Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Nisan, 2025 20:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Koku halüsinasyonları nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların işareti olabilir

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Kolu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Acıman Demirel, koku halüsinasyonlarının bir çeşit koku bozukluğu olduğunu belirtti. Demirel, olmayan bir kokuyu algılama, mevcut kokuyu farklı hissetme yahut berbat koku algılama biçiminde ortaya çıkan bu durumun, birçok sebebe bağlı olarak gelişebileceğini söz etti.
Doç. Dr. Demirel, koku bozukluklarının tek yahut her iki burunda hissedilebileceğini ve çok çeşitli sebeplerle ortaya çıkabileceğini söyledi. Kulak-burun-boğaz hastalıkları, nörolojik ve psikiyatrik nedenlerin bu duruma yol açabileceğini belirten Demirel, bu bozukluğun multidisipliner bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini vurguladı. Koku bozukluğunun, öncelikle kulak burun boğaz uzmanları tarafından kıymetlendirilmesi gerektiğini belirten Demirel; burun iltihapları, burun polipleri, COVID-19 üzere viral enfeksiyonların yanı sıra tümörler ve psikiyatrik hastalıkların da koku halüsinasyonlarına yol açabileceğine dikkat çekti.
Demirel, "Koku halüsinasyonları bir çeşit koku bozukluğudur. Olmayan bir kokuyu algılama, var olan kokuyu farklı algılama ya da makûs koku algılama formunda isimlendirilmektedir. Koku bozuklukları tek bir burunda da hissedilebilir, iki burunda da hissedilebilir ve bunun birçok sebebi var. Kulak-burun-boğaz hastalıklarına bağlı olabilir, nörolojik ve psikiyatrik nedenler ile karşımıza gelebilir. Bu nedenle detaylı bir halde multidisipliner olarak ele alınması gereken bir bozukluktur. Biz öncelikle kesinlikle kulak burun boğaz doktoru tarafından muayenesini istiyoruz. Burunda bir iltihap, burunda polip, burun enfeksiyonu, COVİD üzere viral enfeksiyonlar sonrası görülebiliyor. Tekrar burun içerisinde yabancı bir cisim, burnun üst tarafındaki bir tümör buna sebep olmakta. Yeniden birçok psikiyatrik hastalık, kokuyu, farklı algılama, olmayan bir kokuyu algılama biçiminde karşımıza gelebilir. Örneğin şizofreni hastalığı üzere psikiyatrik hastalıkların bu açıdan ele alınması gerekiyor" dedi.

"Beyin tümörü ya da koku hududunu tutan tümörlerde de koku bozukluğu oluşuyor"
Hastalardan gelen en yaygın şikayetlerin çürümüş meyve, kokmuş zerzevat, bayat yemek ve tuvalet kokusu halinde olduğunu tabir eden Demirel, "Nörolojik açıdan migren atağı sırasında da koku bozukluğu görebiliyoruz ya da öncesinde aura dediğimiz baş ağrısı başlamadan evvelki durumlarda görebiliyoruz. Epileptik nöbetler sırasında ya da epileptik nöbet öncesi aura dediğimiz durumlarda da koku bozuklukları görmekteyiz. Yeniden Parkinson hastalığı üzere nörodejeneratif hastalıklarda da koku bozuklukları görülmekte. Bununla birlikte beyin tümörü ya da koku hududunu tutan tümörlerde de koku bozukluğu gözlenmekte. Çürümüş meyve kokusu, kokmuş zerzevat kokusu, kokmuş yemek kokusu ya da tuvalet kokusu geldiğini söyleyen hastalar var. Baş ağrısı öncesinde bizim aura dediğimiz tabloda görülüyor. Evvel hasta makus bir koku duyduğunu belirtiyor, bahsettiğim kokular, sonrasında hastanın baş ağrısı atakları başlayabiliyor. Tekrar epileptik nöbetler bu formda başlayabiliyor. Nöbet öncesinde hasta makûs bir koku duyuyorum, sonrasında nöbet geçiriyorum diye karşımıza gelebiliyorlar" sözlerine yer verdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Nisan, 2025 20:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

İl bürokratları, gençlere meydana okudu: “Peki ya siz kitap okuyor musunuz?”

Bolu’da kitap okuma farkındalığını artırmak gayesiyle, vilayet bürokratları "Peki ya siz kitap okuyor musunuz?" diyerek gençlere görüntülü meydan okudu.
Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde Kütüphaneler Haftası çerçevesinde, kitap okuma farkındalığını artırmak maksadıyla vilayet bürokratları bir meydan okuma görüntüsü hazırlandı. Bolu Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever’in "Adalet bilgiyle güçlenir, kitaplar en büyük rehberdir" kelamlarıyla başlayan görüntü, meydan okuma formatında ilerledi. Başsavcı Cansever’in yönelttiği "Ben okuyorum, ya siz?" sorusu, sırasıyla Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Vilayet Emniyet Müdürü Celal Dalman, Gençlik ve Spor Vilayet Müdürü Emrullah Güler, İl Sıhhat Müdürü Abdullah Danışman, Kültür ve Turizm Vilayet Müdürü İbrahim Emre Gürsoy, Aile ve Toplumsal Hizmetler Vilayet Müdürü Cemal Keskin ve Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Fatih Öncü tarafından yanıtlandı.
Protokol üyeleri, kitap okuma alışkanlığının ferdi gelişim kadar toplumsal ilerleme için de büyük ehemmiyet taşıdığına dikkat çekerken, meydan okuma Bolu Valisi Abdülaziz Aydın’ın kelamlarıyla sona erdi. Vali Aydın, "Biz her kitapla biraz daha büyüyor, her sözle kendimizi geliştiriyoruz. Pekala ya siz, bugün hangi kitabın sayfalarında yeni dünyalar keşfettiniz?" tabirleriyle kitaba ve bilgiye verilen ehemmiyetin altını çizdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.