blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Mayıs, 2024 12:24 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

‘Korona virüs aşısı olanlarda kalp hastalığı riski daha az’

Covid-19 aşısı ile kalp krizi riski ilişkine değinen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Yaşan, “Önde gelen tıp dergilerinden BMJ Journals’ta yeni yayınlanan bir çalışmada, Covid-19 aşısı olmuş ya da hastalığı geçirmiş kişilerde kalp hastalıklarının daha az görüldüğü ortaya koyuldu” dedi.
Liv Hospital Samsun Kardiyoloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Mustafa Yaşan, Covid-19’un etkileri hakkında yapılan yeni araştırmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

“Korona virüs aşıları komplikasyonları azalttı”
Hastalığın yanında, bu hastalık ile mücadele için ortaya çıkan aşıların da konuşulmaya devam edildiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Yaşan, “Kafalardaki en büyük soru işaretlerinden biri aşı ve kalp hastalıkları arasındaki ilişkidir. Özellikle sosyal medyanın etkin bir halde kullanılmasından sonra genç yaşta görülen kalp krizi vakaları daha da korkulan bir hastalık haline geldi. Çünkü bu hastaların daha önce korana virüs hastalığı geçirdiği ya da Covid-19 aşısı olduğu, bu nedenle kalp krizi geçirdiği yönünde bir algı oluştu. Ancak yeni yayınlanan bağımsız bir makale ile artık bu konu hakkında elimizde kesin bir bilgi var. Önde gelen tıp dergilerinden BMJ Journals’ta yayınlanan bir çalışma ile Covid-19 aşısı olmuş ya da hastalığı geçirmiş kişilerde kalp hastalıkları daha az görüldüğü ortaya koyuldu. Bu çalışmada korona virüs aşısı olmuş yaklaşık 10 milyon kişi ile olmamış yaklaşık 10 milyon kişi karşılaştırıldı. Buna göre, aşılanmış kişilerde kısa ve uzun dönemde hem tromboembolik olayların (pıhtı oluşması ve pıhtının herhangi bir damarda tıkanıklığa neden olması) hem de diğer kalp hastalıklarının daha az görüldüğü tespit edilmiştir. Kısa dönemde azalma oranı yüzde 20 iken, 6-12 aylık uzun dönemde yüzde 50-70 arasında tespit edildi. Takdir edersiniz ki, bu oran hiç azımsanamayacak bir orandır. Daha önce de yapılan bir sürü çalışmada da korona virüs aşılarının bu gibi komplikasyonları azalttığı gösterilmişti” diye konuştu.

“217 kez aşı olan hasta incelendi”
Pandemi döneminde Almanya’da 217 kez aşı olan bir insanın ortaya çıktığını ve tüm dünyayı şaşırttığını söyleyen Uzm. Dr. Yaşan, “Bu kişi orada yaşayan bilim insanlarının da ilgisini çekmiş, adam bağışıklık durumu ve aşının etkilerini araştırmak için laboratuvara davet edilmişti. Yapılan testler sonucu kişide korona virüse karşı bağışıklık sağlayan T lenfosit hücrelerinin çok daha fazla olduğu ve aşının yan etki ya da komplikasyonlarının tespit edilmediği görüldü. Hatta adam araştırma sırasında 218. dozu olmakta ısrar etmiş ve araştırmacılar tarafından bu teklif kabul edilmemişti. Aşılamanın dördüncü yılına girdiğimiz bu dönemde aşı hakkındaki yanlış bilgiler tüm bu bilimsel kanıtlara rağmen gündemden hiç düşmeyeceğe benziyor” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Mustafa Akgün tarafından
28 Ocak, 2026 17:25 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

YÖREMDEN GURME KARABÜK’TE

Karabük’te düzenlenen “Yöremden Gurme” Lezzet Fuarı, Kares Alışveriş Merkezi’nde Karabüklülere kapılarını açtı. 

Türkiye’nin dört bir yanından gelen yöresel tatların buluştuğu fuar, doğal ve taze ürünleriyle vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Anadolu’nun zengin mutfak kültürünü yansıtan fuarda; peynir, zeytin, bal, sucuk, baharat çeşitleri, yöresel reçeller, kuruyemişler, sirkeler, soslar ve kahvaltılık ürünler başta olmak üzere birçok lezzet ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Fuarda özellikle kahvaltılık ürünlerde yüzde 30’a varan indirimlerdikkat çekiyor.

SON 4 GÜN KALDI

Kares Alışveriş Merkezi’nin zemin katında kurulan stantlarda gerçekleştirilen “Yöremden Gurme” fuarının, 1 Şubat Pazar günü sona ereceği bildiren Fuar Koordinatörü Zeynep Şahin, lezzet şölenine katılmak isteyen vatandaşlar için fuarda son 4 güne girildiğini vurgulandı.

ALIŞVERİŞ MERKEZİNDE TÜRKİYE HAVASI

Türkiye’nin 7 bölgesinden getirilen yöresel ürünlerin sergilendiği fuarda; Siirt’ten Batman’a, Diyarbakır’dan Şanlıurfa’ya, Afyon’dan Kahramanmaraş’a kadar birçok il ve ilçenin özgün tatları bir araya geliyor. Ziyaretçiler, hem farklı şehirlerin mutfak kültürlerini tanıma hem de yöresel ürünlerini seyahat etmeden tatma imkanı buluyor.

Fuara yoğun ilgi gösteren Karabüklüler, yöresel lezzetleri uygun fiyatlarla temin etme fırsatı yakaladıklarını belirtti.

Fuar Koordinatörü Zeynep Şahin, Anadolu’nun meşhur lezzetlerini Karabük halkıyla buluşturmayı amaçladıklarını ifade ederek, “Yöremden Gurme” fuarının belirli aralıklarla Karabük’te yeniden düzenleneceğini de ekledi.

Video için tıklayınız.

Bizi sosyal medyadan takip edin