Safranbolu’da lavanta üreticiliği yapan Sacide Çelikkaya Çapraz sektörde yaşanan gelişmeleri, beklentileri, sorunları ve talepleri Birlik Medya’ya anlattı. Çelikkaya Çapraz, lavanta bahçelerinin görsel cazibeleri sayesinde yüzlerce yeni turist ağırladıklarını söyleyerek, “Lavanta camping için de gerekli adımları atmak istiyoruz” dedi.
Safranbolu ilçesi Konarı Köyü’nde Lavanta Üreticiliği yapan Sacide Çelikkaya Çapraz, ürettikleri lavantanın “Leta” markasıyla sektördeki yerini aldığını kaydetti.
PANDEMİDE BAŞLADI
Lavantanın suyunu ve yağını bahçede elde ettiklerini kaydeden Çelikkaya Bağ Evi sahibi Çapraz üretim sürecini Birlik Medya’ya anlattı.
“Baba yadigârı bir tarlamız vardı. Meyve bahçesiydi, pandemi ile birlikte lavanta ekimine başladık. Bilinçli bir şekilde başladık” diyen Çapraz “Öncelikle hangi lavanta türünde ekeceğimize karar verdik. Yüksek kalitede yağını ve suyunu elde ettiğimiz birinci sınıf bir lavanta ektik. Her yıl mart ayından ağustos ayına kadar işlerimiz yoğun bir şekilde başlıyor. Ağustos’ta biçimini yaptıktan sonra damıtma ile yağımızı elde ediyoruz. Gübre ve fazla su istemiyor ama bakımı oldukça zor. Lavantayı yabani otlar sarıyor, onu mutlaka temizlememiz gerekiyor. En fazla 15 yıl lavantadan ürün alabiliyoruz. İlk ürünü aldığımızda çiçeklerimiz elimizde kalacaktı” ifadelerini kullandı.
KÖSE VE DİZDAR’A TEŞEKKÜR
Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse ve iş insanı Şefik Yılmaz Dizdar’dan büyük destek gördüklerini de kaydeden Çapraz,
“Dördüncü yılımızı tamamladığımız bugün Şefik Dizdar beyefendinin ve Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse hanımefendinin destekleri olmasa lavantalarımızı işleyemeyecektik. Kendilerine çok teşekkür ederiz. Bizim lavantalarımız angustifolia, hemus, sevtopolis ve yubileina türlerindedir. Her türün yağı ayrı çıkarılıyor. Birbirine karıştırmıyoruz. Lavanta suyu, cilt ve saç bakımında, ağız gargarasında ve sinek kovucu olarak kullanılırken yağı da uykusuzlukta ve anti bakteriyel olarak tercih edilmektedir. Yol kenarında olduğumuz için görenlerin dikkatini çekiyor. Tıbbi alanda çalışmak için başladık, turizmde daha çok ilgi ile karşılandık. Bu nedenle eko turizmdeki yerimizi almak istiyoruz. Kaliteli bir yağ çıkarırken, lavanta severler burada kamp kurabilsinler, işlemleri yerinde görebilsinler ve bizlere katılabilsinler istiyoruz. Lavanta camping için gerekli adımları atmak istiyoruz.” dedi.
LAVANTA ÇOK DEĞERLİ BİR BİTKİ
Çelikkaya Bağevi sahibi Sacide Çelikkaya Çapraz lavantanın katma değeri yüksek bir ürün olduğunu ifade ederek szölerini şöyle tamamladı; “
Parfümeri, gıda, kozmetik, sağlık, aromaterapi ve peyzaj alanlarında çok geniş bir kullanıma sahip bir bitki lavanta. Dünya genelinde talep görüyor. Köydeki kadınlarda bizimle birlikte çalışıyor. Onlara da istihdam olanağı sağlıyoruz. TÜİK verilerine göre, Türkiye’de geçen yıl 47 bin dekar alanda lavanta üretimi yapıldığını biliyoruz. Konarı bir turizm havzası, bir turizm koridoru mutlaka eko turizm alanında kendimizi geliştirmeliyiz. İnsanlar tatillerini burada yapabilmeli ve bizlerle birlikte çalışma keyfini tadabilmeli diye düşünüyoruz. Lavanta eko turizmi canlandırılmalı. Köyümüzün kalkınmasına destek olmayız. Lavanta çok değerli bir bitki. Eko turizme çok büyük desteği olacaktır. Lavanta, her geçen gün geçtikçe yaygınlaşıyor” diyerek lavanta bahçelerinin görsel cazibe merkezleri olarak yıl içerisinde yüzlerce ziyaretçiyi ağırladığını vurguladı. (Esra Oğuzkağan Özkan)