ürünleri, Orman Ürünleri.

Bu teşvik programı sayesinde Karabük, sanayi ve üretimde derinleşerek dört sektörde uzmanlaşacak. Program, ilin üretim potansiyelini artırırken yeni istihdam alanlarının açılmasına da olanak sağlayacak.

“YEREL KALKINMA HAMLESİ” İLE YATIRIM ATAĞI

Milletvekili Keskinkılıç yaptığı açıklamada, Karabük'ün uzun yıllardır beklediği yatırım teşvik sistemine nihayet kavuştuğunu belirterek, "Bu teşvikler yalnızca yatırımcılara değil, Karabük’te yaşayan her bir vatandaşımıza dokunacak. Yerel kalkınma hamlemizle birlikte Karabük’te üretim artacak, istihdam artacak ve refah yükselecek. 2025 yılı Karabük için bereketin ve kalkınmanın yılı olacak" dedi.

Program, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren kalkınma ajansları tarafından yürütülecek. Başta Karabük olmak üzere 81 ilin tamamını kapsayan teşvik programı, Türkiye’nin yerelden kalkınma stratejisinin temel taşı olarak görülüyor.

RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

9 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğ ile Türkiye genelinde toplam 324 yatırım konusu belirlendi. Her il için özel olarak tanımlanan sektörlerde süper teşvikler devreye alındı. Karabük bu kapsamda, özellikle çelik ve orman ürünleri gibi mevcut üretim gücünü daha da ileriye taşıyacak stratejik alanlarda destek almaya hak kazandı.

TÜRKİYE YÜZYILI VURGUSU

Ali Keskinkılıç açıklamasında ayrıca, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye Yüzyılı vizyonuyla hayata geçirilen bu program, sadece bir yatırım değil; aynı zamanda bir kalkınma seferberliğidir” ifadelerini kullandı.

YATIRIMCILARA ÇAĞRI: "KARABÜK GELECEĞİN ÜSSÜ OLACAK"

Yeni teşvik sisteminin yatırımcılar için önemli fırsatlar sunduğunu belirten Milletvekili Ali  Keskinkılıç, iş dünyasına çağrıda bulunarak Karabük’ün stratejik konumunu ve gelişen altyapısını değerlendirmeye davet etti. “Karabük, çelikte uzmanlığını artık dünya çapına taşıyacak bir merkez olacak” dedi.

Teşvik programı kapsamında yer alan tüm yatırım alanlarına ve detaylı bilgiye resmigazete.gov.tr adresinden ulaşabiliceği ifade edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin