Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
Topçu Galeri

Mesleki Eğitimde Yeni Dönem Başladı

Gündem Yayın: 20.07.2017 13:20
Mesleki Eğitimde Yeni Dönem Başladı

6764 sayılı kanunda yapılan değişikliklerle Mesleki Eğitim Merkezlerinde yeni dönem başladı. Karabük Mesleki Eğitim Merkez Müdürü Taner Tünay, zorunlu eğitim kapsamına alınan Mesleki Eğitim Merkezlerinde yapılan değişiklikleri anlattı

Milli Eğitim Bakanlığınca çıraklık eğitiminin örgün eğitim kapsamına alınması ve mesleki eğitimde reform niteliğinde değişiklikler yapılmasıyla mesleki eğitimde yeni bir dönem başlıyor. Mesleki Eğitim Merkezleri, Ortaöğretim Kurumları kapsamına alınarak 12 yıllık zorunlu eğitime dahil edildi.

Karabük Mesleki Eğitim Merkez Müdürü Taner Tünay; “Çıraklık eğitim merkezimize, Kayıtlar ortaokulu yeni bitiren öğrenciler için TEOG tercih döneminde yapılmaktadır. Ortaokulla ilişi önceden kesilmiş veya lise mezunu, üniversite mezunu oyup meslek eğitimi almak isteyenler de kayıt yaptırabilmekte onlar için kayıtlar 12 ay devam etmektedir” dedi

Çıraklık eğitim merkezlerinin önemine dikkat çeken Karabük Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Taner Tünay şu açıklamayı yaptı:

“Çıraklık eğitimin amacı ortaokul mezunu vatandaşlarımızın mesleki eğitim almalarını ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü olarak yetişmelerini sağlamaktır. Çıraklık eğitimi usta çıraklık ilişkisine dayanmaktadır. Çıraklık eğitiminde daha eğitimin başında öğrencilerimiz iş yerlerine yerleştirilmektedir. Doğrudan iş hayatının içinde oldukları için, çağın teknolojine uyum sağlamakta iş tecrübesi kazanmakta, üretime katılmaktadırlar. Bu nedenle sadece ülkemizde değil, gelişmiş ülkelerde de tercih edilen bir meslek eğitimi biçimidir. 6474 Sayılı Kanun ile MESEM orta öğretim kapsamına alınmış yani 12 yıllık zorunlu eğitime dahil edilmiştir. Artık gençlerimizin ortaokul eğitimlerini tamamladıktan sonra TEOG tercihleri ile mesleki eğitim merkezlerine yerleştirilebileceklerdir. Ayrıca lise ara sınıflarda okuyan öğrencilerimiz nakil yoluyla meslek eğitim merkezine kayıt olarak eğitimlerini sürdürebileceklerdir.

Kayıtlar ortaokulu yeni bitiren öğrenciler için TEOG tercih döneminde yapılmaktadır. Ortaokulla ilişi önceden kesilmiş veya lise mezunu, üniversite mezunu oyup meslek eğitimi almak isteyenler de kayıt yaptırabilmekte onlar için kayıtlar 12 ay devam etmektedir.

Haftada en az bir en çok iki gün okula gelecekler. Okul da teorik yani yüz yüze eğitim görürken işletmelerde pratik uygulama eğitimi alacaklardır. Eğitim 4 yıl sürecek bu eğitim sonunda meslek lisesinde okutulan alan derslerinin tümünü almış olacaklardır. Merkezimiz tarafından öğretim sınavlarına girip basamak suretiyle ustalık belgesi düzenlenecek bu belge ile iş yeri açabilecekler ve iş yeri açarken KOSGEB kredilerinden faydalanabileceklerdir. İstemeleri halinde, fark dersleri verip meslek açık öğretim lisesi diploması alabilecekleri gibi üniversite sınavına da girebileceklerdir. Lise veya üniversite mezunları mesleki eğitimlerini tamamladıklarında melse lisesi diploması alabileceklerdir.

Merkezimiz öğrencileri 142 meslek dalında eğitim öğretim görme imkanına sahip olup dolayısıyla hayallerindeki mesleği yapma imkanı bulabileceklerdir. Asgari ücretin yüzde 30’u kadar veya bunun üstünde de ücret alabileceklerdir. Ayrıca çırak öğrenci çalıştıran iş yerlerine devlet teşviği, 20 kişiden az işçi çalıştıran iş yerleri için 254 TL, 20 kişiden fazla işçi çalıştıran işletmeler için 127 TL ödenmektedir. Çırak öğrencilere ödenen ücretler vergiye tabi tutulmayacaktır.

Cumhurbaşkanımız Meslek Eğitimi memleket meselesi sözü ile hepimize istikamet göstermektedir. Bu noktada Karabük haddecilerini, sanayicilerini ve Kardemir Anonim Şirketinden Karabük halkı gençlerimiz ve geleceğimiz adına beklentimiz, gençlerimizin bir sosyal sorumluluk projesi olarak ahilik kültür ve ahlaki içinde ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılayabilecek bireyler olarak yetiştirilmesi için işletmelerini kapılarının  onlara açılmasını sağlamasıdır”

 

 

 

 

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’te Huzur ve Güven Uygulaması

Karabük Yayın: 15.11.2023 13:56
Karabük’te Huzur ve Güven Uygulaması

Karabük İl Emniyet Müdürlüğü  ekipleri,  İl Merkezi ve İlçelerde huzur ve güven uygulaması gerçekleştirdi.

Karabukte Huzur ve Guven Uygulamasi3 jpg

38 Ekip ve 101 personelin görev aldığı huzur ve güven uygulamasında  çeşitli suçlardan aranan 2 kişi yakalanırken, eksikliği tespit edilen 31 araca da cezai işlem uygulandı.

Karabukte Huzur ve Guven Uygulamasi1

Yapılan uygulamalara İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse de katıldı. Vatandaşlarla sohbet eden Müdür Köse, “Vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliği için tüm görevlilerimizle sahadayız. Vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliği ve şehrimizde mevcut huzur ve güven ortamının artarak devamı için var gücümüz ile çalışmaya devam edeceğiz” dedi. (Ramazan Öztürk)

Karabük’te 12 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

Karabük Yayın: 15.11.2023 13:49
Karabük’te 12 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

Karabük’te hakkında nitelikli cinsel saldırı suçundan 12 yıl hapis cezası ve yakalama kararı bulunan firari şahıs yakalandı.

Edinilen bilgiye göre, İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, il merkezinde yürüttükleri denetim faaliyetleri çerçevesinde hakkında “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 12 yıl hapis cezası ile yakalama kararı bulunan ve açık cezaevinden firar ettiği tespit edilen K.K.’yı yakaladı.
Gözaltına alınan zanlı çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Karabük T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna gönderildi.
İl Emniyet Müdürlüğü, şehirde vatandaşların huzurunu ve güvenliğini bozacak her türlü suçun önlenmesine, faillerinin en kısa sürede yakalanarak adalet önüne çıkartılmasına ve suçluların vatandaşlar arasında rahat rahat dolaşmasına asla izin verilmeyeceğini belirtti. (İHA)

Yeni Samsun Müzesi açılış için gün sayıyor: En değerli 2’nci hazine, 5 bin yıllık ameliyat

Kültür Sanat Yayın: 04.12.2023 16:48
Kaynak: İHA

Türkiye’de Karun Hazinesi’nden sonra en değerli hazine olarak gösterilen Amisos Hazinesi ile 5 bin yıllık beyin ameliyatı izleri bulunan kafataslarının da sergilendiği yeni Samsun Müzesi, açılış için gün sayıyor.
Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Müzesi’nin çok önemli ve nadide tarih, kültür ve sanatsal eserlere ev sahipliği yaptığını ifade ederek, müzenin Samsun’un ve Karadeniz’in tarihi ve arkeolojik potansiyelinin yeniden keşfedilmesine de hizmet edeceğini vurguladı. Açılış için gün sayan müzenin içerisindeki eserlerin yerli ve yabancı turistlerin oldukça dikkatini çekeceğini belirten Vali Tavlı, müzenin Samsun’a gelenlerin uğrak noktası olacağını vurguladı.
“Samsun Müzesi’nde son hazırlıklar tamamlanıyor, yakında ziyarete açılacak”
Müzenin yakın zamanda ziyarete açılacağını dile getiren Samsun Valisi Orhan Tavlı, “Samsun, tarihimize imza atan bir şehirdir. Aynı zamanda şehrimizdeki müzeler bu tarihimizi de hem halkımıza sunmakta, yerli ve yabancı turistlerimize anlatmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığının Samsun’a kazandırdığı Samsun Müzesi’nin inşaatı bitti. Tefrişatları yapılıyor. Son hazırlıklar tamamlanıyor. Yakın zamanda da misafirlerimizle buluşturulacak. Samsun Müzesini gezdiğimde ilimizin kadim bir şehir olarak çok farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığını müşahede ettim. Orada sergilenen eserlerin gerçekten muhteşem olduğunu yakinen gördüm. Samsun Müzesi yerli ve yabancı turistlerle buluşmak için gün sayıyor. Açıldıktan sonra bu güzellikleri herkes görme fırsatı bulacak” dedi.
“Amisos Hazinesi” yeniden görücüye çıkıyor
Müzede yerini alan Amisos Hazinesi, Samsun’da 28 Kasım 1995 tarihinde bir inşaat kazısı sırasında bulundu. Amisos Tepesi adını alan yerde bulunan, Pontus Krallığı hanedan üyelerine ait olduğu belirlenen ve 64 parçadan oluşan hazine, Samsun Müzesi’nde yerini aldı. ‘Karun Hazinesi’nden sonra Türkiye’de bulunan en değerli hazine’ olarak nitelendirilen Amisos Hazinesi cam, madeni, pişmiş toprak, mermer ve altın olmak üzere beş kategoriye ayrılıyor. Altın eserlerin geçmişi MÖ 1. yüzyıla, diğer eserlerin geçmişi ise MÖ 4. yüzyıla dek uzandığı ifade ediliyor.
Amisos Mozaiği
Amisos Mozaiği, 1958’de Antik Amisos Kenti’nde (bugünkü işitme engelliler okulu) hafriyat çalışmaları sırasında bulundu. Müze teşhirinin orta alanında özel hazırlanmış mekana yerleştirilerek sergilenen Amisos Mozaiği, 56 m2’lik taban ölçüsüne sahip.
Anadolu’da en büyük boyutlu kafatası ameliyatı
Karadeniz Bölgesi’nin en eski ve en uzun süreli sistemli kazısı olan İkiztepe Höyüğü’nde Erken Tunç Çağı mezarlarındaki kazılarda ele geçen, hatta Anadolu’da saptanan en büyük boyutlu iyileşmiş kafatası deliği dikkat çekiyor. Yetişkin bir erkek bireyi temsil eden kafataslarındaki ameliyat deliğinde zamanla daralma olduğu ve bireyin operasyon sonrası bir süre daha yaşamına devam ettiği tespit edildi.
Müzede ayrıca 1. Abdulhamit, Kanuni Sultan Süleyman ve 1. Mahmut dönemlerine ait Osmanlı altın sikkeleri yer alıyor.
Birbirinden önemli birçok eserin yer aldığı Samsun Müzesi, resmi açılış için gün sayıyor.