Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Ocak, 2024 20:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kent müzesini 6 yılda 150 bin kişi ziyaret etti

Bartın Belediyesi tarafından 2018 yılında tarihi belediye binasından dönüştürülen Bartın Kent Müzesi’ni 6 yılda 149 bin 862 kişi ziyaret etti.
Bartın’da 1885 yılında Rüştiye Mektebi olarak açılan, 1924-1947 yılları arasında Cumhuriyet Mektebi, 1953-2008 yılları arasında Bartın Belediye Binası olarak hizmet veren Hükümet Caddesi’ndeki tarihi bina Kent Müzesi olarak Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıldönümü olan 27 Ocak 2018 tarihinde açılışı gerçekleştirilen iki katlı Kent Tarihi ve Kültürü Müzesi’nde Bartın’ın siyasi, ekonomik ve kültürel tarihi ile ilgili 2 binin üzerinde eser sergileniyor
İki katlı müzenin, ilk katında coğrafya, ilimizde nadir görünen canlılar, iklim ve kronolojik tarih, demografi, ulaşım tarihi ve afetler ile ilgili eserler yer alıyor. Üst katta ise ekonomi, gemi yapımcılığı, geleneksel meslekler, kadınlar pazarı “Galla Pazarı”, mimari ve kentsel doku, yönetim, eğitim, sağlık, basın ve iletişim, kültür-sanat, spor tarihi, turizm, mutfak kültürü, sözlü tarih, kültürel yapı üzerine bölümler bizi karşılıyor. Gelişen teknolojiden yararlanılarak hazırlanan müzede, 15 tane kioks, 15 tane balmumu heykel, 60 tane tablet sesli rehber, 1 tane Osmanlıca çeviren gazete ve 1 tane interaktif mani uygulaması bulunuyor. Toplamda da 2.000’in üzerinde eser sergileniyor. Kuruluşundan bugüne çok sayıda ziyaretçi ağırlayan müzeyi 2023 yılında 11.936 kişi ziyaret ederken, kuruluşundan bugüne yerli ve yabancı olmak üzere toplamda da 149 bin 862 misafiri ağırladı
Müze 2 kez ödüle layık görüldü
Bartın için büyük öneme sahip olan Kent Müzesi, Tarihi Kentler Birliği tarafından 2001 yılından bu yana düzenlenmekte olan 2016 yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasında “Bartın Kent Müzesi Projesi” ödül kazandı. 82’si uygulama, 61’i proje dalında toplam 143 projenin başvurduğu yarışmada, 61 proje içerisinde ödül alan 8 projenin içinde Bartın yer aldı. Yine Tarihi Kentler Birliği tarafından 2017 yılında düzenlenen yarışmada da “Bartın Kent Müzesi” Proje Ödülüne layık görüldü.
Müzenin önemine dikkat çeken Bartın Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, "27 Ocak 2018 tarihinde açılışı gerçekleştirilen Bartın Kent Müzesi’nde 100’ün üzerinde bağışçımız tarafından bağışlanan 2.000’in üzerinde eser bulunuyor. Bartın’ın 4 bin yıllık tarihinin ve kırılma noktalarının anlatıldığı müzemizde açıldığı günden buyana 149.862 ziyaretçiyi ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Müzemizde kuruluşundan bu yana emekleri olan ve bağışta bulunan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Geri dönüşümde yapay zeka çözümü küresel sahnede öne çıkıyor

Türkiye merkezli teknoloji teşebbüsü Loopbot, yapay zeka takviyeli atık ayrıştırma sistemiyle sürdürülebilir atık idaresi alanında çığır açıyor. TÜBİTAK 1512 BİGG dayanağıyla 2022 yılında İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi bünyesinde kurulan ve bugün çalışmalarını Bursa Uludağ Üniversitesi Teknopark’ta sürdüren şirket, küresel pazarda büyüme gayesiyle değerli adımlar atıyor.
Yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi veren Loopbot İleri Teknoloji A.Ş’nin kurucu ortağı Emirhan Ayçiçek, "Yapay zeka, derin öğrenme ve imaj sürece teknolojileri sayesinde atıkları gerçek vakitli olarak tanıyıp ayırabiliyoruz. Bu prosedür, hem daha yüksek ayrıştırma hassasiyeti sağlıyor hem de operasyonel maliyetleri düşürüyor. Ayrıyeten çevresel tesirleri de en aza indiriyoruz" dedi.

Guiss.AI ile ileri teknoloji çözümler
Firmanın geliştirdiği Guiss.AI eserinden de bahseden Ayçiçek, "Yapay zeka, derin öğrenme, imaj sürece ve robotik teknolojilerini bir ortaya getirdiğimiz bu sistem, 5 kilogram taşıma kapasitesine ve 1600 mm çapında bir çalışma alanına sahip. Türkiye’deki birçok müracaat ortasından Akıllı Kentler Hızlandırma Programı’nda birinci 10 teşebbüs ortasında yer alarak, Gelecek Vadeden Teşebbüsler müsabakasında Teknolojiye İstikamet Veren Teşebbüs Ödülü’nü almak bizim için kıymetli bir başarı" tabirlerini kullandı.
Loopbot’un yüksek verimliliğe sahip yapay zeka takviyeli sisteminin sağladığı avantajlar dikkat çekiyor. Sistem, manuel, işçi gücüne dayalı, ayrıştırma süreçlerinde dakikada 25 atık ayrıştırabilen bir emekçiye kıyasla dakikada 75 atık ayrıştırabiliyor. Bu da insan gücüne kıyasla yaklaşık üç kat daha süratli bir performans manasına geliyor. Otomasyonun sağladığı bu verimlilik, işletmelerin işçi gereksinimini yüzde 50’ye kadar azaltarak iş gücü tasarrufu sağlıyor. Ayrıyeten, gelişmiş algoritmalar sayesinde yüzde 95’in üzerinde doğrulukla ayrıştırma yapabilen Loopbot, vakitle bu oranı yüzde 99.5’e kadar çıkarabiliyor. Tüm bu özellikler, sistemin 24 saat kesintisiz çalışabilmesiyle birleşerek sürdürülebilir üretime katkı sağlıyor.

Yatırımlar ve memleketler arası açılım süreci
Yatırım süreçlerine de değinen Ayçiçek, "Burkasan Plastik Ambalaj Geri Dönüşüm Tesisi ile demo heyetim muahedesi yaptık. Ayrıyeten 2025 RePlast Fuarı’na katılarak sektörel ağımızı genişletmeyi ve satış potansiyelimizi artırmayı hedefliyoruz. Dubai ve İran merkezli geri dönüşüm firmalarıyla da sipariş görüşmelerimiz sürüyor" dedi.
Türkiye’nin önde gelen yatırım ağlarıyla temas halinde olduklarını aktaran Ayçiçek, yatırım süreci tamamlandığında AR-GE çalışmalarını hızlandıracaklarını ve grubu büyüteceklerini belirtti. Küresel pazarda daha güçlü bir formda yer almayı hedeflediklerini vurguladı.
Yeni jenerasyon modeller üzerinde yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Ayçiçek, farklı atık cinslerine özel, modüler ve daha süratli sistemler geliştirmeyi planladıklarını belirtti. Bu çalışmalarla hem çevresel tesirin azaltılması hem de operasyonel verimliliğin artırılması amaçlanıyor.
Loopbot, 2025 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen CES Fuarı’nda Türkiye Pavilyonu’nda yer alacak teşebbüsler ortasında seçildi. Bu gelişmenin, memleketler arası görünürlük açısından değerli bir fırsat sunduğuna dikkat çeken Ayçiçek, yaptığı açıklamada, "Loopbot olarak Türkiye’den çıkan yüksek teknoloji donanım eserleriyle dünya pazarlarında kelam sahibi olmayı ve etraf dostu inovasyonlarımızla kesime taraf vermeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.