blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Ağustos, 2024 16:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

’Maymun çiçeği virüsü, yakın temasla da bulaşabilir’

Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, maymun çiçeği virüsünün sadece cinsel yolla değil, yakın temasla da bulaşabileceğini söyledi.
Poxviridae ailesinin bir üyesi olan Orthopoxvirus cinsine ait olan maymun çiçeği virüsü hastalığının belirtilerinin ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk ve ciltte döküntü olduğunu söyleyen VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Döküntüler genellikle yüzde başlar ve vücudun diğer bölgelerine yayılır, zamanla içi su dolu kabarcıklara dönüşebilir. Bu belirtiler, genellikle virüse maruz kaldıktan 1 ila 2 hafta sonra ortaya çıkar” dedi.

“Maymun çiçeği virüsü, yakın temasla da bulaşabilir"
Hastalık için verilen acil durum kararı hakkında konuşan Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Maymun çiçeği virüsü enfekte kişilerle yakın temas halinde olanlar, sağlık çalışanları, bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler ve hemcinsleriyle cinsel birliktelik yapan erkeklerde daha yüksek risk oluşturur. Yakın temasla da virüs bulaşabilir. Maymun çiçeği virüsünün Afrika’daki ülkeler arasında ve muhtemelen kıtadan dışarıya yayılma potansiyeli nedeniyle ‘acil durum’ kararı alınmıştır” diye konuştu.

“Genetik olarak farklı bir maymun çiçeği virüsü yayılıyor”
Hastalığı sadece cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak değerlendirmenin doğru olmadığını söyleyen Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Orta Afrika’daki maymun çiçeği virüsü epidemiyolojisindeki endişe verici değişiklikler de dikkat çekmektedir. Ölüm ile sonuçlanan yeni, genetik olarak farklı bir maymun çiçeği virüsü yayılmaktadır. Bu bölgede, daha önce etkilenmemiş alanlarda çocuklarda hızlı bir vaka artışı görülmüştür. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde bu yıl 6 bin 500’den fazla vaka ve 345 ölüm bildirilmiştir. Bu vakaların neredeyse yarısı 15 yaş altı çocuklarda görülmüştür. Hastalık dünya genelinde insanları etkilemeye devam etmektedir” şeklinde konuştu.

“2 yıl önce Türkiye’de de görüldü”
İnsandan insana bulaşmayı önlemek için hasta kişilerle yakın temastan kaçınmalı, kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Ayrıca, sağlık çalışanlarının koruyucu ekipman kullanması ve izolasyon önlemlerini uygulaması önemlidir” diyerek şunları söyledi:
2022 yılında Türkiye’de bir maymun çiçeği virüsü vakası rapor edilmiştir ve 2024’te yeni bir vaka bildirilmedi. Ancak, hastalığın beklenmedik yerlerde ve kişilerde ortaya çıkması ve küresel salgın riskinin artması nedeniyle, hijyen kurallarına özen göstermek önemlidir.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Mayıs, 2025 00:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsunlu minik ressam dünya birincisi oldu

Samsun’un İlkadım İlkokulu 3. öğrencisi Saliha Zeren Üsen, "36. Memleketler arası Çocuk Fotoğrafları Yarışması"nda dünya birincisi oldu.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve ve bir sanat merkezi iş birliğiyle düzenlenen yarışa 27 ülkeden 4 bin 100 eser katıldı. Müsabakada Saliha Zeren Üsen’in hayal gücü ve sanat sevgisiyle hazırladığı eser, heyet üyeleri tarafından büyük beğeni topladı. Üsen, müsabakada birincilik mükafatına layık görüldü.
Okul Müdürü Aydın Peker, Millî Eğitim Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında okullarında oluşturulan açık hava sınıfı ve ömür marifetleri atölyesinin, öğrencilerin yeteneklerini ortaya çıkarmak için kıymetli bir fırsat sunduğunu belirtti. Peker, "Öğrencilerimizin gerek akademik gerek ömür marifetlerini geliştirmelerine dayanak oluyoruz" dedi.
Peker, bu büyük başarıda emeği geçen başta sınıf öğretmeni olmak üzere, Üsen’in ailesine teşekkür ederek, "Öğrencimiz Saliha Zeren Üsen’i yürekten kutluyoruz" sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.