Liselerde Yeni Dönem Başlıyor - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
08 Eylül, 2023 11:54 tarihinde yayınlandı
0
0

Liselerde Yeni Dönem Başlıyor

Liselerde sınıf tekrarını da içeren düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre; liselerde 6’dan fazla dersi başarısız olan öğrenci sınıf tekrarı yapacak. 50 ortalama ile sınıf geçme uygulamasına son verildi.  Açık liseye geçişlere de kısıtlama getirildi. Bundan böyle yönetmelik çerçevesinde, istisnai durumlar hariç açık liseye geçilemeyecek.

Devamsızlık ve başarısızlık nedeniyle sınıf tekrarı riski taşıyan öğrencilere yönelik çalışmaları gerçekleştirmek amacıyla “önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu” kuruldu. Art arda iki gün özürsüz devamsızlık yapan öğrencinin durumu posta, e-posta veya diğer iletişim araçlarıyla velisine bildirilecek, veli okula davet edilerek öğrencinin durumu hakkında bilgilendirilecek ve varsa özür belgesini okul yönetimine teslim etmesi istenecek.

Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplam 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilecek. Birinci dereceden yakınını kaybedenlerin özürsüz devamsızlık süresi olan 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 40 gün olacak. Önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu, devamsızlık yapan ve sınıf tekrarı riski bulunan öğrenci velisini devamsızlığın 5’inci gününde okula davet edecek, devamsızlık nedenlerini ortadan kaldırıcı çalışmaları işbirliği içinde yapacak.

Özürsüz olarak yapılan her bir devamsızlık günü, haftalık ders çizelgesinde belirtilen sosyal sorumluluk çalışmaları için öngörülen süreye bir saat olarak ayrıca eklenecek. Mesleki eğitim merkezinde öğrenim hakkı bulunmayanlardan zorunlu eğitime tabi olanlar ise veli ve öğrenci talebi de dikkate alınarak açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi veya açık öğretim imam hatip lisesine yönlendirilerek kayıtları yapılacak.

AÇIK LİSELERE GEÇİŞLER ZORLAŞTIRILDI

Milli Eğitim Bakanlığının  yeni düzenlemesiyle örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine geçişler zorlaştırıldı. Yönetmelik ile milli sporcular, kaynaştırma öğrencileri, koruma kanunu kapsamındaki öğrenciler, şehit ve gazi çocukları, Bakanlıkça mazereti uygun görülenler ile yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler gibi istisnalar dışında açık liseye nakil ve geçişler yapılamayacak.

Bakanlık, yönetmelik ile liselerde sınıf geçme maddelerinde çok önemli bir dizi düzenleme daha yaptı. Buna göre, daha önce bir üst sınıfa geçişler için gerekli 50 ortalama artık yeterli olmayacak. Öğrencilerin sınıf geçmelerine yönelik, derslere ilişkin yeterlilik ve kazanımlara sahip olarak eğitim ve öğretim süreçlerini tamamlamalarını sağlamak amacıyla yılsonu başarı puanı 50 olmak kaydıyla en fazla 1 dersten başarısız dersi bulunanlar doğrudan bir üst sınıfa geçebilecek. Yeni ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek. Yönetmeliğe göre liselerde 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak.

Öğrencilerin, eğitim ortamlarında cep telefonlarını ve diğer bilişim araçlarını, yönetmelikte yer alan hükümler doğrultusunda kullanmalarına yönelik tedbirleri alınacak. (Haber Merkezi)

Bizi sosyal medyadan takip edin
turk dunyasi belgesel film festivali icin basvurular basladi HpqP1eGC
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Mart, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Türk Dünyası Belgesel Film Festivali için başvurular başladı

Karabük Üniversitesi’nin (KBÜ) paydaş üniversiteleri arasında yer aldığı Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’nin 11’incisi için başvurular başladı.

Türk Dünyası’nın kültürel mirasını korumak ve uluslararası alanda tanıtmak amacıyla düzenlenen festivalde son başvuru tarihi 30 Haziran 2026 olarak açıklandı.

Bu yıl “Köklü Kültür, Güçlü Gelecek” temasıyla gerçekleştirilecek festival, Türk Dünyası’nın tarihi ve kültürel zenginliğini belgesel sinema aracılığıyla görünür kılmayı hedefliyor.

Festival kapsamında geçmişten bugüne uzanan ortak değerlerin kayıt altına alınması ve gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanıyor.

Karabük Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda üniversite, kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşunun iş birliğiyle Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu tarafından düzenlenen etkinlik; Türkiye ile birlikte Azerbaycan, Bosna-Hersek, Kazakistan, Kırgızistan, Macaristan, Özbekistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kuzey Makedonya ve Türkmenistan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek.

Tataristan, Çuvaşistan, Başkurdistan, Dağıstan, Hakasya, Tuva, Yakutistan, Gagavuzya ve Kırım gibi özerk Türk cumhuriyetleri ve akraba topluluklar da festivale destek verecek.

Festival; Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, TÜRKSOY, TİKA, YTB ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği tarafından destekleniyor. TRT Avaz başta olmak üzere çeşitli televizyon kanalları da medya ortakları arasında yer alıyor.

Belgesel film yapımcıları için başvuru süreci 30 Haziran 2026 tarihinde sona erecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin