blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Ocak, 2024 04:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Lahey’in hediye ettiği ’bozkurt’ heykeli Samsun’da sergileniyor

Lahey Sürekli Adalet Divanı bugünkü ismiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından 7 Eylül 1927’de Mustafa Kemal Atatürk’e hediye edilen ’bozkurt’ heykeli Samsun Gazi Müzesi’nde sergileniyor.
Türkiye’nin ’Bozkurt’ isimli yolcu gemisinin Fransızların ’Lotus’ adlı gemisiyle 2 Ağustos 1926 gecesi Ege açıklarında çarpışması sonucu 8 Türk boğularak hayatını kaybetti. Olayın ardından Türk mahkemelerince Lotus gemisinin kaptanı 80 gün hapis cezasına çarptırıldı. Fransızlar daha sonra davayı Lahey Sürekli Adalet Divanı’na götürdü. Mahkeme, 7 Eylül 1927’de Türkiye’nin hukuka aykırı davranmadığına karar vererek Türk heyetine, Atatürk’e verilmek üzere tunçtan ’bozkurt’ heykeli hediye etti. Bu davadan dolayı dönemin Adalet Bakanı Mahmud Esat’a Atatürk tarafından ’Bozkurt’ soyadı verildi. Heykel 1968’de Anıtkabir’deki müzeden Samsun’daki Atatürk Müzesi’ne getirildi. 2006 yılında Samsun Gazi Müzesi’nin açılmasıyla birlikte heykel burada sergilenmeye başladı. Heykel, müzeyi gezen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Heykelin sergilendiği bölümde hikâyesi de yer alıyor.
Gazi Müzesi’nde ayrıca yaklaşık 200 etnografik eser bulunuyor. Eserler arasında Mustafa Kemal Atatürk’ün kıyafetleri, özel eşyaları, Samsun’a gelişinde kullandığı yorganı, kullandığı banyo, yatak odası mobilyaları, çalışma masası ve fotoğrafları bulunuyor.

Oluz Höyük kazıları 18 yıldır sürüyor
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Aralık, 2024 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Oluz Höyük kazıları 18 yıldır sürüyor

Amasya’da 18 yıldır süren Oluz Höyük hafriyatları, 6 bin 500 yıl öncesine uzanan tarihe sahip höyüğün Hitit, Frig ve Pers medeniyetleri devirlerinde inanç merkezi olarak kullanıldığını ortaya çıkardı. Hafriyat Lideri Prof. Dr. Şevket Dönmez, “Kazılarda gördüğümüz büyük fotoğraf, Oluz Höyük dini bir merkez biçiminde değerlendirilmiş olmasıdır” dedi.
Günümüzden 6 bin 500 yıl öncesine kadar uzanan tarihe sahip Oluz Höyük’te, Kalkolitik’ten başlayarak Erken Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Frig, Pers, Med, Helenistik Devirleri ile Anadolu’ya birinci gelen Türk topluluklarının izleri görülüyor.

Kazılar ‘Geleceğe Miras Projesi’ çerçevesinde ilerliyor
Kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uyguladığı ‘Geleceğe Miras Projesi’ çerçevesinde ilerlediğine değinen İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk İslam Arkeolojisi Anabilim Kolu Lideri Prof. Dr. Dönmez, “Oluz Höyük, Hitit Dönemi’nden başlayarak Frig Dönemi’nde büyük bir ana tanrıça kutsal alanı olarak kullanılıyor. Pers Dönemi’nde de ateş kültüne evrilen bir dini çeşitlilik içinde. Lakin klâsik olarak dini özelliğini hiç kaybetmemiş bir merkezle karşı karşıyayız” diye konuştu.

Pers Yolu Anadolu’da tek
Kazılarda ortaya çıkan 2 bin 500 yıllık Pers Yolu’nun Anadolu’da tek, ünik bir eser olarak dikkat çektiğine değinen Dönmez, “Çok yakında Pers Yolu ile ilgili konservasyon çalışmalarımız başlayacak. Bununla ilgili projelerimizi hazırlıyoruz. Kutsal alanları ayağa kaldırarak burayı Amasya kültürünün, turizminin bir noktası yapmaya çalışacağız” biçiminde konuştu.

“Oluz Höyük, Amasya turizmine kıymetli katkı sağlayacak”
Kazı alanında incelemelerde bulunup bu yıl çıkarılan yapıtlarla ilgili ayrıntılı bilgi edinen Amasya Valisi Başkan Bakan da “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın dayanağıyla hafriyatlar yakın vakitte daha yeterli bir noktaya gelecek. Oluz Höyük, Amasya turizmine kıymetli katkı sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.
İncelemeye Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Bilal Eken ile Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir de katıldı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.