Kış aylarının gelmesiyle birlikte aileler, çocuklarını hastalıklardan korumak için çeşitli tedbirler alıyor. Uzman Dr. Özge Yurtseven, ailelerin bu mevzuda yapması gerekenler hakkında kıymetli bilgiler paylaştı.
Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk havalar, çocuklar için hastalık riskini de beraberinde getiriyor. Aileler, miniklerin sıhhatini korumak için çeşitli tedbirler almaya çalışırken, Uzman Dr. Özge Yurtseven, hastalıklara karşı tesirli korunma yollarını ve ailelerin dikkat etmesi gereken noktaları anlattı.
Çocukların hastalık periyotlarında ailelerin bir nevi doktor üzere davranması gerektiğini belirten Yurtseven, "Öncelikli maksadımız hami hekimliktir. Çocukların hastalıklara yakalanmaması için birkaç ipucu verebilirim. Büyüme ve gelişimleri açısından kâfi protein almaları çok değerlidir. Birebir halde yedikleri meyve ve sebzelerin pak ve kaliteli olması gerekiyor. Öğünlerde kesinlikle bu eserlere yer verilmelidir" dedi.
"Bu bahislere dikkat"
Uyku tertibinin de değerli olduğunu söz eden Yurtseven, "Her gün aşikâr bir saate uyuyup, aşikâr bir saatte uyanmaları gerek. Akşam 21.00-22.00’dan evvel karanlık bir odada uyuması büyüme hormonu için değerlidir. Çocukların hastalıktan korunması için bir öteki husus ise temas. Temastan kaçınılması gerekiyor. Her hastalığın bulaştırıcı olduğu devirler farklılık gösterebiliyor lakin ateşli devirlerde, burun akıntısı yahut tıkanıklığı üzere viral semptomların çok olduğu devirlerde bulaştırıcılık daha fazla oluyor. Bu üzere durumlarda çocukların birbirilerine temas etmemesi değerlidir. Bilhassa 6 ayın altında bebeği olanlar bizim için biraz daha hassas. Bu bebeklere çok fazla yaklaşılmamasını tavsiye ediyoruz. Yetişkinlerde daha hafif seyreden hastalıklar çocuklarda daha bulaştırıcı olabiliyor. Bu sebeple bebeklerin yahut çocukların öpülmemesi gerekiyor. Daha önemli hastalıklar olmaması için el yıkamada değerli. Bilhassa kreş ortamında çocukların buna dikkat etmesi lazım. Öğretmenlerin bu mevzuda çocukları uyarması lazım" tabirlerini kullandı.