Safranbolu Kaymakamlığı, Safranbolu Belediyesi ve Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı paydaşlığında gerçekleştirilen Altıncı Safran Hasadı Festivali ilk gününde Babasultan Mahallesinde bulunan Şehitlik önünden Kazdağlıoğlu Meydanına kortej yürüşü ile başladı.
Kazdağlıoğlu Meydanında bir konuşma yapan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, kısa süre önce Bartın / Amasra da meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden 41 madenciye başsağlığı diledi. Konuşmasında, etkinliğe katılan Kardeş Ülke Azerbaycan Temsilcisi Elçin Gafarlı ve “Safranlı Lezzetler ve Öyküler” kitabını hazırlayan Sedef İybar’a da teşekkür etti.
Başkan Köse’nin konuşmasının ardından katılımcılara Cinci Macunu ikramı ve Zerde kazanının kaynatılması sonrası zerde ikramları yapıldı.
Safran Hasadı Festivali 2. Günüde Dolu Dolu Geçti.
Safranbolu’da 6. Safran Festivali etkinliklerinin ikinci gününde safran hasadı yapıldı. Vatandaşlar safran hasadına akın ederken, safranlı yiyecekler ikram edildi.
Safran Hasadı Festivali’nin 2’nci gününde Yukarı Çiftlik köyünde İsmail Yılmaz’ın 27 dönüm arazisinde safran hasadı yapıldı.
Programa Vali Yardımcısı Muhittin Gürel, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Pınarbaşı Belediye Başkanı Şenol Yaşar, Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar, Kamu Kurumlarının Yöneticileri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Yılmaz Dizdar: “Önümüzdeki yıllarda çok daha geniş kapsamlı ve safranın daha çok insan tarafından yetiştirilmesini, bitkilere göre daha karlı bir duruma getirilmesini sağlama aşamasındayız.”
“NİYETİMİZ KÖYÜMÜZÜ SAFRAN ÜRETİM ALANI YAPMAK”
2015 yılından beri Yukarı Çiftlik köyünde safran yetiştiriciliği yapan İsmail Yılmaz ise yaptığı konuşmada şu konulara değindi:” Niyetimiz köyümüzü safran üretim alanı yapmak. Panel yapıldığında orada drone ile çekilmiş çeşitli fotoğraflar gördük. Yüzlerce dönüm alanda safran vardı. Bu köyde bunu göreceğiz”
“ÖNCE BİZİM SAHİP ÇIKMAMIZ LAZIM”
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise yaptığı konuşmada, “Aslında çok daha geniş içerikli bir program hazırlamıştık ama Amasra’da meydana gelen maden faciası sebebi ile etkinliklerimizin büyük bölümünü iptal ettik. Safranın daha değerinin onda birini bile anlamamışız ve de ona hakettiği değeri verecek çalışmaları daha yapmamışız. Emekliyoruz yani. Çünkü safranın birçok kullanıldığı alan var ama en çok da bizim ekmek yediğimiz turizm sektörüne faydası var. Dün yürüyüşte katılım çok azdı. Bugün de turizmden ekmek yiyen arkadaşlarımızın katılım sağlamadığını görüyoruz. Önce bizim sahip çıkmamız lazım” dedi.
“DEVLETİMİZİN ELİ İLE SAFRAN YEŞERTİLDİ”
Açılışta son olarak Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı konuştu.Yazıcı,” Topraktan çok güzel bir bitki yeşeriyor. Bu değerli bitkinin adı bu güzel şehre adını veren safran… Kadim insanımızın ellerinde devletimizin, yerel yönetimlerin ve STK’ların sayesinde bu güzel günlere getirildi” diye konuştu.
Konuşmaların ardından katılımcılar safran hasadı yaparken misafirlere çeşitli ikramlarda bulunuldu. Etkinlikte Safranbolu Belediyesi tarafından üretimine devam edilen ve Coğrafi işaret alan Safranbolu Kıtırı’na da büyük ilgi olduğu gözlerden kaçmadı.