Karabük Postası tarafından
07 Ekim, 2021 07:35 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Mantar ararken kaybolan  3 kişi bulundu

Safranbolu ilçesinde mantar toplamak için gittikleri Sarıçiçek Ormanlarında kaybolan 3 kişi, 5 süren arama çalışmaları sonucu bulundu. Sarıçiçek mevkisindeki ormanlık alana mantar toplamaya giden 3 kişiden haber alamayan yakınları, 112 Acil Servis hattını arayarak yardım talebinde bulundu. Bunun üzerine bölgeye Safranbolu İlçe Jandarma Komutanlığı, UMKE ve AFAD ekipleri sevk edildi. Ekiplerin yaklaşık 5 saat süren araması sonucu kaybolan 3 kişi bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Haziran, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Anneliğin görünmeyen yüzü: Lohusalık sendromu

Psikolog İrem Durna, lohusalık sendromunun korkulacak bir durum olmadığını, anlayış ve dayanakla çarçabuk üstesinden gelinebileceğini söyledi.
Uzmanlar, doğumu bir bayanın hayatında hem fizikî hem de duygusal olarak derin değişimlere yol açan bir tecrübe olarak tanımlıyor. Lakin bu büyük dönüşüm süreci her vakit memnunluk tabloları ile uyuşmuyor. Doğum sonrası periyotta birtakım bayanlar lohusalık sendromu diye bilinen, duygusal olarak kuvvetli bir süreçle karşılaşabiliyor. Medicana International Samsun Hastanesi Psikoloğu İrem Durna, lohusalık sendromu ile başa çıkmanın yollarını aktardı.
Lohusalık sendromunun belirtilerinden bahseden Psikolog İrem Durna, "Lohusalık sendromunun en değerli belirtileri; çok duygusal reaksiyonlar, güç kaybı ve halsizlik, konsantrasyon zorluğu, diğerlerinden uzaklaşma, değersizlik yahut suçluluk hissi, keyif alamama (anhedoni), kendi hislerini tanımlayamama, baş ağrısı, mide rahatsızlıkları, süratli kalp atışı üzere gerilim kaynaklı fizikî şikayetler. korku bozukluğu ve obsesif niyetlerdir. Bu belirtiler, annenin günlük hayatını olumsuz etkileyebileceği üzere, bebekle sağlıklı bir bağ kurmasını da zorlaştırabilir" dedi.

"Lohusalık sendromunun üstesinden gelmek mümkün"
Sendromun tahlili hakkında da bilgi veren İrem Durna, "Lohusalık sendromunun en değerli özelliklerinden biri, profesyonel takviyeyle büsbütün çözülebilir olmasıdır. Psikoterapi, annenin hislerini anlamasına ve bunlarla başa çıkmasına yardımcı olabilir. Bilhassa bilişsel davranışçı terapi (BDT) üzere usuller, annenin olumsuz fikirlerle baş etmesine yardımcı olur. Lohusalık sendromu, korkulacak bir durum değildir; bilakis, anlayış ve takviyeyle çarçabuk üstesinden gelinebilir. Bu periyotta annenin kendisine şunu hatırlatması kıymetlidir; ‘mükemmel olmak zorunda değilim, elimden gelenin en düzgününü yapıyorum.’ Unutmayın, yalnız değilsiniz. Lohusalık sendromuyla baş etmek, hem ferdî hem toplumsal bir farkındalık sorunudur. Annelerin bu süreci paylaşması, sadece kendilerini değil, tıpkı vakitte öteki anneleri de güçlendirecek bir adımdır" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin