Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Temmuz, 2024 12:52 tarihinde yayınlandı
0

Köyde çıkan yangında 2 ev küle döndü

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde bir köyde çıkan yangında 2 ev, 2 samanlık, 2 ambar, 1 ahır ve 1 traktör yandı. Yangın ekiplerin 5 saatlik müdahalesi ile söndürülebildi.

Olay, dün gece saatlerinde Tosya ilçesi Dedem köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, köyde yaşayan Haşim Türk’e ait evde belirlenemeyen bir sebeple yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangını gören vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ve orman ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen ekipler tarafından yapılan çalışma ile yangın 5 saatte söndürülebildi. Yangında 2’şer katlı 2 ev, 2 samanlık, 2 ambar, 1ahır ve 1 traktör yanarak kullanılamaz hale geldi.

Yangın esnasında evinde paniğe kapılarak düşen Huriye Tonbul (90) isimli kadın ise yaralandı. Olay yerinde sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalesi yapılan Tonbul, Tosya Devlet Hastanesine kaldırıldı. Tonbul, daha sonra Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.

Yangınla ilgili inceleme sürüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
cografi isaretli taskopru sarimsaginin katma deger ve marka gucu bu projeyle artacak QJ4hcGbT
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2026 04:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağının katma değer ve marka gücü bu projeyle artacak

Türkiye’nin coğrafi işaretli ve AB tesciline sahip en önemli tarım ürünlerinden biri olan Taşköprü sarımsağının ulusal ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü arttırmak amacıyla hayata geçirilen proje ile yol haritası hazırlanacak.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) 2026 Yılı Tarımda Verimlilik ve Katma Değerin Artırılması Teknik Destek Programı kapsamında, Taşköprü Belediyesi tarafından yürütülecek proje çerçevesinde Taşköprü sarımsağının üretimden pazarlamaya kadar tüm süreçleri analiz edilerek sürdürülebilir kalkınmayı destekleyecek bir stratejik yol haritasının hazırlanması amaçlanıyor. Taşköprü Belediye Başkanlığında gerçekleştirilen imza töreninde, projenin protokol sözleşmesi Belediye Başkanı Hüseyin Arslan ile KUZKA Genel Sekreteri Mehmet Akif Eraslan tarafından imzalandı.

Yol haritası hazırlanacak

Türkiye’de sarımsak üretiminin simge merkezlerinden biri olan Taşköprü’de yıllık yaklaşık 25 bin ton üretim gerçekleştirilirken, 2 bin 531 üretici geçimini bu önemli tarımsal üründen sağlıyor. Ancak mevcut depolama ve pazarlama altyapısındaki eksiklikler nedeniyle ürünün önemli bir bölümü hasat döneminde piyasaya sürülüyor ve üreticiler çoğu zaman düşük fiyatlarla satış yapmak zorunda kalıyor. Proje ile Türkiye’nin coğrafi işaretli ve AB tesciline sahip en önemli tarım ürünlerinden biri olan Taşköprü sarımsağının ekonomik değerinin artırılması hedefleniyor.

KUZKA desteğiyle hazırlanacak stratejik yol haritasının, Taşköprü sarımsağının depolama, pazarlama ve markalaşma kapasitesini güçlendirerek üreticilerin gelir düzeyinin artırılmasına, tarımsal ticaretin gelişmesine ve Türkiye’nin coğrafi işaretli tarımsal markaları arasında daha güçlü bir konuma taşınmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Mehmet Akif Eraslan, proje kapsamında Bölgede sürdürülebilir bir kalkınmanın desteklenmesi amacıyla Taşköprü sarımsağı için stratejik bir yol haritasının hazırlanacağını söyledi. Eraslan, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen ‘Anadoludakiler’ programının ’81 İl 81 Ürün’ kapsamında geliştirilen çalışmalar arasında da yer alan Taşköprü sarımsağının öncelikli olarak mevcut durum analizi yapılarak ürün değer zinciri incelenecek. Paydaşların katılımıyla çalıştaylar düzenlenecek ve elde edilen veriler doğrultusunda yatırım ve proje önerilerini de içeren kapsamlı bir yol haritası hazırlanacak. Yol haritasında özellikle depolama, paketleme, markalaşma ve pazarlama altyapısının güçlendirilmesine yönelik stratejiler belirlenecek. Amacımız Taşköprü sarımsağını yalnızca bir tarımsal ürün olarak değil, yüksek katma değer üreten güçlü bir marka olarak konumlanmasını sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

“Geleceğe yatırım yapmaya devam edeceğiz”

Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan ise projenin ilçe tarımı açısından büyük önem taşıdığını belirterek, “Taşköprü sarımsağımızın marka değerini yükseltecek önemli bir süreci başlatıyoruz. Üreticilerimizin daha fazla kazanmasını sağlayacak, ürünümüzün ulusal ve uluslararası pazarlardaki gücünü artıracak bu proje ile geleceğe yönelik güçlü bir yol haritası oluşturacağız. Taşköprü’müz için üretmeye, tarımımıza değer katmaya ve geleceğe yatırım yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin