Reklam
Reklam

Kokarca ile mücadele sürüyor: Üretici kükürt ve samuray arısına güveniyor

kokarca ile mucadele suruyor uretici kukurt ve samuray arisina guveniyor y3HpeLeS
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Temmuz, 2025 12:00 tarihinde yayınlandı
0

Düzce’de fındık üreticileri, mahsulde kalite kaybına yol açan ve son yıllarda yaygın olarak görülen kahverengi kokarca zararlısıyla çaba etmeye devam ediyor. Yapılan ilaçlamalar ve biyolojik çaba formülleriyle birlikte üreticiler, bu dönem zararlının tesirinin azaldığını belirtiyor.

Kahverengi kokarca, son yıllarda Karadeniz bölgesinde fındık başta olmak üzere birçok tarım eserinde önemli ziyanlara yol açıyor. Bilhassa fındığın içini boşaltarak randımanı düşüren bu haşerat, üreticileri tedbir almaya zorluyor. Düzce’de üreticiler hem kimyasal hem de doğal prosedürlerle çabayı sürdürüyor.

“Fındığın içi acı oluyor, ayrıyeten çürüyenler de oluyor”

70 yaşındaki fındık üreticisi Erol Güney, kokarca ile 2 yıldır uğraş ettiklerini söz ederek, “Geçen sene ilaçlama yapmıştık, bu sene de yaptık. İlaçlama da herhalde fındığın içinde asit salgılıyor olabilir. Fındığın içi acı oluyor, ayrıyeten çürüyenler de oluyor. Natürel bu durum da fındık randımanını düşürüyor” dedi.

“Şuanda fındıkta pek kokarcaya rastlamıyorum”

Kokarca ile uğraş etmenin güç olduğuna dikkat çeken Güney, “Bu sene ilaçlama yaptım. Kendim ağaç sirkesi kullandım, kükürt erittim, suyunu süzdüm. 4 kilograma yakın ağaç sirkesi kullandım. Ayrıyeten yaprak besleyici de koydum. Şuanda fındıkta pek kokarcaya rastlamıyorum. Zannedersem kükürdün haşerelere karşı tesiri var. Hepsinin farklı başka yararı olmuştur diye düşünüyorum. Kokarca, uğraş edilmesi gereken kıymetli bir haşarat, başkalarına benzemiyor” diye konuştu.

“Amerikan beyaz kelebeği yaprağı yer ve giderdi, fındığa pek gelmezdi”

Kokarcanın, meyve ve ağaçların bir numaralı düşmanı olarak bilinen Amerikan beyaz kelebeğinden daha farklı olduğunun altını çizen Güney, “Amerikan beyaz kelebeği yaprağı yer ve giderdi, fındığa pek gelmezdi, çoklukla kısmı kuruturdu. Kokarca fındığın içini de hallediyor. Bununla önemli uğraş şart” halinde konuştu.

“Samuray arılarının da gayret için yararlı olduğunu düşünüyorum”

Kokarca ile aktif gayret için üretilen samuray arılarının da yararlı olduğunu gözlemleyen Güney, “Samuray arılarının da çaba için yararlı olduğunu düşünüyorum. Şuanda kokarcaya az rastlıyoruz. İlaçlama ve samuray arılarının yararı olduğunu düşünüyorum” sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Belediyenin yaz kursları için kayıtlar başladı

Belediyenin yaz kurslari icin kayitlar basladi
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
22 Haziran, 2026 13:57 tarihinde yayınlandı
0 0

Karabük Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışıyla şehir genelinde yaz kurslarının kayıt sürecini başlattı. 22 Haziran itibarıyla başvuruların alınmaya başlandığı kurslar, 6 Temmuz – 14 Ağustos tarihleri arasında KAMER (Karabük Belediyesi Kadın ve Aile Merkezi) birimlerinde gerçekleştirilecek.

Kurs programı kapsamında 8-13 yaş arası çocuklar için Çarşamba ve Cuma günleri yüzme eğitimleri verilecek. Ayrıca Şirinevler, 5000 Evler Cumhuriyet, Belen TOKİ, Karabük ve Kurtuluş mahallelerindeki KAMER merkezlerinde Yaz Kur’an Kursları düzenlenecek. Yetişkinlere yönelik Sağlıklı Yaşam Egzersizleri ise Şirinevler, Ergenekon ve Cumhuriyet mahallelerindeki merkezlerde uzmanlar eşliğinde gerçekleştirilecek.

Projenin detaylarına ilişkin açıklamalarda bulunan Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, tüm vatandaşları bu kurslardan faydalanmaya davet etti. Karabük’te her yaştan vatandaşa dokunmayı amaçladıklarını belirten Başkan Çetinkaya, “Geleceğimizin teminatı olan yavrularımızın yaz dönemini en verimli, en neşeli şekilde geçirmesi, aynı zamanda yetişkin hemşehrilerimizin de sağlıklı ve zinde bir yaşama adım atması için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Çocuklarımız bir yandan yüzme kurslarımızla spor yapıp serinlerken, diğer yandan açtığımız Yaz Kur’an Kursları ile manevi değerlerini pekiştirme imkanı bulacaklar. Mahallelerimizde hizmet veren KAMER merkezlerimizi adeta birer eğitim ve yaşam yuvasına dönüştürüyoruz. Sınırlı kontenjanlarla düzenlediğimiz kurslarımıza tüm çocuklarımızı ve vatandaşlarımızı bekliyoruz” diye konuştu.

Başvurular ve detaylı bilgi için Karabük Belediyesi’nin resmi internet sitesi (karabuk.bel.tr) ile 444 21 78 ve 0501 078 78 78 numaralı hatlar aranabilecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin