blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Haziran, 2024 16:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Liseli öğrenciler, lazerle mikrometrik ölçüm yapabilen cihaz tasarladı

Kastamonu’da lise öğrencileri tarafından lazerle temassız mikrometrik ölçüm yapabilen cihaz geliştirdi.

Kastamonu Bilim Sanat Merkezi öğrencileri tarafından, TÜBİTAK 4006 projesi desteği ile lazerle mikrometrik ölçüm yapabilen cihaz geliştirildi. Merkez öğrencileri Eflal Hüma Öztürk, Ecrin İrem Köse ve Hamzade Nur Ersoy, öğretmenleri danışmanlığında hazırlanan proje ile özellikle sanayide ya da elektronik cihazların üretiminde kullanılacak olan küçük çaptaki mikro parçaların kalınlıkları ölçülebilecek. Liseli öğrenciler, proje çerçevesinde mikron boyutlarında ölçümler yapabilen, kullanımı kolay ve cisimlere fiziksel müdahalesi olmayan özgün bir mikrometre uygulaması yaptı. Cihaz cisim üzerine gönderilen lazer ışını sayesinde oluşan gölgenin LDR üzerindeki etkisini kullanarak küçük boyutlu cisimlerin çap ölçümünü yapabiliyor. Proje sonucunda hassasiyetle çalışan lazer, yüzde 6 hata payı ile saç teli boyutlarındaki opak cisimlerin çapını dahi ölçebiliyor.

Öğrenciler tarafından geliştirilen cihaz, Kastamonu’da düzenlenen Bilim Festivali’nde yoğun ilgi gördü.

“Mikro ölçüm yapabilen, hassas ve temassız şekilde ölçüm yapabilen cihaz tasarladık”

Proje ile ilgili bilgi veren Kastamonu Bilim Sanat Merkezi öğrencisi Eflal Hüma Öztürk, “Mikrometre, milimetrenin binde birini ölçen bir ölçüm aletidir. Piyasadaki mikrometreler temas gerektiren ölçümler yaptıkları için saç gibi yumuşak yapılı cisimlerin kalınlıklarını ölçemezler. Bizler de bu yüzden temas gerektirmeden ölçüm yapabilecek bir mikrometre yaptık. Mikrometremizde LDR üzerindeki direnç değişiminden faydalandık. Lazerden LDR üzerine ışın gönderiliyor, aynı zamanda önüne bir cisim getirildiği zaman LDR’de gölgeden kaynaklı bir lens değişimi meydana geliyor. Bu lens değişimi de kalınlığı hesaplamamıza yardımcı oluyor. Bizim cihazımızın diğer cihazlardan farkı diğer mikrometre ölçümü yapan cihazlarda her kalınlık için aynı lazer boyutunu kullanıyor. Fakat biz cihazımızda lazeri ayarladık ve her farklı kalınlık için farklı farklı ışın vererek ölçüm yapabiliyor. Bizler, bu projemizle Samsun’da yapılan yarışmada bölge birinciliği elde ettik ve Kastamonu Bilim Sanat Merkezi olarak bölgemizi Türkiye şampiyonasında temsil etme hakkı kazandık. Projemizin amacı sanayide, elektronik araçların yapımında mikro parçalarda kolaylıkla kullanılabilir. Ders materyallerinde kullanılabilir. Hassas bir şekilde temassız ölçüm yapabilen temas gerektirmeyen bir ölçüm aleti tasarlamaya başlamıştık. Hassasiyeti arttırmak için de LDR’nin ve lazerin hassasiyeti daha da artırılarak daha hassas ölçümlerde yapılabilir. Bizler, cihazımın patentini alabilmek için şu anda başvuruda da bulunduk. İnşallah bu cihazın patentini de alacağız” dedi.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Ocak, 2025 01:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Yüksek kesimlerde kar kalınlığı 50 santimetreyi buldu

Karabük’ün Yenice ilçesinin yüksek kesimlerinde hafta sonu etkili olan kar yağışı sonrası kar kalınlığı 50 santimetreyi buldu.

Karabük’ün yüksek kesimlerin hafta sonunda kar yağışı etkisini gösterdi. Türkiye’nin en büyük blok ormanlarına sahip olan Yenice ormanları kar yağışı sonrası beyaz örtüyle kaplandı. Kızılkaya mevkiinde orman işçileri traktörle karın keyfini çıkartırken, bölgede kar kalınlığı yer yer 50 santimetreyi buldu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.